Με ραντεβού Κοτζιά-Ντιμιτρόφ ξεκινά η τελική ευθεία για το Σκοπιανό

Με ραντεβού Κοτζιά-Ντιμιτρόφ ξεκινά η τελική ευθεία για το Σκοπιανό

Στις 17 Ιανουαρίου οι διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη - Παρέμβαση από την Εκκλησία που λέει «όχι» στη χρήση του όρου Μακεδονία αλλά και «όχι» στα συλλαλητήρια

Με ραντεβού Κοτζιά-Ντιμιτρόφ ξεκινά η τελική ευθεία για το Σκοπιανό
Μνήμες του μακαριστού Ιεράρχη Χριστόδουλου, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στα μαζικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1990 στη Θεσσαλονίκη κατά της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία», έφερε η ηχηρή παρέμβαση της εκκλησίας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων
. Φαίνεται ότι στον απόηχο των κυβερνητικών χειρισμών και αντιπαραθέσεων για το σκοπιανό, στο χορό μπαίνει πλέον και αυτή, προχωρώντας σε μια ηχηρότατη παρέμβαση.
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαμήνυσε τις προθέσεις της λέγοντας: «Σε ένα τέτοιο εθνικό θέμα, βασικό γιατί την πατρίδα μας, δεν μπορεί η εκκλησία να μείνει αδιάφορη θα πάρει και αυτή τη θέση της. Όχι τόσο ως προς τη γενικότερη τοποθέτηση και λοιπά, αλλά ως προς το όνομα οπωσδήποτε». Την ίδια ώρα, ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος, ανέφερε ότι «εάν τυχόν πίσω από αυτά κρύβονται αλυτρωτικές βλέψεις, θα είναι πραγματικά ένα θέμα που δεν θα κλείσει αλλά απλά θα ανοίξει», ενώ ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, τόνισε ότι «έχουμε ένα επιπρόσθετο λόγω ευαισθησίας ως εκκλησία για το γεγονός ότι τον όρο μακεδονική, χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων». Με αυτή τη θέση ευθυγραμμίστηκε απόλυτα λίγη ώρα αργότερα και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία με ανακοίνωσή της ανέφερε πως «η εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία», παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της ”Μακεδονίας”». 

Κλείσιμο
Η εν λόγω τοποθέτηση φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο φοβάται το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής για το ζήτημα του ονόματος. Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι πλέον στραμμένο στο συλλαλητήριο που έχει ήδη ανακοινωθεί στη Θεσσαλονίκη για τις 21 Ιανουαρίου. Παρότι ο αρχιεπίσκοπος ήταν ξεκάθαρος και τάχθηκε κατά των κινητοποιήσεων, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως και άλλοι ιεράρχες θα ακολουθήσουν την ίδια στάση. Ήδη ο μητροπολίτης Άνθιμος καλεί σε ξεσηκωμό για το Σκοπιανό. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή για το συλλαλητήριο: «οι εντολοδόχοι των ξένων συμφερόντων, που το παίζουν κυβερνώντες, έλαβαν νέες εντολές (ίσως κατά το υπερπόντιο ταξίδι τους...) και ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν ένα από τα λαμπρότερα κομμάτια της ιστορίας μας, δηλαδή την ψυχή μας... τη Μακεδονία!». Παράλληλα η κίνηση καλεί σε τέσσερις συγκεντρώσεις. Πέρα από τις συγκεντρώσεις, μία άλλη ομάδα και συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων μαζεύει υπογραφές προκειμένου να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων. Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα onomasia.gr θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για αυτό το εθνικό θέμα.»

Μετά την αποκάλυψη της υποτιθέμενης συμφωνίας στο όνομα «Νέα Μακεδονία» φαίνεται να πληθαίνουν οι αντιδράσεις. Σε ψήφισμα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων προχώρησε και το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια. «Πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Όμως θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση από την παλιά εθνική θέση που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια», σημειώνεται στο ψήφισμα.

Παρά τις αντιδράσεις, συνεχίζεται η εντατικοποίηση των προσπαθειών επίλυσης του ζητήματος. Συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ έχει σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, στη συνάντηση θα τεθεί επί τάπητος και το ενδεχόμενο ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη θα αρχίσουν στις 17  Ιανουαρίου, δύο ημέρες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Τα ανοιχτά μέτωπα, όμως, δεν φαίνεται να περιορίζονται στο σκοπιανό. Εν μέσω εξελίξεων, φαίνεται πως ανοίγουν οι ορέξεις και άλλων γειτόνων. Το ανύπαρκτο θέμα των Τσάμηδων ή της Τσαμουριάς ανοίγουν και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο οι Αλβανοί, επιβεβαιώνοντας την υιοθέτησή του και σε κυβερνητικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, αναφερόμενος στην τριήμερη επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά, στην Κορυτσά, δεν παρέλειψε να κάνει από τώρα νύξη στο θέμα των Τσάμηδων, που όπως είπε παραμένει μέχρι σήμερα ανοικτό. Να θυμίσουμε ότι κατά τους ίδιους, περίπου 100.000 Τσάμηδες σφαγιάστηκαν κατά τον προηγούμενο αιώνα από τους Έλληνες, ενώ δεν δόθηκαν ούτε καν αποζημιώσεις από την ελληνική πλευρά για τα «σπασμένα». Η Αθήνα δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει αυστηρά την Αλβανία ότι με αυτή τη στάση υπονομεύει ευθέως την ευρωπαϊκή της πορεία. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης