Αβάσιμες χαρακτηρίζει η Gazprom τις αιτιάσεις της Κομισιόν, η οποία κατηγορεί τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου ότι παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε κοινοποίηση αιτιάσεων στην Gazprom, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες από τις επιχειρηματικές πρακτικές της στις αγορές αερίου της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συνιστούν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.
Με βάση την έρευνά της, η προκαταρκτική ανακοίνωση είναι ότι η Gazprom παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, ακολουθώντας συνολική στρατηγική διαχωρισμού των αγορών φυσικού αερίου της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Άμεση ήταν η απάντηση της Gazprom, η οποία αναφέρει ότι «τηρεί αυστηρά όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της εθνικής νομοθεσίας στις χώρες όπου ο Όμιλος δραστηριοποιείται» και «αναμένει ότι η επίλυση αυτής της κατάστασης -στο πλαίσιο της συμφωνίας- προηγουμένως θα επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξεύρεση αποδεκτής λύσης στην αντιμονοπωλιακή έρευνα σε διακυβερνητικό επίπεδο».
Η ανακοίνωση της ΕΕ για αντιμονοπωλιακές πρακτικές έρχεται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της εταιρείας Αλεξέι Μίλερ στην Ελλάδα, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Ενέργειας για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού, που θα προμηθεύει η η ρωσική εταιρεία με φυσικό αέριο.
Αν και η έρευνα είναι σε εξέλιξη καιρό τώρα, μπορεί η χρονική στιγμή της δημοσίευσης να μην είναι τόσο τυχαία.