Η Τρούμπα ξαναζεί

Η Τρούμπα ξαναζεί

Πριν από χρόνια, στα 50s και τα 60s, όταν κάποιος επισκεπτόταν την Τρούμπα, το γκέτο της «αμαρτίας» με τα δεκάδες κόκκινα φανάρια, το έκανε πάντοτε στα κρυφά. Πλέον η Τρούμπα είναι ο νέος hype προορισμός, το τέλειο σκηνικό για ανέμελες selfies στα σκαμπό του «Troubar»
και του «Lola’s» ή για κοσμικές συνευρέσεις με φόντο τους χρυσούς ελέφαντες στα τραπεζομάντιλα του «Rouan Thai»

Η Τρούμπα ξαναζεί
Μετά τα παραδείγματα της περιοχής του Ψυρρή, ήρθε η σειρά του Πειραιά με την ιστορική Τρούμπα να πρωταγωνιστήσει σε ένα έργο χωρίς σενάριο, αλλά με πολλούς σκηνοθέτες: τους νέους θαμώνες της.

Τρούμπα ονομάζεται η κακόφημη περιοχή του Πειραιά, η οποία τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 γνώρισε μεγάλες δόξες λόγω των καταστημάτων που δραστηριοποιούνταν εκεί και τα οποία εξυπηρετούσαν κυρίως τους ξένους στόλους -πρωτίστως τον αμερικανικό- που έδεναν στο λιμάνι. Λέγεται πως η περιοχή πήρε το όνομα Τρούμπα από μια αντλία (τρόμπα) που υπήρχε στην αρχή της οδού 2ας Μεραρχίας στο λιμάνι για να εφοδιάζονται με νερό τα πλοία. Η περιοχή αυτή ήταν τότε γεμάτη καμπαρέ, οίκους ανοχής αλλά και χασισοποτεία-τεκέδες.

Κλείσιμο

Η Τρούμπα έχει γίνει πια κοσμικό στέκι. Τα ονόματα των hot spot bars, όπως το «Troubar» και το «Lola’s», παραπέμπουν στη θρυλική εποχή των 60s

Οι οίκοι ανοχής έκλεισαν το 1968 και έκτοτε η Τρούμπα παρέμενε ζωντανή μονάχα μέσα από τους «σέρτικους» στίχους των ρεμπέτικων τραγουδιών και των δημιουργών τους οι οποίοι έζησαν και μεγαλούργησαν στα στενά σοκάκια της, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Νίκος Μάθεσης, ο Μιχάλης Γενίτσαρης και ο Στέλιος Κερομύτης. Οι νεότερες γενιές πήραν μια μικρή, αθώα «τζούρα» από τους καπνούς που γέμιζαν ασφυκτικά τα μυστήρια καταγώγια της μόνο μέσα από τις ελληνικές ταινίες της εποχής, οι οποίες γυρίστηκαν στο γλαφυρό σκηνικό που πρόσφερε.



Δεν είναι τυχαίο ότι τη δεκαετία του ’60 γυρίστηκαν στην Ελλάδα αρκετές ταινίες με θέμα τη ζωή στον Πειραιά, καθώς, όπως φαίνεται, οι ιστορίες που διαδραματίζονταν πίσω από τις βαριές κόκκινες κουρτίνες των καμπαρέ εξήπταν το ενδιαφέρον ακόμα και των θεοσεβούμενων νοικοκυραίων, οι οποίοι πρόθυμα πλήρωναν εισιτήριο για να τις δουν στη μεγάλη οθόνη. Συγκεκριμένα, στην Τρούμπα ξετυλίγονται η ατίθαση ζωή της Ιλιας (Μελίνα Μερκούρη) στο «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασσέν, οι παράλληλες ζωές των πέντε «κοριτσιών» της Μαντάμ Παρή στα «Κόκκινα Φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη και η ζοφερή πραγματικότητα της -πιο εμπορικής- «Λόλας» του Ντίνου Δημόπουλου με τους αλησμόνητους Τζένη Καρέζη και Νίκο Κούρκουλο, η οποία μας έδωσε και τη διαχρονική κινηματογραφική ατάκα: « Είναι πολλά τα λεφτά, Αρη».


«Λόλα»: Η Τζένη Καρέζη και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος σε σκηνή από την ταινία που έγραψε Ιστορία στο ελληνικό σινεμά μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη την «αμαρτωλή» ζωή στην Τρούμπα

Η Τρούμπα ήταν τότε ίσως ο διασημότερος ελληνικός προορισμός μετά την Ακρόπολη, αν και μέσα από μια διαφορετική οπτική. Εκτός από τους ναυτικούς, βεβαίως, συγκέντρωνε ατόφιο το κομμάτι εκείνο του πληθυσμού μιας πόλης που ήθελε να εκτονωθεί σεξουαλικά και να διασκεδάσει με άλλους όρους σε ένα ερωτικό γκέτο το οποίο είχε τη σφραγίδα του αυτόνομου ενδοαστικού κρατιδίου. Σε μια ελληνική κοινωνία που διαπνεόταν από έντονο συντηρητισμό, όπου τα κορίτσια διαφύλασσαν ως κόρην οφθαλμού την παρθενία τους μέχρι να παντρευτούν και όπου το «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια» ήταν το δόγμα που δέσποζε σε ολόκληρη την επικράτεια, η άτυπη αλλά ωστόσο απόλυτη ομερτά που ίσχυε γι’ αυτή τη γωνιά της πόλης ήταν βολική για όλους.


«Κόκκινα Φανάρια»: Η ταινία που έκανε ακόμα και διεθνή καριέρα με τη Μαίρη Χρονοπούλου, τον Γιώργο Φούντα, την Κατερίνα Χέλμη κ.ά. στους πρωταγωνιστικούς ρόλους

Ο,τι συνέβαινε στην Τρούμπα, έμενε στην Τρούμπα. Και αυτό ήταν νόμος. Αλλωστε, ενώ υπάρχουν πολλές ιστορίες που έχουν διασωθεί περνώντας από γενιά σε γενιά, όπως ακριβώς τα πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια, το φωτογραφικό υλικό είναι ελάχιστο, γεγονός το οποίο ίσως και να βοήθησε στη γιγάντωση του μύθου που σκέπαζε για πολλά χρόνια σαν πρωινή αχλή κάθε σπιθαμή των σκοτεινών σοκακιών της.

Μια Λόλα με σεφ

Ετσι, έχουμε σήμερα το all day bar «Lola’s» που επιχειρεί και πετυχαίνει μια ευθεία αναφορά στο σκανδαλώδες παρελθόν της περιοχής. Εκανε την εμφάνισή του στις 8 Δεκεμβρίου του 2014. Στον ίδιο χώρο, τη δεκαετία του 1960, στεγαζόταν ένας κινηματογράφος. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που στην πρόσοψή του αναγράφεται με μεγάλα γράμματα το όνομα «Λόλα». Γνήσια Πειραιώτισσα, η Ελευθερία Καρδάμη, μία εκ των ιδιοκτητών, αναλύει τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την επιχειρηματική κίνηση: «Πιστεύω στην περιοχή, στην αναγέννησή της η οποία έχει ήδη ξεκινήσει αλλά και στην ξεχωριστή κινηματογραφική της ιστορία, η οποία έκανε γνωστή την Τρούμπα και εκτός των ελληνικών συνόρων. Μεγάλωσα και ζω εδώ και ήθελα να κάνω κάτι στην περιοχή μου, για την περιοχή μου». Η κουζίνα στο «Lola’s» φέρει την υπογραφή του σεφ Χρήστου Τζιέρα με πολλούς επιχειρηματίες, δικηγόρους, CEO μεγάλων εφοπλιστικών γραφείων, αλλά και ανθρώπους από όλη την Αθήνα να κατηφορίζουν μέχρι το λιμάνι για να τη δοκιμάσουν. (Info: «Lola’s Bar», 2ας Μεραρχίας 14, Τρούμπα)


Το «Rouan Thai» σερβίρει ταϊλανδέζικα πιάτα λίγα μέτρα μακρύτερα από το σημείο όπου ο Αρης (Νίκος Κούρκουλος) φιλούσε παθιασμένα τη Λόλα (Τζένη Καρέζη) στην ομώνυμη ταινία

Τρούμπα + μπαρ =Τroubar

«Τroubar», ένα όνομα που προκύπτει από την ένωση των λέξεων «Τρούμπα» και «μπαρ», αλλά αν το αντιμετωπίσεις με μια πιο αγγλοσαξονική διάθεση μπορεί να ερμηνευθεί και ως «αληθινό μπαρ» (true bar). Δημιουργία πέντε κολλητών φίλων από τον Πειραιά, από την εφηβική τους ηλικία ακόμα, το «Troubar» άνοιξε τις πόρτες του στις 31 Οκτωβρίου του 2014. Κάνοντας μια μικρή παύση στην παράλληλη επαγγελματική πορεία τους στον χώρο των κινηματογραφικών παραγωγών, τα πέντε αυτά παιδιά του Πειραιά αποφάσισαν να δέσουν ακόμα περισσότερο την τύχη τους και να φτιάξουν με πολλή προσωπική δουλειά το «Troubar», ένα μπαρ «όπως το είχαν φανταστεί», αφού δεν ήταν ικανοποιημένοι από τη μουσική, τους χώρους και το service που συναντούσαν στις εξόδους τους. Ανοιξαν ένα μαγαζί έτσι ακριβώς όπως τους αρέσει, σε μια underground περιοχή με ιστορία. «Αυτή ήταν η Τρούμπα», περιγράφει ο Χρήστος Χασαπάκης, ένας εκ των πέντε συνεταίρων. «Ενα λιμάνι σκοτεινό και για χρόνια κακόφημο.


Η Τρούμπα ήταν στις δόξες της τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Τη χρυσή εποχή της, η οποία κράτησε περίπου 20 χρόνια, στους δρόμους της βρίσκονταν τα πιο διάσημα κακόφημα καμπαρέ που άφησαν εποχή

Πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε την αναγέννησή της περιοχής. Να γίνει -γιατί όχι;- πιάτσα και να ανακτήσει το πιο καθαρό κομμάτι τής -σίγουρα αντισυμβατικής- αίγλης που είχε στο παρελθόν». Με χαμηλό φωτισμό, έντονες κόκκινες αποχρώσεις και φωτιστικά καπελάκια, οι χώροι του «Troubar» αναβιώνουν την ατμόσφαιρα των καμπαρέ που λειτουργούσαν στην περιοχή στα μέσα του 20ού αιώνα, ενώ τα ασπρόμαυρα πορτρέτα γνωστών προσωπικοτήτων της τέχνης συμπληρώνουν το ρετρό σκηνικό. Η μουσική παίζει ανάμεσα σε funky, jazz, soul, rock και groovy, ενώ κάθε Παρασκευή και Κυριακή, στη μικρή σκηνή του μπαρ, η οποία οριοθετείται από μια κίτρινη κορδέλα σαν κι αυτές που βάζει η Αστυνομία στα σκηνικά εγκλήματος, εναλλάσσονται δραστήρια σχήματα της soul, funk, rock σκηνής. Ο εξώστης, o οποίος αγκαλιάζει τη σκηνή από ψηλά, μετατρέπεται στο καλύτερο σημείο του μπαρ. (Info: «Troubar», Φίλωνος 131, Τρούμπα)


Το all day bar «Lola’s» έχει γίνει το απόλυτο hot spot στην ανανεωμένη Τρούμπα

«Rouan Thai» και Ανατολή

«Rouan Thai» ή αλλιώς «Το σπίτι της Ταϊλάνδης». Βρίσκεται στην Τρούμπα, λίγα μέτρα μόνο από το σημείο όπου ο Αρης (Νίκος Κούρκουλος) φιλούσε παθιασμένα τη Λόλα (Τζένη Καρέζη). Η επιχείρηση ανήκει στον Παύλο Ευστρατίου, συνταξιούχο ναυτικό, ο οποίος σε κάποιο από τα μακρινά ταξίδια του στην Αυτοκρατορία του Σιάμ, γνώρισε ένα κορίτσι, το παντρεύτηκε και το έφερε να ζήσουν στον Πειραιά. Εκαναν οικογένεια και άνοιξαν αυτό το εστιατόριο. Εδώ και εννέα χρόνια σερβίρουν παραδοσιακή ταϊλανδέζικη κουζίνα. Πρόσφατα στα πιάτα που προσφέρουν πρόσθεσαν και αρκετά εμπνευσμένα από την Κίνα λόγω της Cosco η οποία δραστηριοποιείται στο λιμάνι.

Μην περιμένετε έναν πολυτελή ή υπερμοντέρνο χώρο όπως τα περισσότερα εστιατόρια ασιατικής κουζίνας στην Αθήνα. Το «Rouan Thai» είναι ένα παραδοσιακό και πάνω απ' όλα αυθεντικό ταϊλανδέζικο εστιατόριο με χρυσοποίκιλτα τραπεζομάντιλα με ελέφαντες και πολλά κρόσσια. Το προσωπικό είναι αποκλειστικά ταϊλανδέζικης καταγωγής, αλλά όλοι τους συνεννοούνται εξαιρετικά και στα ελληνικά. Στην κουζίνα δουλεύουν η γυναίκα του Παύλου Ευστρατίου, Wanna Shoonphung, και η κόρη τους, οι οποίες φτιάχνουν και τα 130 πιάτα που παρουσιάζονται αναλυτικά στον κατάλογο. Εγγύηση για την ποιότητα του εστιατορίου που πρώτο δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή είναι η πελατεία του στην οποία περιλαμβάνονται η πρεσβεία της Ταϊλάνδης στην Ελλάδα, σύσσωμο το -πολυταξιδεμένο και κοσμογυρισμένο- εφοπλιστικό lobby, γνωστοί σεφ όπως ο Βασίλης Καλλίδης και ο Τάσος Αντωνίου αλλά και αρκετοί γευσιγνώστες. «Είμαι δεμένος με το μέρος», εξομολογείται ο ιδιοκτήτης. «Ημουν ναυτικός και είμαι στην Τρούμπα από το 1970.


Κάθε Παρασκευή και Κυριακή η μικρή σκηνή του «Troubar» δονείται σε ρυθμούς soul, funk και rock

Ανοιξα το εστιατόριο γιατί η σύζυγος είναι Ταϊλανδέζα κι έτσι φέραμε την Ταϊλάνδη στον Πειραιά. Τώρα έχει αρχίσει και γίνεται πιο γνωστό το εστιατόριο αφού η περιοχή έχει αναβαθμιστεί αισθητά. Εχουν φτιαχτεί τα πεζοδρόμια και όλα είναι καθαρά, όπως άλλωστε αξίζει σε αυτή την ιστορική περιοχή. Μάλιστα, η πρεσβεία της Ταϊλάνδης πριν από λίγο καιρό διοργάνωσε μια ειδική εκδήλωση και είχε καλέσει media τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Η Τρούμπα λόγω της δημοσιότητας που πήρε τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να έχει ζωή ξανά και σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλουμε όλοι. Ελπίζω να τα καταφέρουμε». (Info: «Rouan Thai», Νοταρά 131, Πειραιάς, τηλ. 210 4294494)

Καθώς όμως η γειτονιά δεν ξεπήδησε ξαφνικά σε παρθένο έδαφος, το «Kebab and Curry» και το «Maharaja Kitchen» είναι δύο ινδικά εστιατόρια τα οποία υπήρχαν επί χρόνια στα στενά της περιοχής πολύ πριν ο συγκεκριμένος προορισμός γίνει hype. Μέχρι πρότινος στα δύο εστιατόρια σύχναζαν αποκλειστικά Ινδοί και Πακιστανοί, αλλά πλέον τα επιλέγουν και Ελληνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, δίπλα στα λιγοστά ακόμη νέα spots ετοιμάζεται να εγκατασταθεί μια μεγάλη λίστα μπαρ και εστιατορίων. Το μόνο που περιμένουν είναι οι άδειές τους. Για να ξαναγραφτεί Ιστορία -πιο διαυγής αυτή τη φορά- στους δρόμους για τους οποίους τόσα πολλά έχουν γραφεί, τραγουδιστεί και παιχτεί.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης