Πριν από 46χρόνια ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη

Πριν από 46χρόνια ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη

Στο ακρωτήριο Canaveral της Florida είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 1.000.000 άτομα για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση, ενώ υπολογίζεται ότι 700.000.000 άνθρωποι «καρφώθηκαν» μπροστά στους δέκτες των τηλεοράσεων

Πριν από 46χρόνια ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη
Στις 20 Ιουλίου 1969 γράφτηκε η πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία των ανθρώπινων επιτευγμάτων στο διάστημα. Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο άνθρωπος κατάφερε να πατήσει στο φεγγάρι.

Το πρωινό της 16ης Ιουλίου, η αποστολή «Apollo 11» εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι  στις 17:32 ώρα Ελλάδας, με τον πύραυλο «Saturn V», στον οποίο επέβαιναν οι αστροναύτες Neil Armstrong, Buzz Aldrin και Michael Collins. Μισή ώρα μετά την εκτόξευση, ο πύραυλος βρισκόταν στην τροχιά της Γης, όταν πήρε το ιστορικό «ΟΚ» για την αποστολή της προσεδάφισης ανθρώπων στην Σελήνη. Τέσσερις μέρες αργότερα και μετά από μερικές περιφορές γύρω από τη Σελήνη, προκειμένου να εντοπιστεί κατάλληλο μέρος για την προσσελήνωση, οι Aldrin και Armstrong μπήκαν στη σεληνάκατο «Eagle» και αποχωρίστηκαν από το όχημα διακυβέρνησης «Columbia», στο οποίο παρέμεινε ο τρίτος αστροναύτης, Michael Collins. 

Κλείσιμο

Κατά τη διάρκεια της πορείας της σεληνακάτου προς τη Σελήνη το αυτόματο σύστημα πλοήγησης υπέστη βλάβη και ο κυβερνήτης Armstrong ανέλαβε να πιλοτάρει το σκάφος με το χειροκίνητο σύστημα. Κατόρθωσε να το προσσεληνώσει οριακά έχοντας καύσιμα μόνο για 30 δευτερόλεπτα. Μετά από 195 ώρες 18 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα από την εκτόξευση η πολυπόθητη στιγμή έφτασε. O Αετός προσσεληνώθηκε στη Θάλασσα της Ηρεμίας , στις 22:17 της 20ης Ιουλίου. Τα πρώτα λόγια, που μεταδόθηκαν από την επιφάνεια της Σελήνης, ήταν: «Χιούστον, Βάση της Ηρεμίας εδώ. Ο Αετός προσγειώθηκε». Στη συνέχεια, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούσαν από τις τηλεοράσεις τους, ο Armstrong έγραψε ιστορία, πατώντας το πόδι του στο φεγγάρι, λέγοντας «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα». 



Ο Aldrin τον συνόδευσε, περιγράφοντας την αίσθηση του να βρίσκεται στη Σελήνη ως «υπέροχη μοναξιά». Οι δυο αστροναύτες εξερεύνησαν για τις επόμενες δυόμιση ώρες, συλλέγοντας δείγματα του εδάφους και τραβώντας φωτογραφίες. Τοποθέτησαν την αμερικανική σημαία, έναν φόρο τιμής για το αδικοχαμένο πλήρωμα του «Apollo 1» και μια πλακέτα εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας, που απεικόνιζε τα δύο ημισφαίρια και έγραφε: «Είμαστε άνθρωποι από τον Πλανήτη Γη, οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη. Ήρθαμε με ειρηνικό σκοπό εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας. Ιούλιος 1969 μ.Χ.».


Η αποστολή τους σε αυτό το σημείο είχε λήξει. Οι δύο αστροναύτες επέστρεψαν στη σεληνάκατο με φορτίο 22 κιλών από το υλικό που συνέλεξαν. Ξεκουράστηκαν για επτά ώρες και αφού ξεπέρασαν κάποια μικροπροβλήματα, πυροδότησαν τον «Eagle» για το ταξίδι της επανόδου στο διαστημόπλοιο «Columbia», που κινούταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη με τον αστροναύτη Collins. Η πρόσδεση ήταν επιτυχημένη και οι τρεις αστροναύτες ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής στη Γη, που διήρκεσε τρεις μέρες.

Τα επόμενα χρόνια, δέκα αστροναύτες ακολούθησαν τα βήματά τους. Ο Gene Cernan, κυβερνήτης της τελευταίας αποστολής «Apollo», ενώ απομακρυνόταν από την επιφάνεια της Σελήνης, είπε: «Φεύγουμε όπως ήρθαμε και, με το θέλημα του Θεού, θα επιστρέψουμε, με ειρήνη, και ελπίδα για όλη την ανθρωπότητα».































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης