ΕΚΤ: «Πρόκληση» τα 107 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων

ΕΚΤ: «Πρόκληση» τα 107 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Αντιστοιχούν στο 52% των συνολικών χορηγήσεων που έχουν δοθεί - Ο έλεγχος που πραγματοποίησε η ΕΚΤ έφερε στο φως πρόσθετα «κόκκινα» δάνεια ύψους επτά δισ. ευρώ

ΕΚΤ: «Πρόκληση» τα 107 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Η μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες δεν είναι άλλη από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως αποκαλύπτεται και από την τηλεδιάσκεψη στελεχών της ΕΚΤ με δημοσιογράφους, η οποία ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests.

Τα στελέχη της ΕΚΤ τόνισαν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων υπό εξέταση τραπεζών φθάνουν στο ποσό των 107 δισ. ευρώ, δηλαδή αντιστοιχούν στο 52% των συνολικών χορηγήσεων που έχουν δοθεί.

Μάλιστα ο έλεγχος που πραγματοποίησε η ΕΚΤ στη διάρκεια της αξιολόγησης έφερε στο φως πρόσθετα δάνεια ύψους επτά δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αθροιστούν με τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια», καθώς η εξυπηρέτηση τους εμφανίζει προβλήματα. Τα δάνεια αυτά προέρχονται κυρίως από τις επιχειρηματικές χορηγήσεις, καθώς ποσοτικά τα περισσότερα από αυτά -περίπου τα 4,3 δισ. ευρώ- αφορούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα, θέλοντας προφανώς να «δικαιολογήσουν» και το γεγονός ότι ο προηγούμενος «κύκλος» των stress tests, ο οποίος είχε πραγματοποιηθεί το 2014, δεν αποδεικνύεται και τόσο ορθός, τόνισαν ότι «η πραγματικότητα μερικές φορές μπορεί να ξεπεράσει τις παραμέτρους των stress tests».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη νέα «άσκηση προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις» (η ελληνική μετάφραση του όρου stress tests) το ακραίο σενάριο για την ελληνική οικονομία προβλέπει ύφεση 3,3% για φέτος 3,9% για το 2016, ενώ για το 2017 μικρή αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,3%. Η ανεργία σύμφωνα πάντα με το ίδιο σενάριο θα αυξηθεί το 2016 στο 28,1%. Οι τιμές των ακινήτων εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν σωρευτικά την ερχόμενη τριετία κατά 24,4%.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/trapezes/item/256735-ekt-%C2%ABproklisi%C2%BB-ta-mi-eksipiretoumena-daneia-gia-tis-trapezes-%E2%80%93-aggizoun-ta-%E2%82%AC107-dis
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης