Τσίπρας στο Ηράκλειο: Υποσχέσεις μέσα, διαδηλώσεις έξω

Τσίπρας στο Ηράκλειο: Υποσχέσεις μέσα, διαδηλώσεις έξω

Μαχητική διαδήλωση από 55 εργατικά σωματεία, την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού, ο οποίος υποσχέθηκε «ανάπτυξη που θα σημαίνει κάτι έμπρακτα για τον καθημερινό πολίτη, για τον αγρότη, τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία, τους νέους»

Τσίπρας στο Ηράκλειο: Υποσχέσεις μέσα, διαδηλώσεις έξω
Να αποδράσει από τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η κυβέρνησή του αυτές τις ημέρες και να αλλάξει τη δημόσια συζήτηση επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
, ο οποίος βρέθηκε χθες στο Ηράκλειο για να μιλήσει στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κρήτης, σε συνέχεια ανάλογων συνεδρίων που έχει ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα το κυβερνών κόμμα.

Η επίσκεψη είχε και ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό, καθώς στόχευε στην επιβεβαίωση των ισχυρών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την Κρήτη, όμως ο κ. Τσίπρας βρέθηκε προ εκπλήξεων. Λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, οργανώθηκε διαδήλωση από 55 εργατικά σωματεία και συνδικαλιστικούς φορείς ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Οι διαδηλωτές υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό με πανό και συνθήματα, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι μέρες της ανοχής και της υπομονής τέλειωσαν και πως μαζί με την έναρξη του δεύτερου μισού της θητείας της αρχίζει η ανοιχτή αμφισβήτηση. Λόγω δε των κοινωνικών αντιδράσεων, είχαν εφαρμοστεί και πρωτοφανή μέτρα ασφάλειας.

Κλείσιμο
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε στην ομιλία του να υποσχεθεί ότι η ανάπτυξη για την οποία προσπαθεί και πετυχαίνει η κυβέρνηση θα είναι δίκαιη. Και έφερε τη δική του πολιτική πρόταση και το όραμά του σε αντιδιαστολή με όσα είπε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για τις κοινωνικές ανισότητες.

«Κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη πολιτική τους επιλογή να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων και των ισχυρών, λέγοντάς μας πως η ανισότητα είναι στην φύση της ανθρώπινης κοινωνίας» σημείωσε και πρόσθεσε με νόημα: «Δε ξέρω πού το 'χουν βρει αυτό γραμμένο. Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι η αναδιανομή του πλούτου, η κοινωνική προστασία, η στήριξη των μικρών απέναντι στους μεγάλους, των ανίσχυρων απέναντι στους ισχυρούς αποτελούν κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού μας». Κατά τον κ. Τσίπρα «αυτές είναι κατακτήσεις πολύ μεταγενέστερες από τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό τύπου ζούγκλας, στον οποίον ο ισχυρότερος τρώει τον πιο αδύναμο. Αυτόν τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό επαγγέλλεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αναπτυξιακή προοπτική και μοντέλο σταθερό για την χώρα». Και ολοκλήρωσε τη σχετική αναφορά λέγοντας ότι «Εμείς είμαστε εδώ για να κινήσουμε προς τα μπρός το τροχό της ιστορίας. Για να παλέψουμε ενάντια στις ανισότητες».

Κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αποσαφηνίσει την οπτική της κυβέρνησής του για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, σε μία εμφανή προσπάθεια να ικανοποιήσει και τον κόσμο της οικονομίας και της αγοράς, αλλά και το κομματικό κοινό. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «δεν θέλουμε μια ανάπτυξη μόνο σε επίπεδο αριθμών, που θα είναι μόνο για τους λόγους, αλλά μια ανάπτυξη που θα σημαίνει κάτι έμπρακτα για τον καθημερινό πολίτη, για τον αγρότη, τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία, τους νέους».

Χωρίς δε να κατονομάσει την Eldorado, φάνηκε να αφήνει αιχμές εναντίον της, εννοώντας προφανώς και άλλες τέτοιες περιπτώσεις που τυχόν προκύψουν, λέγοντας ότι «είμαστε με την επιχειρηματικότητα που σέβεται την εργασία και το φυσικό περιβάλλον. Δεν είμαστε με τους λογείς εκβιαστές ούτε με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και εκμεταλλεύτηκαν την εργατική δύναμη. Αυτούς τους χαρίζουμε στις κυβερνήσεις του χθες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσώπησαν».

 Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι οι μεγέλες μπόρες για τη χώρα πέρασαν και αναφέρθηκε στη σημασία των αναπτυξιακών συνεδρίων που οργανώνει η κυβέρνηση. «Η συζήτηση για την επόμενη μέρα είναι κρίσιμη. Κάποιοι δε θέλουν να συμμετάσχουν εμείς θα την κάνουμε προγραμματισμένα με όσους έχουν έγνοια και αγωνία για την επόμενη μέρα. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει ως φυσικό φαινόμενο, δεν θέλουμε μια ανάπτυξη στο επίπεδο των αριθμών, για λίγους κι εκλεκτούς που θα σπαταληθεί στα θαλασσοδάνεια. Θα τη διεξάγουμε μεθοδικά και σχεδιασμένα» τόνισε, ενώ παρουσίασε σειρά δράσεων για την Κρήτη, επισημαίνοντας ότι «είναι ένας τόπος αρκετά μεγάλος ώστε να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος παραγωγικών δραστηριοτήτων».

Σημειωτέον ότι στο συνέδριο είναι παρόντες σχεδόν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, με εμφανή όμως την απουσία του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος έμεινε στην Αθήνα για να χειριστεί το μείζον πρόβλημα με την καταστροφή στον Σαρωνικό.

 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης