Παπούλιας προς δικαστές: Να είστε «Τερτσέτηδες»

Παπούλιας προς δικαστές: Να είστε «Τερτσέτηδες»

«Κάποτε υπήρξε ένας πρωθυπουργός, ο οποίος σκέφτηκε να διπλασιάσει τις απολαβές των δικαστικών - Δεν το έκανε για κάτι άλλο, παρά για να είστε πάνω από οποιαδήποτε οικονομική πίεση που μπορεί να δέχεστε» είπε με νόημα ο Πρόεδρος στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, παρόντος του υπουργού Δικαιοσύνης

Παπούλιας προς δικαστές: Να είστε «Τερτσέτηδες»
Τον υπουργό Δικαιοσύνης και την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας δέχτηκε σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ Κάρολος Παπούλιας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τους θεσμούς της Δικαιοσύνης σημαντικό πυλώνα της κοινωνικής ευταξίας και σταθεροτήτας. 

Σημείωσε ότι ο απλός πολίτης λέει «θα πάω στα δικαστήρια να βρω το δίκιο μου κάτι που δείχνει "το τι σκέπτεται ο πολίτης για σας και τις απαιτήσεις που έχει ο πολίτης από σας"».

Ο κ. Παπούλιας συνέχισε, λέγοντας ότι «σήμερα σε μια δύσκολη εποχή είστε επιφορτισμένοι και με ένα άλλο καθήκον την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το συντακτικό κατηγόρημα και νομίζω ότι έχετε τη δύναμη και τη θέληση να αντεπεξέλθετε στις δύσκολες μέρες που περνάμε. Τις περνάμε όλοι μαζί. Δεν είναι δύσκολη μόνο για σας είναι για όλους μας. Και για τον  κ. υπουργό που προέρχεται από εσάς και καταλαβαίνει καλύτερα τα προβλήματά σας».
Κλείσιμο

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο και για τις οικονομικές δυσκολίες των δικαστικών. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Βέβαια υπάρχει μια δυσκολία και με το υπουργείο Οικονομικών. Νομίζω ότι και αυτό θα ξεπεραστεί. Κανείς δεν πιστεύει ότι δεν χειμάζεστε, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, αλλά ιδιαίτερα εσείς. Κάποτε υπήρξε ένας πρωθυπουργός, ο οποίος σκέφτηκε να διπλασιάσει τις απολαβές των δικαστικών. Δεν το έκανε για κάτι άλλο, παρά για να είστε πάνω από οποιαδήποτε οικονομική πίεση που μπορεί να δέχεστε».

Στο τέλος, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι οικονομικές δυσκολίες θα περάσουν και παρότρυνε τους δικαστικούς να είναι «Τερτσέτηδες», κάνοντας έτσι αναφορά στον γνωστό εισαγγελέα του 19ου αιώνα, του οποίου το όνομα είναι συνώνυμο με τη γενναιότητα.  

Είπε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω γρήγορα να τελειώσει για όλους μας αυτή η δύσκολη οικονομική περίοδος. Εγώ είμαι από τους αισιόδοξους που πιστεύουν ότι θα περάσει, οπότε νομίζω ότι θα γευτούμε όλοι μας και πρώτοι εσείς τα αγαθά που θα προκύψουν από τη νέα εποχή. Σας εύχομαι ακόμα μία φορά καλή δύναμη και Τερτσέτηδες (γενναίος εισαγγελέας) να είστε και να αντιμετωπίσετε όλα τα δύσκολα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης από την πλευρά του έπλεξε το εγκώμιο των προέδρων και αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Δικαιοσύνη θα παραμείνει ανεξάρτητη.

Ποιος ήταν ο Τερτσέτης
Ο Γεώργιος Τερτσέτης το 1832 διορίστηκε από την Αντιβασιλεία μέλος του πενταμελούς δικαστηρίου του Ναυπλίου που δίκαζε τους Κολοκοτρώνη, Πλαπούτα και άλλους. Ο Τερτσέτης τότε μαζί με τον πρόεδρο του δικαστηρίου Αναστάσιο Πολυζωίδη, γνωρίζοντας πολύ καλά την αθωότητα των κατηγορουμένων, αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση καταδίκης τους σε θάνατο δια αποκεφαλισμού για εσχάτη προδοσία. Η κίνησή τους αυτή προκάλεσε την οριστική τους παύση, τη φυλάκιση και την άγρια κακοποίησή τους από την Αντιβασιλεία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης