Ακιντζί: Ναι εγώ έφυγα από τη συνάντηση, αλλά ο Έιντε είπε τη μισή αλήθεια

Ακιντζί: Ναι εγώ έφυγα από τη συνάντηση, αλλά ο Έιντε είπε τη μισή αλήθεια

«Εμείς αυτό που περιμένουμε είναι να διορθωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει κλυδωνιστεί», είπε 

Ακιντζί: Ναι εγώ έφυγα από τη συνάντηση, αλλά ο Έιντε είπε τη μισή αλήθεια
O Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε πως χθες ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, είπε τη μισή πραγματικότητα, όταν παραδέχθηκε ότι αυτός που αποχώρησε από την συνάντηση ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί. Κατά τον κ. Ακιντζί η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι ο ίδιος αποχώρησε από τη συνάντηση,  λέγοντας ότι δεν έμειναν τρόποι καλής συμπεριφοράς και ότι οι συναντήσεις γίνονται στο πλαίσιο ενός σεβασμού, αφήνοντας να νοηθεί ότι θίχτηκε γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε διάλειμμα για να καπνίσει τσιγάρο.

Επιπλέον, συνέχισε, οι κανόνες συμπεριφορές στη συνάντηση αυτή είχαν χαλάσει σε τέτοιο σημείο που στην πραγματικότητα έπρεπε να μπορεί να το πει αυτός και ο ίδιος ο κ. Έιντε. «Το γιατί έκρυψε τη μισή πραγματικότητα αυτό πρέπει να ρωτηθεί ο ίδιος».

Ο κ. Ακιντζί, είναι ότι μετά από την ανταλλαγή τοποθετήσεων των δύο πλευρών ζήτησε το λόγο ο κ. Έιντε λέγοντας ότι πρέπει κάτι να γίνει για να αντιμετωπιστεί η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στους Τουρκοκύπριους για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος.

Κλείσιμο
Τότε, κατά τον κ. Ακιντζί, ο Ν. Αναστασιάδης «φωνάζοντας, σαν να θέλει να του κλείσει το στόμα, είπε ‘εγώ δεν έχω τίποτε άλλο πλέον να πω’ βγήκε κλείνοντας την πόρτα με δύναμη πίσω του. Αυτό ενώ η συνάντηση συνεχιζόταν. Οταν ο Ελληνοκύπριος ηγέτης εγκατέλειψε τη συνάντηση με τέτοιο τρόπο δεν μπορούσε να γίνει κάτι. Εμείς, αφού είδαμε ότι η συνάντηση εξελίχθηκε έτσι, φύγαμε από κει».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρθηκε σε διάλειμμα. «Έτσι γίνονται τα διαλείμματα; Μέχρι σήμερα σε καμιά μας συνάντηση δεν έγινε διάλειμμα με τέτοιο τρόπο. Όταν ο Ελληνοκύπριος ηγέτης θέλει να κάνει τσιγάρο μας δείχνει το πακέτο και κάνουμε διάλειμμα, αλλά τέτοιο πράγμα δεν έγινε χθες. Γι` αυτό δεν είναι σωστό να εξηγείς μόνο τη μισή πραγματικότητα».

Χθες, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, στη συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, τού ανέφερε ποιες είναι οι προσδοκίες του, το τι αναμένουν να γίνει για να διορθωθεί η απόφαση της Κυπριακής Βουλής. «Επειδή μας είπε χθες στη συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης ότι η απόφαση είναι λάθος. Εάν το λέει αυτό πίσω από κλειστές πόρτες πρέπει να το πει και στην κοινότητά του και πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να γίνει».

Επανέλαβε ότι υπάρχουν και φωνές στην ελληνοκυπριακή κοινότητα για το συγκεκριμένο θέμα που είναι σωστές, από διάφορες πλευρές και γι` αυτό είπε, θεωρεί ότι υπάρχει η βάση για να διορθωθεί αυτό που έγινε. Επανέλαβε επίσης ότι είναι με τη στάση του ΔΗΣΥ (κυβερνών κόμμα της Κύπρου) στην αρμόδια Επιτροπή και στη Βουλή, «που σύρθηκε πίσω από το ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου» που λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση. «Υπάρχει η δυνατότητα να διορθωθεί αυτό. Ας διορθωθεί και εμείς προσδοκούμε ότι οι συναντήσεις θα γίνουν πιο εποικοδομητικές. Το είπαμε αυτό στον κ. Έιντε. Μετά πήγε, συναντήθηκε με τον κ. Αναστασιάδη και σαν να μην έγινε οτιδήποτε, δήλωσε ότι μπορεί να γίνει η συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης».

Δεν είναι αυτό που περιμένει ο ίδιος, ανέφερε ο κ. Ακιντζί. «Εμείς αυτό που περιμένουμε είναι να διορθωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει κλυδωνιστεί. Πρέπει να γίνουν κάποια βήματα σε αυτό το θέμα. Λες και δεν έγινε τίποτα να πάμε να συνεχίσουμε όμορφα και ωραία. Τι να συνεχίσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες;». Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, θα πρέπει να γίνουν βήματα να ξαναχτίσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Εάν με πείσμα δεν διορθωθεί αυτό που έγινε, θα το κάνει χειρότερο, πρόσθεσε. «Εμείς σε όποιο πλαίσιο λύσης κι αν ζήσουμε σε αυτά τα εδάφη, υπάρχει ένα περιβάλλον που σίγουρα, χωρίς αμφιβολία, θα πρέπει να δημιουργήσουμε κι αυτό είναι το περιβάλλον ειρήνης. Είναι το περιβάλλον κουλτούρας ειρήνης. Αυτό το περιβάλλον δεν πρέπει να το βλάψουμε με τη συμπεριφορά μας».

Ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι το γεγονός πως ο κ. Ειντε είπε τη μισή πραγματικότητα δεν πρέπει να θεωρείται ότι τίθεται θέμα εμπιστοσύνης προς τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ.

Στην ερώτηση εάν σε περίπτωση που δεν γίνει κάποιο βήμα, την Πέμπτη δεν θα πάει στη συνάντηση των ηγετών, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι σε αυτά τα θέματα ο ίδιος λέει πάντα ότι δεν βιάζεται και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη έχουμε μια εβδομάδα καιρό. «Να δούμε τις εξελίξεις βήμα βήμα και να αξιολογούμε κάθε βήμα. Να δούμε τις προθέσεις».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης