Σαλέ με «πλαστές» πινακίδες

Σαλέ με «πλαστές» πινακίδες

Αποκαλύπτεται ότι πήρε χρήματα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ευρυτανίας για δήθεν τουριστικό ξενώνα - Τελικά κατασκεύασε πολυτελή εξοχική κατοικία στο Μεγάλο Χωριό με χρηματοδότηση από την τότε ΕΟΚ και το Δημόσιο

Σαλέ με «πλαστές» πινακίδες
Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα δημιουργεί ο τρόπος με τον οποίο έχτισε την εξοχική κατοικία του στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας ο κ. Μιχάλης Λιάπης. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», ο αδελφός του πρώην υπουργού κ. Μάρκος Λιάπης και συνιδιοκτήτης του ακινήτου ήταν αυτός που πήρε τη γενναία επιδότηση από το πρόγραμμα αγροτουρισμού που μοίρασε η ελεγχόμενη από τη Δικαιοσύνη σήμερα αναπτυξιακή εταιρεία Ευρυτανία Α.Ε. Το πρόγραμμα αφορούσε τους νέους του νομού, οι οποίοι έψαχναν μια επαγγελματική ευκαιρία και έδειχναν ενδιαφέρον να ασχοληθούν με τις τουριστικές επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, ξεκίνησε το 1992 να χτίζεται το πέτρινο και πολυτελές σαλέ των αδελφών Λιάπη, οι οποίοι έλαβαν τότε 10.000.000 δραχμές (σημαντικό ποσό για την εποχή) για να ρίξουν τα πρώτα θεμέλια και να φτιάξουν -υποτίθεται- τουριστικό ξενώνα...

Ωστόσο, σήμερα άλλοι ιδιοκτήτες ξενώνων της περιοχής, που είχαν λάβει μέρος στο ίδιο πρόγραμμα επιδοτήσεων και δεινοπάθησαν χωρίς να πάρουν το σύνολο της συγκεκριμένης επιδότησης, αποκαλύπτουν ότι το σαλέ των αδελφών Λιάπη δεν λειτούργησε ποτέ ως ξενώνας. «Το χρησιμοποιούν μόνο ως εξοχική τους κατοικία», αναφέρουν.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναγράφονται στο «πόθεν έσχες» του, το 1992 στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας ο κ. Μιχάλης Λιάπης φαίνεται να αποκτά το 50% από οικόπεδο 373,71 τ.μ., στο οποίο ανακαίνισε το υπάρχον διώροφο πέτρινο σπίτι του, συνολικής έκτασης 233,05 τ.μ. Το υπόλοιπο 50% ανήκει στον αδελφό του, τον κ. Μάρκο Λιάπη. Οταν ο τελευταίος κατέθετε την αίτηση για την επιδότηση ο κ. Μιχάλης Λιάπης ήταν υφυπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πανίσχυρος σε πολιτικό επίπεδο, ο αγαπημένος ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή θεωρούνταν μία από τις υπολογίσιμες μονάδες  της «γαλάζιας» παράταξης. Την ίδια χρονική περίοδο γίνεται και κάτοχος ακίνητης περιουσίας στο Μεγάλο Χωριό απ’ όπου κατάγεται ο πατέρας του. Εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ενός ακόμα οικοπέδου 543 τ.μ. εντός του οικισμού, ενώ έχει συμμετοχή σε ακόμη τρία οικόπεδα στην περιοχή του Μεγάλου Χωριού, τα οποία απέκτησε επίσης το 1992. Συγκεκριμένα, στη θέση Χόντζα διαθέτει 3.104 τ.μ., στη θέση Αγ. Δημήτριος 1.398 τ.μ. και στη θέση Βλάχου Βρύση 5.769 τ.μ.

Πώς πήρε την επιδότηση

Κλείσιμο
Ο νυν βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Κοντογεώργος ήταν το 1992 ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευρυτανία Α.Ε. Από αυτή την εταιρεία έφευγαν όλες οι επιδοτήσεις για την αγροτουριστική ανάπτυξη του Νομού Ευρυτανίας. Ο κ. Κοντογεώργος (ήταν ο πρώην αντιπεριφερειάρχης) και 20 πρώην νομαρχιακοί σύμβουλοι έχουν ήδη κληθεί από τον ανακριτή για τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψαν το 2008 για την εξυγίανση της αναπτυξιακής Ευρυτανία Α.Ε., ύψους 4,7 εκατ. ευρώ. Κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για απιστία και πρόκληση οικονομικής ζημίας στο Ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα πριν από μία εβδομάδα γι’ αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ευρυτανικά Νέα», τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, μεταξύ των οποίων και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ωσότου ληφθεί τελεσίδικη απόφαση από το Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών Λαμίας, αν η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε δίκη.

Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε με τον κ. Κοντογεώργο, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρυτανία Α.Ε. είχε δώσει την επιδότηση στον αδελφό του πρώην υπουργού από το αγροτουριστικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι τα 10.000.000 δραχμές δόθηκαν με διαφανείς διαδικασίες. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο αδελφός του κ. Μιχάλη Λιάπη, Μάρκος Λιάπης, είχε καταθέσει στην επιτροπή αξιολόγησης τον φάκελο για το ακίνητο στο Μεγάλο Χωριό. Τα μέλη της επιτροπής, λοιπόν, αξιολόγησαν τον φάκελο αυτό και με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας τού δόθηκε η επιδότηση των 10.000.000 δραχμών». Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη την περίοδο έγιναν περίπου 65 με 67 παρόμοιες επενδύσεις. «Ηταν ένα κίνητρο για να μπουν νέοι άνθρωποι στον τουρισμό. Υπήρχε δέσμευση για περίπου μια δεκαετία να λειτουργήσουν αυτά τα ακίνητα ως ξενώνες. Οι ιδιοκτήτες τους όφειλαν να τηρούν κανονικά βιβλία και να τα λειτουργούν υπό τη μορφή καταλυμάτων», συνεχίζει. Στην ερώτηση αν γνωρίζει ότι το ακίνητο των αδελφών Λιάπη λειτούργησε ως ξενώνας, ο κ. Κοντογεώργος απάντησε ότι δεν το ξέρει γιατί έναν χρόνο αργότερα αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Ευρυτανία Α.Ε.

«Δεν λειτούργησε ποτέ ως ξενώνας»

Οπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ιδιοκτήτρια ξενοδοχειακής επιχείρησης από την περιοχή του Μικρού Χωριού Ευρυτανίας, το σαλέ του πρώην υπουργού δεν λειτούργησε ποτέ ως τουριστικό κατάλυμα. «Ποτέ δεν το λειτούργησε ως ξενώνα, με ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σπίτι το έκανε ο άνθρωπος», μας λέει η κυρία Φωτεινή Μπούρα, ιδιοκτήτρια του ξενώνα «Το Ρίζωμα» στο Μικρό Χωριό. Ο σύζυγός της, κ. Θεόδωρος Μπούρας, προσθέτει ότι οι ίδιοι δεν κατάφεραν ποτέ να πάρουν το σύνολο της επιδότησης, όπως συνέβη εις ολόκληρον στην περίπτωση των αδελφών Λιάπη, παρά μόνο ένα μέρος της. «Πήραμε 4.200.000 δραχμές. Οχι μόνο εμείς. Συνολικά ήμασταν 35 επιχειρηματίες που δεν πήραμε ποτέ όσα δικαιούμασταν σε σχέση με άλλους. Το 1997 είχαμε μαζευτεί όλοι μαζί και είχαμε πάει στον νομάρχη προκειμένου να ζητήσουμε και τα υπόλοιπα, όμως εκείνος μας έκλεισε την πόρτα λέγοντάς μας πως δεν υπήρχαν άλλα λεφτά». Το «ΘΕΜΑ» προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τον κ. Μιχάλη Λιάπη ώστε να έχει και τη δική του άποψη, όμως τα τηλέφωνά του δεν απαντούν.

Με τη συνοδό του

Τελευταία φορά που εθεάθη στο Μεγάλο Χωριό ο κ. Λιάπης ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου 2013. Διέμεινε στο χωριό περίπου μία εβδομάδα και, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδευόταν από την ίδια μελαχρινή κυρία με την οποία φωτογραφήθηκε στο πρόσφατο ταξίδι «ψυχικής εκτόνωσης» που πραγματοποίησε στην εξωτική Μαλαισία.  Ο πρώην υπουργός έχει λόγω καταγωγής δεσμούς με το Μεγάλο Χωριό, το οποίο επισκέπτεται αρκετά συχνά, αλλά όχι με τους συγχωριανούς του - σπάνια τους συναναστρέφεται. Το πέτρινο σαλέ υπήρξε ανέκαθεν το καταφύγιο και το ησυχαστήριό του. Εκεί είχε κλειδαμπαρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2009 πεπεισμένος για την ήττα του κόμματός του στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.  Τελείως μόνος τότε και αποκομμένος από τον έξω κόσμο, είχε αφοσιωθεί στην ανάγνωση των βιβλίων του απολαμβάνοντας τη συντροφιά του αναμμένου τζακιού και την πανέμορφη θέα με το ελατοσκέπαστο βουνό Καλιακούδα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η εξοχική κατοικία έδειξε και πάλι σημάδια ζωής, όμως ο πρώην υπουργός απουσίαζε.  Το σπίτι είχε καταληφθεί από τον ανιψιό του κ. Μιχάλη Λιάπη, Κωνσταντίνο, την εκρηκτική σύντροφό του Φλορίντα Πετροτσέλι και την υπόλοιπη παρέα τους. Ο πρώην υπουργός προτίμησε να περάσει τις γιορτινές αυτές μέρες στη μεζονέτα του στο Χαλάνδρι.


Τι απαντά η Θεία του Λιάπη

Πάντως, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο η θεία του πρώην υπουργού, ισχυρίζεται ότι εκείνη είναι η αποκλειστική δικαιούχος της επιδότησης για την οικία στην Ευρυτανία.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δικηγόρος της αναφέρεται ότι:

«Εκπροσωπώντας την Βασιλική, σύζυγο Δημητρίου Λιάπη, και επί έτη δικηγόρος της, κατ΄εντολήν της έχω να σημειώσω τα εξής:

-Η κυρία Λιάπη ήταν η μόνη και αποκλειστική δικαιούχος της επιδότησης. Ουδείς άλλος. Σημειωτέον ότι αυτή η επιδότηση ήταν ένα μικρό μόνο ποσοστό από το σύνολο της δαπάνης για την ανακαίνιση της πατρικής οικίας του συζύγου της.

-Ήταν η μόνη και αποκλειστική υπεύθυνη για την εμπορική εκμετάλλευση των προς ενοικίαση δωματίων, διατηρώντας νομίμως όλα τα απαραίτητα παραστατικά που εκδίδονταν στο όνομά της (βιβλία, πελατολόγιο, αποδείξεις κλπ). Ουδείς άλλος.

-Την εμπορική αυτή δραστηριότητα τερμάτισε αργότερα, λόγω θανάτου του συζύγου της. Προσφάτως μάλιστα προέβη και σε περαίωση των οικονομικών εκκρεμοτήτων της επιχειρήσης ως η μόνη και αποκλειστική υπεύθυνη. Ουδείς άλλος.

-Μετά το πέρας της εμπορικής αυτής δραστηριότητας, ούσα άκληρη, μεταβίβασε το ποσοστό της ιδιοκτησίας της, στον εκ του συζύγου της ανηψιό. Πάσα άλλη ανάμειξη συγγενικών της προσώπων είναι όχι μόνο αβάσιμη αλλά και κακόβουλη».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης