Η απάντηση Σαμαρά σε Γκρούεφσκι

Η απάντηση Σαμαρά σε Γκρούεφσκι

- Απορρίπτει την πρόταση του Γκρούεφσκι για σύσταση δυο ομάδων με επικεφαλής τους δύο πρωθυπουργούς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας
- Ο κ. Σαμαράς δεν επιδεικνύει διάθεση για συμμετοχή σε στοχευμένο και εντατικό διάλογο αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων

Η απάντηση Σαμαρά σε Γκρούεφσκι
Απάντηση στην επιστολή του πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι έστειλε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στην επιστολή του προς τον Σκοπιανό ομόλογό του ο πρωθυπουργός απορρίπτει την πρόταση του κ. Γκρούεφσκι για σύσταση δυο ομάδων με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβανόταν σε δικιά του επιστολή από τις 27 Ιουνίου, στην οποία ο κ. Γκρούεφσκι υποστήριζε πως η Ελλάδα στέκεται εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων, κατηγορώντας την χώρα μας πως χρησιμοποιεί προς τούτο “η δύναμη του μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ η Μακεδονία έχει μαζί της την ισχύ του διεθνούς δικαίου”.

Ο Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στην επιστολή Γκρούεφσκι, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία δύο νέων ομάδων, με επικεφαλής τον ίδιο και τον Σκοπιανό ομόλογό του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως “δεν είναι η Ελλάδα που παρεμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ε.Ε. αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιρρήσεις για την πρόοδό της”.

Προσθέτει πως ο εκπρόσωπος της χώρας μας, πρέσβης κ. Βασιλάκης “διαθέτει πλήρη πολιτική εντολή για εποικοδομητική συνεργασία με τον Πρέσβη κ. Νίμιτς και τον Σκοπιανό αντιπρόσωπο. Καταλήγει δε στην επιστολή του σημειώνοντας πως η Ελλάδα επιδεικνύει πάντα γνήσιο ενδιαφέρον για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη στάση των Σκοπίων, καθώς, όπως χαρακτηριστικά γράφει, “18 χρόνια χωρίς λύση είναι πολύ μακρά περίοδος για να την αποδώσει κανείς μόνο στο 'καπρίτσιο΄μιας χώρας, όπως αφήνει να εννοηθεί η Σκοπιανή κυβέρνηση...

Κλείσιμο











Αντιδράσεις από τα Σκόπια

Για «αλαζονεία και υπεροψία» κατηγορούν τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων αναφερόμενα στην απαντητική επιστολή που έστειλε στον Σκοπιανό ομόλογό του για το θέμα της ονομασίας. Στην επιστολή ο κ. Σαμαράς απέρριψε την πρόταση του Νίκολα Γκρούεφσκι για σύσταση δυο ομάδων -με επικεφαλής τους δύο πρωθυπουργούς- για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Συγκεκριμένα, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι «η αρνητική απάντηση του κ. Σαμαρά επιβεβαιώνει την αδιαφορία της ελληνικής πλευράς για το θέμα του ονόματος».

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφεραν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ότι «στην απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού υπογραμμίζεται ότι δεν υφίσταται ανάγκη για πρόοδο και ώθηση στη διαδικασία για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων», ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο κ. Σαμαράς δεν επιδεικνύει διάθεση για συμμετοχή σε στοχευμένο και εντατικό διάλογο για την υπέρβαση της διαφοράς στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ, επιχειρεί δε να μεταθέσει στην ΕΕ την ευθύνη για την παρεμπόδιση της ενταξιακής πορείας της χώρας».

«Ο κ. Σαμαράς, με την επιστολή του, δεν παρέχει διαβεβαιώσεις ότι διακατέχεται από πλήρη δέσμευση και ότι διαθέτει βούληση για την ευρω-ενσωμάτωση της περιοχής. Αυτήν τη στιγμή χρειάζεται μεγαλύτερη δέσμευση και επαφές που θα φέρουν τις δύο χώρες πιο κοντά και θα συμβάλουν στην ενσωμάτωση της περιοχής στην ΕΕ», συμπλήρωναν από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, έκανε λόγο για «έλλειψη εποικοδομητικότητας» από την ελληνική πλευρά.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του το SDSM υπογραμμίζει: «Αναφορές που περιλαμβάνονται στην απαντητική επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, έτσι όπως αυτές μεταφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης, δείχνουν έλλειψη εποικοδομητικότητας από την πλευρά της Ελλάδας στη διένεξη με τη "Μακεδονία" για το ζήτημα του ονόματος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης