ΗΠΑ: Ρομποτικό ψάρι ταράσσει τα νερά - Κινείται σαν πραγματικό!

ΗΠΑ: Ρομποτικό ψάρι ταράσσει τα νερά - Κινείται σαν πραγματικό!

Για την πραγματοποίηση των κινήσεων έχει χρησιμοποιηθεί διοξείδιο του άνθρακα, η δεξαμενή η οποία το περιέχει βρίσκεται τοποθετημένη στο υπογάστριο του ρομπότ

ΗΠΑ: Ρομποτικό ψάρι ταράσσει τα νερά - Κινείται σαν πραγματικό!
Ερευνητές του MIT (Massachusetts Institute of Technology) στις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ρομποτικό ψάρι, το οποίο καταφέρνει να μιμηθεί τις κινήσεις των πραγματικών. Ένας από τους κλάδους της Ρομποτικής επικεντρώνεται σε αυτό που, οι ίδιοι οι επιστήμονες ονομάζουν, soft robotics. Δηλαδή στη δημιουργία όχι απλά ευέλικτων σωμάτων, αλλά και ευέλικτων μηχανισμών δημιουργίας κίνησης. Κινούμενοι πάνω σε αυτή την κατεύθυνση οι ερευνητές του MIT δημιούργησαν το συγκεκριμένο ρομποτικό ψάρι.

Το εν λόγω κατασκεύασμα όχι μόνο μπορεί να κινηθεί μέσα στο νερό, αλλά μπορεί να μιμηθεί και τις περισσότερες κινήσεις και ελιγμούς που μπορεί να πραγματοποιήσει ένα ψάρι. Για την πραγματοποίηση των κινήσεων έχει χρησιμοποιηθεί διοξείδιο του άνθρακα, η δεξαμενή η οποία το περιέχει βρίσκεται τοποθετημένη στο υπογάστριο του ρομπότ. Από εκεί, κανάλια παροχής διατρέχουν το σώμα της κατασκευής και επιτρέπουν στην ουρά να εκτελεί συγκεκριμένες κινήσεις. Στην ουσία η επιλογή πίεσης για την δημιουργία κίνησης, αντί για χρήση μηχανικών μερών, έχει σαν αποτέλεσμα τη φυσική κίνηση του ρομποτικού ψαριού. 

Κλείσιμο


Να σημειωθεί πως λόγω της συνολικής κατασκευής, το ρομποτικό ψάρι είναι σε θέση να εκτελέσει αρκετές κινήσεις και ελιγμούς, έως ότου «ξεμείνει» από διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, η παρεχόμενη ποσότητα επαρκεί για περίπου 20 με 30 κινήσεις. Ωστόσο, όσο θα εξελίσσεται το μοντέλο, εξετάζεται η αύξηση της διάρκειας παραγωγής κινήσεων μέσω της τροφοδοσίας με νερό αντί για διοξείδιο του άνθρακα.

Τέλος, οι ερευνητές του MIT ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να κατασκευάσουν ένα ακόμη πιο αληθοφανές ρομπότ, αυτής της κατηγορίας, το οποίο μελλοντικά θα είναι σε θέση να ακολουθεί κοπάδια πραγματικών ψαριών και να τα μελετά, χωρίς να «τραβά» την προσοχή τους.
Επιπλέον, η έρευνα στον συγκεκριμένο τρόπο δημιουργίας κίνησης θα μπορούσε να δώσει λύσεις και σε άλλες μορφές ρομπότ, των οποίο η κίνηση βασίζεται σε μηχανικά μέρη, με αποτέλεσμα αυτά να είναι πιο ευάλωτα και σαφώς πιο περιορισμένα σε αριθμό κινήσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης