Πολιτικό άσυλο είχε δώσει η Αυστρία στον εγκέφαλο της επίθεσης στο Ατατούρκ

Πολιτικό άσυλο είχε δώσει η Αυστρία στον εγκέφαλο της επίθεσης στο Ατατούρκ

Ο Τσετσένος Αχμέντ Τσατάγιεφ είχε το ρόλο του εκπαιδευτή - Διοικούσε ομάδα 130 εξτρεμιστών από το Βόρειο Καύκασο

Πολιτικό άσυλο είχε δώσει η Αυστρία στον εγκέφαλο της επίθεσης στο Ατατούρκ
Τρεις ημέρες μετά τη φονική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 44 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 230, νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους δράστες.

Τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα δύο εκ τρων τριών τρομοκρατών, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή η εθνικότητά τους, πληροφορίες προκύπτουν και για τον εγκέφαλο του «χτυπήματος».

Ο Τσετσένος Αχμέντ Τσατάγιεφ, λοιπόν, ο οποίος φέρεται να σχεδίασε το μακελειό στον τουρκικό αερολιμένα, βρισκόταν στη λίστα καταζητούμενων των ρωσικών αρχών από το 2008, ενώ εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος το 2013.

Παλαιότερα, εντούτοις, ήταν στενός συνεργάτης του ισλαμιστή ηγέτη αυτονομιστικού κινήματος του Βόρειου Καυκάσου, Ντόκου Ουμάροφ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Τσετσένος λέγεται πως είχε λάβει πολιτικό άσυλο από την Αυστρία το 2001.
Κλείσιμο

Επτά χρόνια αργότερα καταδικάστηκε στη Σουηδία σε ένα έτος φυλάκιση με την κατηγορία διακίνησης όπλων, ενώ μετά την αποφυλάκισή του μετέβη στην Ουκρανία, όπου συνελήφθη έπειτα από έκδοση εντάλματος από τη Ρωσία.

Ωστόσο, λέγεται πως κατάφερε να αποφύγει την απέλαση καθώς προστατευόταν από το καθεστώς του πολιτικού ασύλου. 

Κατά την παραμονή του στην Ευρώπη, ο Τσατάγιεφ, ο οποίος είχε χάσει το ένα χέρι του, βρήκε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με εξτρεμιστές, ανάμεσα σε αυτούς και την ριζοσπαστική σαλαφιστική οργάνωση Shariah4Belgium με έδρα το Βέλγιο, μέσα από την οποία «γεννήθηκαν» πολλοί μουτζαχεντίν. 

Ο ρόλος του Τσατάγιεφ ήταν να εκπαιδεύει τους επίδοξους τρομοκράτες ώστε στη συνέχεια να εξαπολύουν επιθέσεις στη Ρωσία και τη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την ρωσική επιτροπή ερευνών.

Όπως αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, ο Τσετσένος διοικούσε μία ομάδα περίπου 130 μαχητών από τον Βόρειο Καύκασο, επιλέγοντας αυστηρά τους υποψήφιους για ειδικές αποστολές στο εξωτερικό. Μάλιστα, εικάζεται ότι μεταξύ των στόχων των μαχητών αυτών συγκαταλεγόταν και η Τουρκία. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης