Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία του και την έχασε είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθύνοντας χαιρετισμό σε συνάντηση γνωριμίας με πολίτες που έκαναν αίτηση για το μητρώο πολιτικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση
Ως τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο της χώρας από την κρίση περιέγραψε τη Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το χαιρετισμό του σε συνάντηση γνωριμίας με πολίτες που έκαναν αίτηση για το μητρώο πολιτικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν την ευκαιρία τους και την έχασαν».

Ο κ.Μητσοτάκης στην εκδήλωση που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης σημείωσε ακόμη ότι η παρούσα κυβέρνηση το μόνο που μπόρεσε να κάνει είναι να φορτώσει στη χώρα δύο μνημόνια και μια διαρκή λιτότητα που δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια μετά την αποχώρησή τους από την εξουσία. 

«Εμείς έχουμε μια αποστολή: Να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, διαφορετικός από αυτόν που διαβαίνει σήμερα η χώρα», είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ένας δρόμος, ο οποίος θα έχει τις δυσκολίες του αλλά και ένας δρόμος, ο οποίος θα στηριχθεί στη βασική αξία και αρχή ότι θα πούμε την αλήθεια στους πολίτες. Οι πολίτες κουράστηκαν από τον ψεύτικο λαϊκισμό. Και εμείς δεν θα τάξουμε ούτε απάτες ούτε αυταπάτες. Θα αντιμετωπίσουμε τους πολίτες ως ώριμους και έτοιμους να ακούσουν την αλήθεια. Δεν θα τους τάξουμε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε. 

Κλείσιμο
»Αλλά θα δεσμευτούμε ότι μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση ακολουθώντας ένα διαφορετικό δρόμο. Ένα δρόμο που θα στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία, που θα προσελκύσει επενδύσεις, που θα έχει τις νέες δουλειές στο επίκεντρο της δικής μας πολιτικής πρότασης. Ένα δρόμο που θα αγωνιστεί για ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που θα δεσμευτεί ότι θα βάλουμε σε τάξη το Δημόσιο και θα περικόψουμε κρατικές δαπάνες εκεί που μπορούμε να το κάνουμε. Και θα συμμαζέψουμε το Κράτος, με αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε ο καθένας να γνωρίζει ότι ανταμείβεται ανάλογα με την αξία του και όχι ανάλογα με άλλες γνωριμίες που μπορεί να έχει ή απλά να ακολουθεί μια στατική ανέλιξη μέσα στη δημόσια διοίκηση».


Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού που απήθυνε ο κ.Μητσοτάκης, ακολουθεί: 
«Φίλες και φίλοι, καλησπέρα σας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς, που ανταποκριθήκατε στη σημερινή μας πρόσκληση να βρεθείτε σε αυτόν το φιλόξενο χώρο για να γνωριστούμε καλύτερα. 

Θέλω να σας ευχαριστήσω για το γεγονός ότι τολμήσατε να περάσετε μέσα από μια διαδικασία, η οποία είναι πρωτόγνωρη για ένα ελληνικό κόμμα. 

Θυμάμαι ότι, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ως κεντρικό πυρήνα της πρότασής μου για τη νέα Νέα Δημοκρατία – έτσι όπως τη φανταζόμουν – είχα ένα ανοιχτό κόμμα, το οποίο θα μπορούσε να δίνει την ευκαιρία σε ικανούς ανθρώπους να ασχοληθούν ξανά με τα κομματικά δρώμενα της Νέας Δημοκρατίας, ασχέτως γνωριμιών και ασχέτως προσβάσεως στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας.

Το λέω αυτό, γιατί, δυστυχώς, τα παραδοσιακά κόμματα, έτσι όπως δομήθηκαν, έτσι όπως οργανώθηκαν, ήταν κατά κανόνα κλειστοί οργανισμοί. Ήταν οργανισμοί, που για να μπορέσει κάποιος να μπει μέσα, να έχει τη δυνατότητα να διακριθεί, να προσφέρει τις υπηρεσίες του από οποιαδήποτε θέση, από υποψήφιος βουλευτής μέχρι τεχνοκράτης, έπρεπε να γνωρίζει κάποιον. 

Εμείς, λοιπόν, είπαμε ότι θα κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Και όταν τολμήσαμε να εισάγουμε την ιδέα του Μητρώου, δεν σας κρύβω ότι υπήρχε μεγάλος σκεπτικισμός και μεγάλη καχυποψία και μέσα στο ίδιο το κόμμα. 

Θα δουλέψει αυτό; Μήπως είναι κάτι εξαιρετικά καινοτόμο; Μήπως μοιάζει περισσότερο με εταιρία και λιγότερο με κόμμα; Και, παρά ταύτα, επέμεινα σε αυτήν την διαδικασία και η δικιά σας παρουσία, σήμερα εδώ, δικαιώνει ακριβώς αυτήν την επιμονή μου. 

Γιατί, πράγματι, σήμερα έχουμε αξιολογήσει παραπάνω από 1.000 στελέχη, μέσα από αντικειμενικές διαδικασίες συνεντεύξεων και ακολουθώντας μια λογική αντικειμενικής αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι σας γνωρίζουμε. Καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι δεξιότητές σας. Κάνουμε μια πρώτη αξιολόγηση τι μπορείτε να κάνετε καλά και τι δεν μπορείτε να κάνετε καλά. Και, στη συνέχεια, σας ζητούμε να μας πείτε πως εσείς θέλετε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στο κόμμα. 

Αυτό για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, φίλες και φίλοι, διότι σήμερα το δυσκολότερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε στην πολιτική είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας, των κομμάτων και των απλών πολιτών. Υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι τα κόμματα είναι κλειστά συστήματα. Υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιοι παίρνουν αποφάσεις για μας, χωρίς εμάς και ότι η κοινωνία των πολιτών έχει αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές διαδικασίες. Και πρέπει να σας πω ότι σε μεγάλο βαθμό αυτή η καχυποψία των πολιτών είναι δικαιολογημένη. Και ο μόνος τρόπος να τη σπάσουμε είναι να κάνουμε και εμείς τα πράγματα διαφορετικά. 

Είμαστε, ως Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα με μεγάλη ιστορία. Με πολύ μεγάλη προσφορά στον τόπο. Πρέπει, όμως, και εμείς να προσαρμοστούμε στους καιρούς, οι οποίοι αλλάζουν. Και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την καχυποψία των πολιτών στη ρίζα της. Και αυτό ακριβώς έρχεται να απαντήσει το Μητρώο των Πολιτικών Στελεχών. 

Γι’ αυτό και θεωρώ ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει τόσα στοιχεία καινοτομίας. Και θέλω να γνωρίζετε ότι αυτή είναι μια προσπάθεια την οποία θα τη συνεχίσουμε. Δεν σταματάει εδώ πέρα. Είναι μια διαρκής διαδικασία. Και προσβλέπουμε ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη πολύ περισσότερων πολιτών, οι οποίοι έχουν ένα ενδιαφέρον να ασχοληθούν με τα κοινά, αλλά μέχρι σήμερα δεν ήξεραν πως να το κάνουν. 

Τώρα, έχουν τον τρόπο να τον κάνουν. Και μέσα από αυτήν την διαδικασία θα προσελκύσουμε και συμπολίτες μας, οι οποίοι στο παρελθόν, είμαι σίγουρος, ότι αντιμετώπιζαν τη Νέα Δημοκρατία με μια καχυποψία. Έβλεπαν ένα παραδοσιακό κόμμα. Μπορεί να συμφωνούσαν μερικώς ιδεολογικά με αυτά τα οποία λέγαμε, αλλά σίγουρα δεν φανταζόντουσαν τους εαυτούς τους ενεργά στελέχη αυτού του κόμματος. 

Και αυτό, φίλες και φίλοι, έχει αρχίσει να αλλάζει. Είμαι πολύ υπερήφανος για το γεγονός ότι 16 μήνες από τότε που έχω αναλάβει την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας τιμώ τη δική σας εμπιστοσύνη. Και κάνω πράξη αυτό το οποίο είχα πει και δεσμευτεί: τη Νέα Δημοκρατία από την αρχή. 

Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό το οποίο κάνουμε, σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η χώρα είναι εγκλωβισμένη, σήμερα, σε ένα πολιτικό αδιέξοδο. Δεν θέλω να μιλήσω εκτενώς για τα πολιτικά δρώμενα. Δεν είναι σήμερα μια πολιτική ομιλία. Είναι μια ευκαιρία να σας γνωρίσω και να με γνωρίσετε καλύτερα. Και μια ευκαιρία να γνωριστείτε και μεταξύ σας. 

Θα πω μόνο μια φράση: Η Νέα Δημοκρατία, σήμερα, είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν την ευκαιρία τους. Και την έχασαν, δυστυχώς. Το μόνο το οποίο μπόρεσαν να κάνουν είναι να φορτώσουν στη χώρα δύο Μνημόνια και μια διαρκή λιτότητα, η οποία δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια και μετά την αποχώρησή τους από την εξουσία. 

Εμείς έχουμε μια αποστολή: Να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, διαφορετικός από αυτόν που διαβαίνει σήμερα η χώρα. Ένας δρόμος, ο οποίος θα έχει τις δυσκολίες του αλλά και ένας δρόμος, ο οποίος θα στηριχθεί στη βασική αξία και αρχή ότι θα πούμε την αλήθεια στους πολίτες. Οι πολίτες κουράστηκαν από τον ψεύτικο λαϊκισμό. Και εμείς δεν θα τάξουμε ούτε απάτες ούτε αυταπάτες. Θα αντιμετωπίσουμε τους πολίτες ως ώριμους και έτοιμους να ακούσουν την αλήθεια. Δεν θα τους τάξουμε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε. 

Αλλά θα δεσμευτούμε ότι μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση ακολουθώντας ένα διαφορετικό δρόμο. Ένα δρόμο που θα στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία, που θα προσελκύσει επενδύσεις, που θα έχει τις νέες δουλειές στο επίκεντρο της δικής μας πολιτικής πρότασης. Ένα δρόμο που θα αγωνιστεί για ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που θα δεσμευτεί ότι θα βάλουμε σε τάξη το Δημόσιο και θα περικόψουμε κρατικές δαπάνες εκεί που μπορούμε να το κάνουμε. Και θα συμμαζέψουμε το Κράτος, με αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε ο καθένας να γνωρίζει ότι ανταμείβεται ανάλογα με την αξία του και όχι ανάλογα με άλλες γνωριμίες που μπορεί να έχει ή απλά να ακολουθεί μια στατική ανέλιξη μέσα στη δημόσια διοίκηση.

Αυτά δεν μας ταιριάζουν. Εμείς θα γυρίσουμε όλη την Ελλάδα. Και σας θέλω κοντά σε αυτή την προσπάθεια. Να κερδίσουμε ξανά τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών. Να πείσουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όποτε και εάν γίνουν οι εκλογές – γιατί αργά ή γρήγορα θα γίνουν εκλογές – η Νέα Δημοκρατία θα είναι πολιτικά κυρίαρχη. Θα δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις για να μπορέσει επιτέλους η χώρα να βγει από το φαύλο κύκλο των Μνημονίων και να οδηγηθεί και πάλι στο δρόμο της ανάκαμψης. Αυτή είναι η αποστολή μας. 

Δεν θα κουραστώ να το λέω. Χρέος μας δεν είναι μόνο να διασφαλίσουμε τις συνθήκες μιας εκλογικής επικράτησης. Οι εκλογές είναι το μέσο. Δεν είναι ο τελικός σκοπός. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και δεν θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των μνημονιακών Κυβερνήσεων. Η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η Κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. 

Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα. Να γνωρίζετε ότι για εμένα προσωπικά είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι τολμήσατε να περάσετε μέσα από αυτή την διαδικασία. Θέλω να γνωρίζετε ότι καθένας θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις δυνατότητές του και όλοι έχουν θέση σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια, την οποία έχουμε ξεκινήσει. Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας. Να είστε καλά. Καλή δύναμη σε όλους μας».    
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης