PROTOTHEMA

Πολιτική

Ελπίδες να αποφευχθεί ένα ακόμη «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις

Κυβέρνηση: Ελιγμοί, προσδοκίες και αγωνίες για μία… κάποια συμφωνία την Παρασκευή

Ανησυχία για τη στάση του Βερολίνου και του ΔΝΤ την ώρα που το πλήρες αδιέξοδο στις συζητήσεις κοστίζει στην ελληνική οικονομία 

Στην επικράτηση των συμβιβαστικών φωνών από τις Βρυξέλλες, αλλά και στην πολιτική παρέμβαση των ηγετών της Ευρωζώνης ελπίζει η κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος στο Εurogroup της Μάλτας την Παρασκευή και να αποφευχθεί ένα ακόμη «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε το μεσημέρι της Τετάρτης μία κίνηση υψηλού ρίσκου, ζητώντας Σύνοδο Κορυφής εάν δεν βρεθεί λύση στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών,
στη συνέχεια όμως, το βράδυ της ίδιας ημέρας, χαμήλωσε τους τόνους, ώστε να μην φανεί ότι εκβιάζει την ευρωζώνη, αλλά και να μην χρεωθεί μία πολιτική αποτυχία σε περίπτωση που το αίτημά του δεν βρει καν ανταπόκριση. Προσερχόμενος στο δείπνο που του παράθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και ερωτηθείς εάν θα πάμε σε Σύνοδο Κορυφής, εκτίμησε ότι τελικά δεν θα χρειαστεί: «Νομίζω πως όχι» ήταν η απάντησή του.

Η κυβέρνηση είχε στο μεταξύ αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση που προώθησε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Κομισιόν για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις από το 2019, με μετάθεση της μείωσης του αφορολόγητου το 2020 και μόνο εάν πέσουν έξω οι προβλέψεις για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018 να εφαρμοστεί κι αυτή ένα χρόνο νωρίτερα.


Η συμβιβαστική αυτή πρόταση δεν διαφέρει σημαντικά από όσες προτάσεις είχε στα χέρια της η Αθήνα το προηγούμενο διάστημα, -ιδίως όταν προβλέπει εφάπαξ μείωση στις συντάξεις και όχι σταδιακή από το 2019- ωστόσο κρίθηκε ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα χρονικά περιθώρια και πως το πλήρες αδιέξοδο στις συζητήσεις κοστίζει στην οικονομία και άρα χρειάζεται μία πρόοδος στην όλη διαδικασία.

Το θέμα όμως που προκαλεί αγωνία στην κυβέρνηση είναι η στάση του Βερολίνου, καθώς η γερμανική πλευρά δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, κάτι που ενδεχομένως να κάνει σήμερα μετά τη συνάντηση Σόιμπλε - Ντάισλεμπλουμ. Από το Μαξίμου εκφραζόταν η εκτίμηση ότι λόγω των αντιθέσεων στον κυβερνητικό συνασπισμό (χριστιανοδημοκράτες - σοσιαλδημοκράτες) αυτή τη φορά το Βερολίνο δεν θα είναι άκαμπτο και δεν θα προτάξει ουσιαστικά την τιμωρητική διάθεση του κ. Σόιμπλε έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.

Τις ίδιες αγωνίες έχει και για τη στάση του ΔΝΤ, καθώς υπάρχουν αντιφατικές εκτιμήσεις για την τακτική του Ταμείου: από τη μία μπορεί να θέλει να καθυστερήσει τις όποιες αποφάσεις πριν την εαρινή του σύνοδο στις 21 Απριλίου, αλλά από την άλλη διαχέονται πληροφορίες ότι αντίθετα, θέλει μία ξεκάθαρη τεχνική συμφωνία μέχρι τότε.

Η κυβέρνηση πάντως φέρεται να έχει σοβαρές προσδοκίες μετά τις επαφές που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με Ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες τις τελευταίες ημέρες, αν και το Μαξίμου απέφυγε να παράσχει την οποιαδήποτε σοβαρή ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Καρέλης06/04/201712:52

Ο Αλέξης του το είπε ξεκάθαρα: 'δεν θα πάιξουμε άλλο τις κουμπάρες"!!!!!!! Κανένας άλλος από τους προσκυνημένους του παρελθόντος δεν τόλμησε να μιλήσει έτσι....Μπράβο στο παλικάρι, τον Αλέξη Τσίπρα!!!!!!

Απάντηση
Λουλης06/04/201709:09

ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΓΙΔΙΑ ΧΑΧΑΧΑΧΑ.ΤΣΙΠΡΑ ΔΙΠΛΟΨΗΦΗΣΑΤΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΜΠΕΕΕΕ!!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία