Μαξίμου για δηλώσεις Σόιμπλε: Καλοδεχούμενη η πιθανότητα εξόδου του ΔΝΤ

Μαξίμου για δηλώσεις Σόιμπλε: Καλοδεχούμενη η πιθανότητα εξόδου του ΔΝΤ

Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα χωρίς το ταμείο λέει η κυβέρνηση και πανηγυρίζει για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να μείνει όπως είναι σήμερα ή να αποχωρήσει

Μαξίμου για δηλώσεις Σόιμπλε: Καλοδεχούμενη η πιθανότητα εξόδου του ΔΝΤ
Καλοδεχούμενη χαρακτηρίζει το Μαξίμου την πιθανότητα εξόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
από το ελληνικό πρόγραμμα, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην οποία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά σε αυτό το ενδεχόμενο χωρίς, ωστόσο, να σχολίαζει την αναφορά του ότι αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις «τότε το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις», δηλαδή νέο Μνημόνιο.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση με το non paper που εξέδωσε επιμένει ότι θα υπάρξει συμφωνία χωρίς νέα μέτρα και ζητά γρήγορα αποφάσεις και πρωτοβουλίες.

Το non paper έχει ως εξής:

Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της, δεν είναι καινούρια. Κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα. 


Σόιμπλε: Χωρίς ΔΝΤ, πρέπει να γίνει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung είχε τονίσει ότι «το τωρινό πρόγραμμα για την Ελλάδα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής». 

Στο ερώτημα αν μια αποχώρηση του Ταμείου θα προκαλούσε τριγμούς στην γερμανική πολιτική σκηνή και κυρίως το εσωτερικό των συντηρητικών κομμάτων, ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν θα προκαλέσει προβλήματα, διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης