Σοβαρή τουρκική πρόκληση: Το «Τσεσμέ» συνοδεία κορβέτας ανάμεσα σε Λέσβο-Χίο

Σοβαρή τουρκική πρόκληση: Το «Τσεσμέ» συνοδεία κορβέτας ανάμεσα σε Λέσβο-Χίο

Το υδρογραφικό σκάφος αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνική υφαλοκρηπίδα - Πλέει από την Παρασκευή στο Αιγαίο με νότια πορεία μαζί με την κορβέτα «Μποντρούμ»

Σοβαρή τουρκική πρόκληση: Το «Τσεσμέ» συνοδεία κορβέτας ανάμεσα σε Λέσβο-Χίο
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επιθετική πτήση έξι οπλισμένων τουρκικών μαχητικών πάνω από τέσσερα ελληνικά νησιά, βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα σοβαρή τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο.

Το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» πλέει ανάμεσα στην Λέσβο και στην Χίο, συνοδευόμενο από το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Μπόντρουμ». Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το «Τσεσμέ» κινείται με πολύ μικρή ταχύτητα και προβαίνει σε κινήσεις που προκαλούν υποψίες στην ελληνική πλευρά. Παρά το γεγονός ότι το τουρκικό ερευνητικό πλέει σε διεθνή ύδατα, βρίσκεται σε περιοχή πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να ξεκινήσει σεισμογραφικές ή άλλες εργασίες στο βυθό, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα έπρεπε να έχει λάβει την άδεια της ελληνικής πλευράς. Τέτοια άδεια ούτε έχει ζητηθεί και προφανώς, πολύ περισσότερο, δεν έχει δοθεί.

Το γεγονός ότι το «Τσεσμέ» συνοδεύεται από τουρκικό πολεμικό πλοίο, την κορβέτα «Μπόντρουμ» έχει θέσει σε επιφυλακή το ελληνικό Πεντάγωνο. Τις κινήσεις των δύο τουρκικών πλοίων παρακολουθεί διακριτικά η κανονιοφόρος «Αήττητος».

Πρέπει να επισημανθεί ότι ο πλους του «Τσεσμέ» με την συνοδεία της κορβέτας «Μπόντρουμ» βρίσκεται σε εξέλιξη από την Παρασκευή. Κινούμενα με πολύ μικρή ταχύτητα, τα δύο τουρκικά πλοία νωρίτερα βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Ευστράτιο και τώρα πλέουν στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Λέσβο και στην Χίο.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι προτού αποφασίσουν να πλεύσουν σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι Τούρκοι δεν εξέδωσαν σχετική «Navtex».
Κλείσιμο

Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου, τα δύο τουρκικά πλοία «Μπόντρουμ» και «Τσεσμέ» κινήθηκαν από τα διεθνή ύδατα σε τουρκική χωρική θάλασσα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού από την στιγμή που οι κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων δεν περιγράφονται από κάποια «Navtex» ουδείς μπορεί να προβλέψει αν το ερευνητικό πλοίο και η τουρκική κορβέτα θα επανέλθουν σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης