Αποσβολωμένοι στο ΠΑΣΟΚ από τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή

Αποσβολωμένοι στο ΠΑΣΟΚ από τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή

Έντονη κριτική βουλευτών για τη στάση της ηγεσίας - Εξαπέλυσαν επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου και το ακροδεξιό περιβάλλον του πρωθυπουργού



Αποσβολωμένοι στο ΠΑΣΟΚ από τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή
Στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονταν να στήσουν κάτι σαν πανηγύρι το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος όρισε τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος. Στόχος της ηγεσίας του Κινήματος ήταν αναδεχθεί ο ρόλος του στην επιχείρηση εξάρθρωσης της ακροδεξιάς, ναζιστικής οργάνωσης και να επισημανθούν οι πολιτικές παρεμβάσεις, που έκανε επί ένα χρόνο ακόμη και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιπλέον τις τελευταίες ημέρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών φαινόταν να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη λεγόμενη θεσμική θωράκιση έναντι των πιέσεων από τη Χρυσή Αυγή και στην εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας. Ακόμη κι όσοι είχαν τις επιφυλάξεις τους για κάποιες από τις κινήσεις και τις θέσεις, που εξέφραζε ο κ. Βενιζέλος, αντιλαμβάνονταν ότι το κύριο διακύβευμα ήταν η οριστική περιθωριοποίηση της ναζιστικής και φασιστικής απειλής.

Όλοι ετοιμάζονταν να πάνε στη Χαριλάου Τρικούπη για μία ευχάριστη, μετά από καιρό, συνεδρίαση, καθώς το ΠΑΣΟΚ φαινόταν να αποκτά ένα διακριτό, αλλά και αποτελεσματικό ρόλο στη διακυβέρνηση.

Η αποφυλάκιση όμως των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, χάλασε εντελώς την ατμόσφαιρα στο κόμμα. Βουλευτές άρχισαν να διατυπώνουν έντονη κριτική για τη στάση της ηγεσίας. Κυρίως γιατί ο κ. Βενιζέλος εμπιστεύτηκε για μία ακόμη φορά την ηγεσία της ΝΔ, τον Αντώνη Σαμαρά και τους συνεργάτες του σχετικά με το χειρισμό ενός τόσο σοβαρού θέματος.

Στη συνεδρίαση πολλοί ήταν εκείνοι που επιτέθηκαν ευθέως στο Μέγαρο Μαξίμου και το ακροδεξιό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Διατύπωσαν δε πολλά ερωτήματα για το πώς μία υπόθεση που φαινόταν να εξελίσσεται σε πολιτική βάλσαμο για την κυβέρνηση και δικαίωση για τη δημοκρατική παράταξη, έλαβε μια απροσδόκητα αρνητική τροπή, διαψεύδοντας τις προσδοκίες. Ακούστηκαν σκληρές εκφράσεις για τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες:

Ότι λειτούργησαν με προχειρότητα, ότι δεν έδεσαν καλά το κατηγορητήριο, ότι δεν προετοίμασαν καλά τη μετωπική σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή, ότι ο κύριος στόχος τους ήταν πώς θα κερδίσουν τη ακροδεξιά εκλογική πελατεία και όχι πραγματικά η πάταξη του φασιστικού φαινομένου. Κάποιοι προσέγγισαν το θέμα θεωρώντας ότι εξελίχθηκε στα όρια του φιάσκου και της επικοινωνιακής γκάφας, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις τάσεις, που θα διαμορφωθούν πλέον στο εκλογικό σώμα. Ασκήθηκε κριτική για τη θεωρία των δύο άκρων και για τη διαφαινόμενη ταύτιση πολλές φορές του ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις της ΝΔ.
Κλείσιμο

Η συνεδρίαση έγινε σε μουντό κλίμα και με έντονο τον προβληματισμό από όλες τις πλευρές. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε υπομονή και ψυχραιμία, αφού η διερεύνηση του θέματος από τη δικαιοσύνη μόλις άρχισε. Και φρόντισε αμέσως μετά να στείλει μηνύματα ακόμη και στη δικαιοσύνη ότι οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Οι πιο ανήσυχοι εκτιμούν ότι το τωρινό κυβερνητικό σχήμα υπό τον κ. Σαμαρά δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη και σιγουριά για μακροημέρευση, όπως φάνηκε με τους χειρισμούς σε σειρά κρίσιμων θεμάτων, με κορυφαία παραδείγματα την υπόθεση της ΕΡΤ τον Ιούνιο και τη Χρυσή Αυγή τώρα.

Οι πιο αισιόδοξοι θέλουν να πιστεύουν ότι ελλείψει εναλλακτικής λύσης η κυβέρνηση θα βρει τρόπο και χρόνο για να ανατάξει και ελέγξει την κατάσταση.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης