Έληξε η κρίση με το ασυμβίβαστο του Μπουτάρη

Έληξε η κρίση με το ασυμβίβαστο του Μπουτάρη

Το «Γιάννη, πάμε έξω να μιλήσουμε» του Βενιζέλου προς τον Μιχελάκη και ο υπαινιγμός ότι το ΠΑΣΟΚ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα

Έληξε η κρίση με το ασυμβίβαστο του Μπουτάρη
Με κοινοβουλευτικές «παραφωνίες» έληξε η μίνι κυβερνητική κρίση που ξέσπασε κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, όπου συζητείτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς σήμερα ο υπουργός προχώρησε στις απαραίτητες αλλαγές, ικανοποιώντας μερικώς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.  

Πλέον, μετά τη διόρθωση, αίρεται το κώλυμα που απειλούσε την υποψηφιότητα του κ. Μπουτάρη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, παραμένει όμως το άρθρο ως είχε αναφορικά με τα κωλύματα για τους υποψηφίους, που αφορούν ποινικές υποθέσεις.

Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια το ΠΑΣΟΚ, δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Πάρι Κουκουλόπουλου, να υπερψηφίσει, αλλά ο αγορητής του, Γιώργος Ντόλιος, να καταψηφίσει.

Κλείσιμο
Επιπροσθέτως, το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε το άρθρο 21, που αφορά σε επιχορηγήσεις πολιτιστικών φορέων από ΟΤΑ.

Το δραματικό παρασκήνιο

Δραματικό ήταν το παρασκήνιο προκειμένου να βρεθεί λύση σε σχέση με το πρόβλημα που προέκυψε για την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το βράδυ της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος επιχείρησε να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία, η οποία άλλαζε το άρθρο 14 του Καλλικράτη. Βάσει του άρθρου αυτού, ο κ. Μπουτάρης έπρεπε να είχε παραιτηθεί από τη θέση του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προ 18μήνου, για να μπορεί να καταθέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Ο κ. Γρηγοράκος δεν κατέθεσε την τροπολογία, αφού βρήκε τη σθεναρή αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος δεν δεχόταν κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας πως ο κ. Μπουτάρης δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα και ότι η τροπολογία θα ήταν «φωτογραφική», εκθέτοντας την κυβέρνηση.

Στο ΠΑΣΟΚ σήμανε συναγερμός. Άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τη μίνι κρίση υποστήριζαν πως «δεν μπορεί να εμποδιστεί η υποψηφιότητα Μπουτάρη με νομικίστικους τρόπους», όταν μάλιστα τη θέση του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έλεγαν οι ίδιοι άνθρωποι, την είχε, επειδή ήταν δήμαρχος της πόλης.

Δεδομένου του αδιεξόδου που παρουσιάστηκε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετέβη εσπευσμένα στη Βουλή και έκατσε στα υπουργικά έδρανα. Είχε αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο, αν δεν κατατίθετο η τροπολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλησίασε στα υπουργικά έδρανα τον κ. Μιχελάκη και του είπε: «Γιάννη, πάμε έξω να μιλήσουμε», υπονοώντας ότι το ΠΑΣΟΚ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Όχι μόνο βγήκαν έξω να συζητήσουν, αλλά το προεδρείο της Βουλής διέκοψε αιφνιδιαστικά τη συζήτηση, προκειμένου να συνεχιστεί την Τρίτη. Γρήγορα το θέμα έφυγε από τα χέρια των Μιχελάκη - Γρηγοράκου και έγινε αντικείμενο διαβούλευσης «σε κεντρικό επίπεδο».

Συγκεκριμένα, το θέμα ανέλαβε να επιλύσει ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας. Όπως όλα δείχνουν, μετά τις πιέσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, το ζήτημα βαίνει προς επίλυση.

Το επίμαχο άρθρο του Καλλικράτη αναφέρει:  

«Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας:

Διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, στους δήμους, στους οποίους έχουν την έδρα τους τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, μέσα στο δεκαοκτάμηνο πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης