Όξυνση και παροχολογία η «άμυνα» της κυβέρνησης σε διαδηλώσεις και... 53

Όξυνση και παροχολογία η «άμυνα» της κυβέρνησης σε διαδηλώσεις και... 53

Μετά τον «μποναμά» Αχτσιόγλου για τους νέους ανέργους, τη σκυτάλη πήρε ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφοντας περίπου ένα «ειδυλλιακό αύριο» για την Δυτική Αττική - Την ίδια ώρα η ομάδα των 53 κάνει λόγο για κυβερνητική ομηρία όσον αφορά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

Όξυνση και παροχολογία η «άμυνα» της κυβέρνησης σε διαδηλώσεις και... 53
«Φουλ» της όξυνσης είναι τα χαρτιά με τα οποία επιλέγει να «παίξει» το πολιτικό παιχνίδι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση και να εξισορροπήσει τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται για την κυβέρνησή του στο πολιτικό σκηνικό, μετά τις νέες κοινωνικές αντιδράσεις για σειρά κυβερνητικών πολιτικών, αλλά και τις αρνητικές δημοσκοπήσεις.

Με κοινωνικές ομάδες να βρίσκονται επί ποδός πολέμου με την κυβέρνηση με τελευταίο παράδειγμα τους αγρότες, που απειλούν να βγουν στους δρόμους
– το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει όλες τις δυνάμεις του για να «γυρίσει» το παιχνίδι. Παράλληλα με την όξυνση μάλιστα επιδίδεται και σε παροχές, όπως η εξαγγελία για επίδομα στους νέους άνεργους, ενώ αναπτύσσει και κρεσέντο υποσχέσεων για όλα τα θέματα και σε όλους τους τομείς. Στο δίπτυχο «όξυνση και παροχολογία» εναποθέτει όλες τις ελπίδες του πλέον για να συγκρατήσει τις δυσαρεστημένες κοινωνικές ομάδες, που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική.
Κλείσιμο

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε δέσμη πρωτοβουλιών για παράδειγμα χθες βράδυ από την Ελευσίνα, όπου μίλησε στο περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη, περιγράφοντας περίπου ένα «ειδυλλιακό αύριο» για την πληγείσα περιοχή της Δυτικής Αττικής. Παράλληλα προσπάθησε να απαντήσει αναδρομικά για τις φονικές πλημμύρες και τις ευθύνες κυβέρνησης και Περιφέρειας Αττικής.

Ο πρωθυπουργός επέρριψε όλες τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις και παρότι τόνισε ότι υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη από το αρμόδιο Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, για το τι έφταιξε για την τραγωδία, ο ίδιος έδειξε να έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.

«Στη Δυτική Αττική συμπυκνώνονται οι παθογένειες, οι αδικίες και η ταξικότητα ενός ολόκληρου μοντέλου ανάπτυξης που χρεοκόπησε με την έλευση της κρίσης», αλλά και η «μονομέρεια των πολιτικών διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από το 2010 και μετά» σημείωσε με έμφαση, αρνούμενος ουσιαστικά την παραμικρή ευθύνη της κυβέρνησής του και της Περιφέρειας Αττικής.

Με την ευκαιρία όμως ο κ. Τσίπρας έδειξε και το πώς θα κινηθεί στο πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα, καθώς άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ειρωνεύτηκε μάλιστα τον πρόεδρο της ΝΔ για μία πρόσφατη ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια, σχετικά με την παράλειψη της Τροχαίας να κλείσει τους δρόμους εκείνη τη μοιραία ημέρα των φονικών πλημμυρών.

Πάντα σε ειρωνικό ύφος, σημείωσε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί επιδιώκει αλλαγές στο κόμμα του ο κ. Μητσοτάκη, εφόσον υποστηρίζει ότι κερδίζει. Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», είπε σκωπτικά ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι έχουν θράσος αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.

Αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά, ο οποίος νωρίτερα είχε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έριξε την κυβέρνησή του το 2014 πριν ολοκληρώσει το έργο της, τον επέκρινε ότι προκάλεσε τεράστια ζημιά στην οικονομία και την αγορά εργασίας, ότι χάιδευε τη Χρυσή Αυγή και έκανε την καταστολή καθημερινό φαινόμενο.

Εμμένοντας στους υψηλούς τόνους, ζήτησε «να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω στη φαυλότητα που μας οδήγησε στη κρίση, ούτε σε αυτούς που τα χρόνια της ανάπτυξης λεηλάτησαν όλες τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρες προς όφελος κάποιων λίγων που κέρδισαν πολλά και χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, συνεχίζοντας όμως οι ίδιοι να ζουν πλουσιοπάροχα με τα λεφτά τους αφορολόγητα σε τράπεζες του εξωτερικού. Γιατί έχουνε όνομα οι ένοχοι» σημείωσε εμφατικά.

Κίνημα «53»: Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ έχει μετατραπεί σε ομηρία
Εντωμεταξύ τα μέλη του κινήματος των «53» του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν με πολυσέλιδο κείμενό τους την πλήρη αντίθεσή τους για τη συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες υποστηρίζοντας ότι έχει εξελιχθεί σε «ομηρία», ενώ κάνουν λόγο για «πλήρως υπουργοποιημένο κόμμα».

Ζητούν δε την αλλαγή πλεύσης, χρησιμοποιώντας το σύνθημα «πάμε αλλιώς», ενώ ασκείται έντονη κριτική σε φαινόμενα αλαζονείας αι προσωπικών στρατηγικών, τα οποία διακρίνουν.

«Η πορεία προς την έξοδο από τα μνημόνια δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Οι συνεχείς αξιολογήσεις, οι πιέσεις που ασκούνται με προφανή σκοπό να εκθέσουν την κυβέρνηση της αριστεράς στα λαϊκά στρώματα είναι ακόμα μπροστά μας» σημειώνουν οι «53», τονίζοντας ότι απαιτείται νομοθετική παρέμβαση για την κατοχύρωση και υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας. 

Επίσης ασκείται κριτική για την πολιτική έναντι της Εκκλησίας και το προσφυγικό. Χαρακτηρίζει ως αρνητικό παράδειγμα της κυβερνητικής πολιτικής την «αμηχανία μπροστά στις απαιτήσεις της ηγεσίας της εκκλησίας, καθώς όχι απλώς η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική στο θέμα του χωρισμού Κράτους- Εκκλησίας, αλλά «έχει ανεχθεί από την ηγεσία της εκκλησίας να παρεμβαίνει ακόμα και στο ποιος θα είναι ο αρμόδιος υπουργός».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης