«Λουκέτο» στο Κύπελλο Ελλάδος αποφάσισε η κυβέρνηση

«Λουκέτο» στο Κύπελλο Ελλάδος αποφάσισε η κυβέρνηση

Διαβάστε την ανακοίνωση Κοντονή - Προηγήθηκε η αναβολή του αποψινού πρώτου ημιτελικού ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ατρόμητο - Μετά τα έκτροπα της Τούμπας, στην πολιτεία ήθελαν να αποφύγουν το ενδεχόμενο ενός τελικού ΑΕΚ-Ολυμπιακού στο Κύπελλο - Βρέντζος: «Αγωνιστικός ο φόβος τους, άλλοθι για τις αποτυχίες ο Ολυμπιακός»

«Λουκέτο» στο Κύπελλο Ελλάδος αποφάσισε η κυβέρνηση
Την απόφαση να μπει «λουκέτο» στο Κύπελλο Ελλάδος πήρε η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έπειτα και από την εισήγηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, στον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το gazzetta.gr, ανεπισήμως η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε δημοσιογράφο μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, είπε χαρακτηριστικά: «Μπα. Ούτε εσύ ούτε εγώ θα το σηκώσω. Γενικά, Κύπελλο δεν βλέπω να υπάρχει».

Περί τις 19:30 το βράδυ της Πέμπτης εκδόθηκε ανακοίνωση από τον κ. Κοντονή, με την οποία, μεταξύ άλλων επισημοποιείται η διακοπή της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδος.

Ακόμη, ο υφυπουργός Αθλητισμού εξαπολύει βολές κατά της ΕΠΟ, της ΚΕΔ και του διαιτητή του αγώνα της Τούμπας, μέσω της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού:

« 1. Η καταδίκη της βίας και των αγριοτήτων στους αγωνιστικούς χώρους γίνεται από την κυβέρνηση χωρίς αιρέσεις, αστερίσκους και προϋποθέσεις. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση λειτουργεί υπονομευτικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται να παταχθούν τα αντικοινωνικά φαινόμενα και στην ουσία τα υποθάλπει και τα νομιμοποιεί.
Κλείσιμο

2. Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ο ίδιος διαιτητής ο οποίος εφάρμοσε αυστηρά τον κανονισμό της Ε.Π.Ο. (και όχι νόμο όπως ορισμένοι αναφέρουν) τον Νοέμβριο για τα ίδια και χειρότερα γεγονότα αποπειράθηκε τρεις φορές κατά παράβαση των ίδιων κανονισμών, να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το χθεσινό αγώνα.

3. Επίσης εύλογα είναι τα ερωτηματικά που συνεχώς προκαλούνται στην κοινή γνώμη, ως προς τα κριτήρια ορισμού διαιτητών από την Κ.Ε.Δ. σε κρίσιμους αγώνες, όταν κατά τεκμήριο, ικανότεροι διαιτητές ορίζονται να διαιτητεύσουν λιγότερο κρίσιμους αγώνες. Οι διοικήσεις της Ε.Π.Ο. και της Κ.Ε.Δ. οφείλουν να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις και να μην παριστάνουν τους θιγόμενους.

4. Είναι ανάγκη στη σημερινή κατάσταση όλοι οι παράγοντες των ομάδων να αντιληφθούν ότι εμπρηστικές δηλώσεις, μετάθεση ευθυνών πάντα σε άλλους για όσα συμβαίνουν και δικαιολόγηση των εκτρόπων, δημιουργούν περιβάλλον καταστροφής, διάλυσης και ανυποληψίας του ποδοσφαίρου.

5. Αποδεικνύεται από τα πράγματα ότι η Ε.Π.Ο. δεν είναι ικανή να παρέμβει με γενναίες λύσεις στις διαχρονικές παθογένειες που η ίδια με τις πρακτικές της δημιούργησε. Η ανισονομία, η αναξιοπιστία και η εσωστρέφεια έχουν ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη βία στους αγωνιστικούς χώρους και συνιστούν τη βασική αιτία της σημερινής εξέλιξης.

6. Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και κυρίως της έντονης καχυποψίας και αμφισβήτησης που οδηγούν στην αναξιοπιστία, σε βαρβαρότητες στους αγωνιστικούς χώρους και τη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης και της έννομης τάξης, αποφασίστηκε η οριστική διακοπή κάθε διαδικασίας και αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο όπως προβλέπεται στο Νόμο και αφού τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

7. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Όσοι δε, δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όσα με συνέπεια και μεθοδικότητα πράττει, να γνωρίζουν ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει άμεσα σε περαιτέρω αποφάσεις». 

Η αναβολή του ΑΕΚ-Ατρόμητος

Νωρίτερα, με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή και των συναρμοδίων φορέων, είχε αναβληθεί ο πρώτος ημιτελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ατρόμητο, που επρόκειτο να διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ, στις 19:30.

Ταυτόχρονα, ορατός παραμένει ο κίνδυνος να μπει «λουκέτο» στο ελληνικό πρωτάθλημα -ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα ανακοινωθούν μέτρα από τον κ. Κοντονή.

Το Κύπελλο πάντως διακόπτεται οριστικά, καθώς υπήρχαν φόβοι για το τι μπορεί να συμβεί, εάν στον τελικό βρίσκονταν αντιμέτωποι ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ -ένα πάρα πολύ πιθανό σενάριο, μετά και την έκβαση του χθεσινού αγώνα στην Τούμπα και την τιμωρία που περιμένει τον ΠΑΟΚ.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, είχε ζητήσει με επιστολή του από την ΕΠΟ και τη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας να γνωμοδοτήσουν για το αν συντρέχει λόγος να αναβληθεί ο συγκεκριμένος αγώνας, μετά τα γεγονότα της Τούμπας.

Η γνωμοδότηση ήταν υπέρ της διακοπής, ωστόσο, η απόφαση της κυβέρνησης για τον σημερινό αγώνα Κυπέλλου δεν συνεπάγεται αντίστοιχη στάση και για το πρωτάθλημα, αν και υπάρχει ξεκάθαρα η σκέψη για αναστολή της Super League.

Η άποψη των ΕΠΟ και ΔΕΑΒ δεν είναι δεσμευτική, αφού ο νόμος 4326 δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αποφασίσει να παρέμβει για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό , είτε επιβάλλοντας πρόστιμα ή τιμωρίες στις ομάδες είτε αποφασίζοντας την αναστολή της αγωνιστικής δράσης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Έπειτα από τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα κατά τη χθεσινοβραδινή (02-03-2016) αναμέτρηση μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, διοργανώτρια αρχή του οποίου είναι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ζητάμε την κατά το άρθρο1 παρ.3 του ν.4326/2015 γνώμη σας, εντός της ημέρας και το αργότερο μέχρι τις 16.00 μμ -ενόψει και της επικείμενης (03-03-2016, ώρα 19.30 μμ) αναμέτρησης ΑΕΚ-Ατρόμητος για τα ημιτελικά του θεσμού- προκειμένου να εξεταστεί εάν και κατά πόσο συντρέχουν οι λόγοι για την έκδοση της προβλεπόμενης στην ανωτέρω διάταξη απόφασης του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού περί διακοπής της εν λόγω διοργάνωσης».

Ποινές

Η τύχη του αγώνα της Τούμπας θα κριθεί από τα πειθαρχικά όργανα. Όμως, θεωρείται δεδομένο πως οι Θεσσαλονικείς θα χάσουν το παιχνίδι  στα χαρτιά με σκορ 3-0, ως υπαίτιοι της διακοπής της αναμέτρησης.

Επιπλέον, ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει με αφαίρεση τριών βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα και δύο από το επόμενο, καθώς και κλείσιμο της Τούμπας για τουλάχιστον τρεις-τέσσερις αγωνιστικές. Επίσης, ενώ θα υπάρξουν κυρώσεις και από την πολιτεία βάσει του νόμου με διοικητικά πρόστιμα και κλείσιμο συγκεκριμένων θυρών ακόμη και μετά το τέλος της τιμωρίας.

Αν, δε, ο ΠΑΟΚ  δεν κατέβει στο γήπεδο για τον επαναληπτικό, όπως δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης, τότε στην παραπάνω τιμωρία θα προστεθεί πρόστιμο 40.000 ευρώ, ενώ αν η αποχή του ΠΑΟΚ συνεχιστεί και συμπληρωθούν τρεις αγώνες χωρίς να κατέβει στο γήπεδο, τότε προβλέπεται υποβιβασμός στην αμέσως παρακάτω κατηγορία.

Ολυμπιακός: Δεν ασχολούμαστε με το παραλήρημα του κ. Σαββίδη

Η αντίδραση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για όσα δήλωσε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, μετά την οριστική διακοπή του πρώτου ημιτελικού Κυπέλλου, ήταν ολιγόλογη και ξεκάθαρη: «Δεν ασχολούμαστε με το παραλήρημα του κ. Σαββίδη».

Αντίδραση υπήρξε και από τον διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστα Καραπαπά, ο οποίος ανάρτησε μήνυμα στα social media:

«Αλητείες σε εμάς δεν περνάνε. Ένα παιχνίδι για 0-5 το πήγαν πάλι στην μιζέρια. Περιμένουμε να μας πουν για τα πέναλτι υπέρ μας στο πρώτο μέρος, για τις υποσχέσεις ότι το γήπεδο θα είναι εκκλησία, για τα κουτσαβάκια που πήγαν να προσβάλλουν τον προπονητή μας στην συνέντευξη Τύπου αλλά σε μας αυτά δεν περνάνε. Περιμένουμε να μας πουν για τις φωτοβολίδες που έπεφταν ασταμάτητα, για τα δακρυγόνα και τους 'αιχμαλώτους' οπαδούς μέσα στα αποδυτήρια μας.
 
Αυτή ήταν η φιλοξενία τους. Να μας πουν για την διακοπή του αγώνα που δεν έγινε γιατί εμείς είμαστε Ολυμπιακός και είπαμε να παίξουμε. Να μας πει ο ΟΤΕ γιατί δεν ξανάδειξε το πρώτο ριπλέι στην θέση του Καπίνο που φαίνεται ότι βρίσκει μπάλα και μετά αυτή χτυπάει στο χέρι του Μακ. Χαιρετίσματα λοιπόν στους πικραμένους... Προχωράμε».

Βρέντζος: «Αγωνιστικός ο φόβος τους, άλλοθι για τις αποτυχίες ο Ολυμπιακός»

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βρέντζος, μέσω του Sport24.gr, τοποθετήθηκε σχετικά τα συμβάντα της Τούμπας και τόνισε πως οι ανταγωνιστές του Ολυμπιακού βρίσκουν άλλοθι για την αποτυχία τους μέσα από τα ματς με τους Πειραιώτες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ολυμπιακού εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι ο κ. Σαββίδης, όπως και κ. Αλαφούζος στα επεισόδια της Λεοφώρου, επί της ουσίας πρόσφεραν κάλυψη στη μειοψηφία που προκάλεσε τις σκηνές βίας, τόνισε ότι οι ανταγωνιστές του Ολυμπιακού χρησιμοποιούν τα ματς με τους Πειραιώτες σαν άλλοθι για την αποτυχία τους, υποστηρίζοντας ότι ο φόβος τους απέναντι στους «ερυθρόλευκους» είναι αγωνιστικός.

Ο διευθύνων σύμβουλος της πειραϊκής ΠΑΕ επισήμανε πώς δυσκολεύεται να κατανοήσει την πρόθεση του υφυπουργού Αθλητισμού να βάλει «λουκέτο» στο ποδόσφαιρο, ξεκαθαρίζοντας ότι πάγια θέση του Ολυμπιακού είναι πως οι ΠΑΕ έχουν την αντικειμενική ευθύνη για τα επεισόδια σε πειθαρχικό επίπεδο.

Σχολιάζοντας περαιτέρω τις δηλώσεις του κ. Κοντονή, ο κ. Βρέντζος υπενθύμισε ότι, σε αντίθεση με τους μεγαλομετόχους των αντιπάλων του, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, δεν έχει ουδεμία άλλη δραστηριότητα στην Ελλάδα, πλην του Ολυμπιακού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης