ΝΔ: Διαψεύδουν τα περί «υπόγειας συνεννόησης με το Μαξίμου» για το χρέος

ΝΔ: Διαψεύδουν τα περί «υπόγειας συνεννόησης με το Μαξίμου» για το χρέος

Είναι «πάγια» η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ της εξεύρεσης λύσης, τονίζουν από την Πειραιώς - Επιμένουν ότι τα μέτρα απομείωσης του χρέους «έχουν καταστεί αναγκαία,  αλλά όχι ικανή συνθήκη εξόδου της χώρας από την κρίση»

ΝΔ: Διαψεύδουν τα περί «υπόγειας συνεννόησης με το Μαξίμου» για το χρέος
«Δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την κυβέρνησης για το ζήτημα του χρέους», διαβεβαιώνουν πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση, αποκρούοντας τη φημολογία σύμφωνα με την οποία η νεότερη τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας,
Κυριάκου Μητσοτάκη, για το
χρέος είναι «αποτέλεσμα υπόγειας συνεννόησης με το Μαξίμου
Κλείσιμο
».

Τη σχετική σεναριολογία πυροδότησε η αποστροφή της ομιλίας που εκφώνησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Μητσοτάκης  από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος
, σύμφωνα με την οποία: «Έχω καταστήσει σαφές προς όλους, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι η λύση για το χρέος και η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούν αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες για την «αρνητική», όπως τη χαρακτήρισε, εξέλιξη που είχε το ζήτημα του χρέους κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogoup τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους δανειστές. «Δεν δόθηκε, δεν ιχνογραφήθηκε καν, η λύση για το χρέος. Δεν δόθηκε φύλλο πορείας για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το γνωστό QE», παρατήρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Όλα αυτά, συμπλήρωσε ενώ «ο πρωθυπουργός προεξοφλούσε δημοσίως απρόσμενα θετικές εξελίξεις. Too good to be true, δεν θα μεταφράσω τα αγγλικά. Φαντάζομαι ότι ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η φράση αυτή είναι γνωστή στο Πανελλήνιο. Αυτό που είναι άγνωστο είναι από πού αντλούσε την αισιοδοξία του. Άλλη μια απάτη ή άλλη μια αυταπάτη;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η λύση για το χρέος και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «έχουν καταστεί αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη εξόδου της χώρας από την κρίση». Και απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους επεσήμανε ότι «δεν επιτρέπεται η μειωμένη αξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης να αποτελεί άλλοθι για να μην τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις». 

Διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται συγκεκριμένα στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 που «καθόρισε την ανάγκη να γίνουν επιπρόσθετες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος», σημείωσε ότι «η συμφωνία αυτή θα είχε ολοκληρωθεί αν ο κ. Τσίπρας δεν έριχνε, στα τέλη του 2014,την τότε κυβέρνηση». Και πρόσθεσε: «Τώρα οι κυβερνώντες προσπαθούν να εξασφαλίσουν για τη χώρα τα αυτονόητα». 



Το ανέκδοτο με τον ορφανό που ζητεί επιείκεια

Συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας απέρριπταν ισχυρισμούς ότι δήθεν ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε η θέση της Νέας Δημοκρατίας για το χρέος. Προς επίρρωση μάλιστα της άποψης τους παρέπεμπαν στην πρόσφατη αντιπαράθεση στη Βουλή όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δηλώσει στην πρωτομιλία του και είχε επαναλάβει στη δευτερολογία του τα εξής: «Βεβαίως και το πλαίσιο του χρέους έχει προδιαγραφεί από το 2012 αλλά κακώς οι πιστωτές μας δεν έχουν κάνει ακόμα τη ρύθμιση χρέους για την οποία έχουν δεσμευτεί». 

Αποκρούοντας δε τις πρωθυπουργικές επικρίσεις ότι δεν παίρνει θέση ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προσθέσει:  Αυτά είπα στο εξωτερικό, αυτά είπα στην κυρία Μέρκελ, αυτά είπα στον κ. Σόιμπλε, αυτά λέω και στο Εθνικό Κοινοβούλιο, κύριε Τσίπρα. Για να μην μπλεκόμαστε. Θα περίμενα από εσάς στο ζήτημα του χρέους να μην επαναλάβετε αυτά τα οποία λέτε συνήθως περί «καταστροφικού PSI» και ότι «τίποτα δεν έγινε στο παρελθόν σχετικά με την απομείωση του χρέους».

Επίσης είχε επικαλεστεί δύο εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους που εκπονήθηκαν από το ΔΝΤ, μια του 2014 και μια του 2016 για να επισημάνει ότι η πρώτη εκτιμούσε ότι το χρέος θα έμπαινε σε μια τροχιά ταχείας αποκλιμάκωσης με αποτέλεσμα να είναι κοντά στο 60% του ΑΕΠ το 2060, ενώ στην τελευταία έκθεση τον Φεβρουάριο του 2017, το ίδιο ΔΝΤ, εκτιμά ότι το 2060 το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 275% του ΑΕΠ. Θέτοντας δε το ερώτημα «τι μεσολάβησε, κύριε Τσίπρα;», έδωσε ο ίδιος την απάντηση λέγοντας: «Εσείς. Εσείς και ο κ. Καμμένος. Υπόσχεστε ότι θα φέρετε μια συμφωνία που θα μειώσει το χρέος στα επίπεδα που δεν θα έφτανε ποτέ εάν δεν είχατε αναδειχθεί πρωθυπουργός. Συγχαρητήρια, κύριε Τσίπρα, για την επιτυχία σας. Μου θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο που ο κατηγορούμενος για το φόνο των γονιών ζητάει επιείκεια επειδή είναι ορφανός».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης