PROTOTHEMA

Τεχνολογία

Ιδιαίτερη προσοχή

Δείτε σε ποια νούμερα που σας έκαναν αναπάντητη δεν πρέπει να απαντάτε!

Δείτε σε ποια νούμερα που σας έκαναν αναπάντητη δεν πρέπει να απαντάτε!

Πώς κερδίζουν χρήματα, φουσκώνοντας λογαριασμούς, οι επιτήδειοι και τι να προσέχετε

xΓια ακόμη μία φορά οι επιτήδειοι βρήκαν τρόπο να κερδίζουν χρήματα, φουσκώνοντας τους λογαριασμούς ανυποψίαστων χρηστών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.


Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με «Τα Νέα», τους τελευταίους μήνες, ένας μεγάλος αριθμός συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας σχεδόν όλων των εταιρειών στην Ελλάδα έχει δεχθεί αναπάντητες κλήσεις ή κάποιο SMS από κάποιον άγνωστο αριθμό του εξωτερικού. Συνήθως, μάλιστα, αυτές οι αναπάντητες κλήσεις γίνονται κατά τις νυχτερινές ώρες, που ο ανυποψίαστος χρήστης κοιμάται ή έχει το τηλέφωνό του κλειστό.

Όπως λένε στελέχη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, αυτές οι κλήσεις γίνονται κατά κανόνα από κάποιον άγνωστο αριθμό υψηλής χρέωσης του εξωτερικού. Μόλις ο Έλληνας χρήστης εντοπίσει στο κινητό του την αναπάντητη κλήση, η πρώτη του κίνηση είναι να καλέσει πίσω για να δει ποιος τον έχει ζητήσει. Έτσι πέφτει στην παγίδα, αφού οι αριθμοί αυτοί συνήθως είναι εξαιρετικά υψηλής χρέωσης και λίγα δευτερόλεπτα κλήσης αρκούν για να τον χρεώσουν από 10 έως 25 ευρώ!

Με βάση το δημοσίευμα, οι ομάδες αριθμών του εξωτερικού από τους οποίους έχουν δεχθεί αναπάντητες κλήσεις Έλληνες συνδρομητές είναι τρεις και συγκεκριμένα, οι περισσότερες κλήσεις έχουν γίνει από τους αριθμούς +375602605281, +37127913091 και +3598920111, καθώς και από άλλους αριθμούς που αρχίζουν από +375 ή +371 ή +359.

Το +375 είναι ο διεθνής κωδικός της Λευκορωσίας, το +371 είναι ο κωδικός για τη Λετονία, ενώ το +359 είναι από τη γειτονική Βουλγαρία. Ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του καθενός από τα θύματα στην Ελλάδα, όσοι καλούν πίσω τους αριθμούς αυτούς χρεώνονται κατ' ελάχιστο με τα διεθνή τέλη κλήσεων, ένα μέρος των οποίων πιθανότατα καταλήγει στους απατεώνες που κάνουν τις αναπάντητες κλήσεις.

Οι εταιρείες συστήνουν στους συνδρομητές, όταν δέχονται κλήσεις από τέτοιους αριθμούς, να τους διαγράφουν αμέσως από τη συσκευή τους και να μην απαντούν στις κλήσεις.

Την ίδια ώρα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προειδοποιεί ότι προσοχή απαιτούν και οι αυθαίρετες κλήσεις προς δεκαψήφιους αριθμούς των σειρών 901 ΧΧΧ ΧΧΧΧ και 909 ΧΧΧ ΧΧΧΧ.

Επίσης, προσοχή χρειάζονται και ορισμένες από τις λεγόμενες Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ), που σχετίζονται με τη μετάδοση πληροφοριών - περιεχομένου μέσω των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η πρόσβαση στις ΥΠΠ είναι εφικτή είτε μέσω των δεκαψήφιων αριθμών της μορφής 901 ΧΧΧ ΧΧΧΧ, 909 ΧΧΧ ΧΧΧΧ είτε μέσω των τετραψήφιων - πενταψήφιων σύντομων κωδικών της μορφής 14ΧΧ(Χ), 190ΧΧ - 195ΧΧ και 54ΧΧΧ. Η παροχή των ΥΠΠ μπορεί να πραγματοποιείται και μέσω του Ιντερνετ. Η χρέωση για τη χρήση αυτών των υπηρεσιών είναι υψηλότερη από τις βασικές υπηρεσίες και η τιμολόγηση πραγματοποιείται με χρέωση στον λογαριασμό του συνδρομητή.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Λευτεριά28/11/201716:11

Λευτεριά στην Βυζίτσα...

Απάντηση
EIRHNH25/10/201714:20

ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΦΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΟΥ ΠΗΡΕ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 700,00 ΕΥΡΟ ΓΙΑ 5,000 ΕΥΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΔ ΑΚΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΕΡΔΗ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑ ΓΙΑ 585,00 ΕΥΡΩ ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΤΑ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΝΗΣΗ ΣΤΑ 70,00 ΕΥΡΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΙΝΑ.ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΥ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
ΝΕΡΑΝΤΖΑ24/10/201711:54

ΕΝΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΟ 2177771620 ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΟΙΚΗ

Απάντηση
Εγω...13/10/201709:20

...δεν παίρνω πίσω κανέναν τζαμπατζή που κάνει αναπάντητη και είμαι ησυχος

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία