«Κίτρινη κάρτα» από το πρώτο λεπτό στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων

«Κίτρινη κάρτα» από το πρώτο λεπτό στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων

Η κυβέρνηση καλείται  να καλύψει τάχιστα τις ατέλειες, ώστε να μην πάει και πάλι η «μπάλα στην κερκίδα» και επέλθει νέο κοστοβόρο «αδιέξοδο»

«Κίτρινη κάρτα» από το πρώτο λεπτό στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων
Μάλλον αδόκητα ξεκινά η νέα διαπραγματευτική σεζόν για την κυβέρνηση, καθώς από το πρώτο ραντεβού με τους δανειστές διαφαίνονται τριγμοί σε διάφορα  μέτωπα. Η κυβέρνηση καλείται  να καλύψει τάχιστα τις α-τέλειες, ώστε να μην πάει και πάλι η «μπάλα στην κερκίδα» και επέλθει νέο κοστοβόρο «αδιέξοδο».

Κρίσιμο φάουλ με την ΕΛΣΤΑΤ

Ίσως το πιο πιεστικό ζήτημα –και σημείο εκνευρισμού όχι μόνο για τους θεσμούς της ΕΕ αλλά και για κυβερνήσεις άλλων κρατών μελών που έχουν δώσει χρήματα για τον δανεισμό της χώρας- είναι το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και η ποινική δίωξη του πρώην Προέδρου της, Ανδρέα Γεωργίου.

Κλείσιμο
Κατά πολλούς μια δίκη - παρωδία, την οποία η Γερμανική FAZ χαρακτήρισε ως «δίκη για το θεαθήναι εναντίον του επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας», που προκάλεσε την έντονη δυσφορία των Βρυξελλών –πριν ακόμη ακουστεί το «σφύριγμα» της έναρξης του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων.

Η δυσφορία των Βρυξελλών προκάλεσε ως και την παρέμβαση της Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριάν Τίσεν, η οποία από το βήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεραμύνθηκε των στατιστικών που εξέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ, καλώντας τη κυβέρνηση να λάβει σαφή θέση υπέρ του πρώην Προέδρου. Επί της ουσίας δηλαδή, να υπερασπιστεί τη θεσμική αυτοτέλεια μιας ανεξάρτητης Αρχής.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, καλούμε τις ελληνικές Αρχές να κινητοποιηθούν και να αμφισβητήσουν δημοσίως τις υπόνοιες για παραποίηση των στατιστικών 2010 - 2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από τέτοιες κατηγορίες», είπε απερίφραστα  η Επίτροπος.

Παράλληλα, η Βελγίδα Επίτροπος έκανε σαφή νύξη για πιθανή εμπλοκή των διαπραγματεύσεων λόγω των διάφορων αναφορών από μέλη της κυβέρνησης σχετικά με τη μη εγκυρότητα των δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ. Κάτι που αμφισβητεί και το ίδιο το πρόγραμμα στήριξης δηλαδή, λέγοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτό το ζήτημα αυτό, στο πλαίσιο της επιτυχούς συνέχειας του ελληνικού προγράμματος στήριξης». Επίσης η επιστολή της, από κοινού με τους Επίτροπος Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις δεν αφήνει περιθώριο ελιγμών από ελληνικής πλευράς στους κόλπους της Επιτροπής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ζήτημα συζητήθηκε και στο προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup, το Euroworking Group και μαζί με τα προαπαιτούμενα της επόμενης υποδόσης της 1ης αξιολόγησης ύψους 2.8 δις. ευρώ θα μπει στην ατζέντα του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα της  Σλοβακίας.

Βολές σε όλα τα μέτωπα της αξιολόγησης

Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται και  η διαπραγμάτευση των 15 προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης (που λόγος για εκκίνηση της δεύτερης!) με Ευρωπαικές πηγές να δηλώνουν πως έχει γίνει «ελάχιστη πρόοδος» στην εφαρμογή τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οδηγώντας σε νέες διαπραγματευτικές περιπέτειες. 

Η ίδια πηγή τονίζει ότι μέρος των  υπολειπόμενων 15 προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης για την υποδόση των 2.8 δισ. ευρώ φαίνεται να είναι αρκετά δυσκολότερα από όσο περίμεναν οι Ευρωπαίοι, ιδιαίτερα σχετικά με  τη ψήφιση νόμου για το ακαταδίωκτο των μελών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των Ανεξάρτητων Αρχών και τη αποπολιτικοποίηση του κράτους με την αποπομπή όλων των ΓΓ που έχουν τοποθετηθεί εκτός ιεραρχίας.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο βέβαια για δράσεις που είναι έτοιμες και μένει μόνον η εφαρμογή τους. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  μιλά ήδη για καθυστέρηση λίγων ημερών σε συνέντευξη του στο Bloomberg, όμως όπως έχει φανεί από όλες τις διαπραγματεύσεις στο παρελθόν, η επίτευξη συμφωνίας έρχεται με καθυστέρηση μηνών και όχι ημερών!

Τόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος νέων καθυστερήσεων (που αποτέλεσμα τους θα είναι η καθυστέρηση της έναρξης της δεύτερης αξιολόγησης και της συζήτησης για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους που αφορούν το κλιμακούμενο επιτόκιο) που συμφωνήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί η λειτουργία ενός «κόκκινου τηλεφώνου» επικοινωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Επιτροπής. Απόφαση που παραπέμπει σε σκηνικό της εποχής του ψυχρού πολέμου, αφού είναι παράδοξο μια κυβέρνηση να ζητά επιδιαιτησία επί της διαιτησίας!

Έτσι, το ματς μόλις άρχισε με την ευρωπαϊκή ομάδα έτοιμη και την ελληνική για άλλη μια φορά απροπόνητη και μάλλον χωρίς ...προπονητή!




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης