Αναδιπλώνεται η κυβέρνηση για το χρέος, παρά τη «σκληρή» ρητορική Τσίπρα

Αναδιπλώνεται η κυβέρνηση για το χρέος, παρά τη «σκληρή» ρητορική Τσίπρα

Μπορεί και να αποδεχθούμε την πρόταση Σόιμπλε, είπε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, αν και το βράδυ το «πήρε πίσω» με σκληρή επίθεση στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών - Αλλάζει ρητορική το Μαξίμου, πιθανώς προετοιμάζοντας το έδαφος για νέα υποχώρηση

Αναδιπλώνεται η κυβέρνηση για το χρέος, παρά τη «σκληρή» ρητορική Τσίπρα
Τις επόμενες δύσκολες κινήσεις της, μέσα σε κλίμα αμηχανίας, κατήφειας και προβληματισμού, ετοιμάζει η κυβέρνηση, μετά την ψυχρολουσία που της επιφύλαξε το πρόσφατο Eurogroup για το θέμα του χρέους.

Η σαφής διαπίστωση πλέον ότι ο γερμανικός παράγοντας, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
σε πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν επιθυμεί να δώσει μία γενναία λύση για την ελάφρυνση του
Κλείσιμο
χρέους, παρά επιδιώκει να αξιοποιήσει το θέμα αυτό για να διατηρήσει την επιτροπεία και τις πολιτικές λιτότητας στη χώρα για πολλά χρόνια ακόμα, έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να δει ξανά όλη την τακτική της και τους χειρισμούς που θα κάνει.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στην ίδια (τη χθεσινή) μέρα, ο Αλέξης Τσίπρας εξέπεμψε αντιφατικά μηνύματα:
Το μεσημέρι άφηνε να διαφανεί ότι μπορεί η κυβέρνηση να αποδεχθεί την οδυνηρή πρόταση, που κατέθεσε ο κ. Σόιμπλε στο eurogroup για το ελληνικό χρέος, ενώ το βράδυ πέρασε σε μία σκληρή ρητορική, με επιθετικές αιχμές για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

«Η συμφωνία για το χρέος δεν επετεύχθη στο eurogroup επειδή ορισμένες πλευρές προώθησαν μία θολή λύση, που θα μετέθετε τις αποφάσεις και δεν θα έθετε τέλος στην αβεβαιότητα όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ το πρόγραμμα στήριξης» επισήμανε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Παραδέχτηκε δε ότι η πρόταση του κ. Σόιμπλε εμπεριείχε σχέδιο για το χρέος, που «δεν θα ήταν αρκετό» και πρόσθεσε με έμφαση ότι έχει έλθει η ώρα να γίνουν θυσίες από την πλευρά της Γερμανίας και του Ταμείου.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να κάνουν υποχωρήσεις η Γερμανία και το ΔΝΤ και υπάρξει «μια καθαρή λύση, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επιλύει το γόρδιο δεσμό». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζητά μία «συνολική λύση», εφάμιλλη των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που έχει πετύχει και των θυσιών του ελληνικού λαού, έτσι ώστε να δρομολογηθεί η έξοδος από την «μνημονιακή επιτροπεία».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι κατά τις τρεις εβδομάδες που ακολουθούν, έως το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα έχουν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.


Στενεύουν τα περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση
Παρά τη ρητορική αυτή και τις «πιέσεις» που θέλει να ασκήσει η Αθήνα στους δανειστές, είναι μάλλον αντιληπτό από το Μέγαρο Μαξίμου ότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά για την ελληνική πλευρά. Ιδίως για την κυβέρνηση, τα περιθώρια ελιγμών και αναμονής ακόμη στενότερα.

Η κυβέρνηση πέρασε  από την ελληνική Βουλή ένα επώδυνο πολυνομοσχέδιο με μέτρα και άλλες ρυθμίσεις, ακριβώς στηριζόμενη στην προσδοκία ότι οι δανειστές θα δώσουν την περίφημη ρύθμιση για το χρέος, που θα επιτρέψει την ομαλή είσοδο στο πρόγραμμα, την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση και την σταθεροποίηση της οικονομίας. Οποιαδήποτε διάψευση αυτών προσδοκιών προκαλεί μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Ειδικά εάν η περίφημη αυτή ρύθμιση του χρέους συνοδευτεί ουσιαστικά με ένα νέο μνημόνιο πολλών ετών.

Όμως ακόμη μεγαλύτερο μπορεί να είναι το πρόβλημα εάν η κυβέρνηση διατηρήσει ψηλά τον πήχη για τη λύση του χρέους και απορρίψει τις προτάσεις που έχουν εμφανιστεί ή εμφανιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Το πρόγραμμα θα βρεθεί στον αέρα με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας να τρέχουν και την απειλή της χρεοκοπίας τον Ιούλιο να επικρέμαται. Γι’ αυτό και το μεσημέρι χθες ο πρωθυπουργός άφησε περιθώριο αποδοχής της πρότασης Σόιμπλε ή μίας παραπλήσιας, έστω κι αν στη συνέχεια το Μαξίμου το «μάζεψε». «Η έξοδος στις αγορές μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση που μας παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε και αρνηθήκαμε, πόσο δε μάλλον με μια καλύτερη λύση για την οποία διαπραγματευόμαστε. Δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές θα έχουμε με καλούς όρους» είπε χαρακτηριστικά σε εκείνη την παρέμβασή του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται πλέον πάνω σε αυτή τη προοπτική. Πώς δηλαδή θα διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά μία τέτοια, νέα υποχώρηση.

Ήδη στο δημόσιο λόγο της η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει για ακύρωση των μέτρων, που έλεγε ότι θα κάνει εάν δεν πάρει λύση για το χρέος, ενώ αποφεύγει πλέον να μιλήσει και για γρήγορη έξοδο, εντός του τρέχοντος έτους, στις αγορές, όπως υποσχόταν. «Στρατηγικός στόχος είναι η έξοδος στις αγορές στο τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 για μια σταθερή δυνατότητα δανεισμού με βιώσιμα επιτόκια» ήταν η… διορθωτική δήλωση του κ. Τσίπρα και η νέα κυβερνητική γραμμή.

Τουναντίον το βασικό και ίσως το μόνο πλέον επιχείρημά της για να περάσει και τη νέα επώδυνη συμφωνία για το χρέος, θα είναι η επίτευξη της ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός είπε χθες στη Θεσσαλονίκη ότι «το επόμενο διάστημα θα είμαστε επενδυτικός προορισμός - σημείο αναφοράς για τις οικονομικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης