Νύχτα αγωνίας στην Ανάβυσσο - Η φωτιά έφτασε στην παραλιακή

Νύχτα αγωνίας στην Ανάβυσσο - Η φωτιά έφτασε στην παραλιακή

Κανονικά η κυκλοφορία στην Αθηνών-Σουνίου - Είχε διακοπεί ανάμεσα στο Λαγονήσι και τη Σαρωνίδα - Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή - Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και το ανάγλυφο του εδάφους δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης

Νύχτα αγωνίας στην Ανάβυσσο - Η φωτιά έφτασε στην παραλιακή
Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή της Αναβύσσου, με την κατάσταση πάντως να δείχνει καλύτερη ώρα με την ώρα, καθώς το ενεργό μέτωπο βρίσκεται πλέον στον Άγιο Παντελεήμονα. Η φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 απόγευμα της Δευτέρας από τα Καλύβια, και γύρω στις 11 το βράδυ οι φλόγες έφτασαν μέχρι την λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία, καθώς λίγο μακρύτερα βρίσκονται σπίτια και οι άνεμοι δεν λένε να κοπάσουν. Αυτή τη στιγμή, ευτυχώς, δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή με τους πυροσβέστες να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι λίγο μετά τις 23:15 αποφασίστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία στην Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της οδού Θ. Σοφούλη στο  Λαγονήσι μέχρι τη λεωφόρο Σαρωνίδας, γρήγορα όμως τα μέτωπα της φωτιάς στο σημείο τέθηκαν υπό έλεγχο και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε περίπου μια ώρα μετά.

Νωρίτερα, οι πυροσβέστες είχαν καταφέρει να περιορίσουν τη φωτιά πάνω στην κορυφογραμμή του βουνού, στις περιοχές Σκόρδι και Όλυμπος, όμως, το μέτωπο αυτό παραμένει ενεργό και απειλεί την Ανάβυσσο.

Κλείσιμο
Το σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα δύσβατο, χωρίς δρόμους και δύσκολα προσβάσιμο, ενώ πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι. Οι προσπάθειες κατάσβεσης γίνονται και θα γίνονται όλη τη νύχτα από τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Επί τόπου βρίσκονται 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα από Αθήνα, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, πεζοπόρο τμήμα 55 ατόμων, εθελοντές με 11 οχήματα, υπάλληλοι δήμων με 19 υδροφόρες και 4 οχήματα καθώς και 8 υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής.



Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, πριν νυχτώσει, πρόλαβαν να ελέγξουν σε μεγάλο βαθμό τα υπόλοιπα μέτωπα της φωτιάς, τα οποία βρίσκονταν κοντά σε σπίτια, τα οποία πλέον δεν απειλούνται, όπως συνέβαινε το απόγευμα. Παρ΄όλα αυτά, καίνε ακόμη μικροεστίες στα μέτωπα αυτά και με τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή υπάρχει πάντα ο φόβος των αναζωπυρώσεων.

Όλοι περιμένουν πλέον το πρώτο φως της ημέρας ώστε να μπορέσουν να πετάξουν τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής και με τη συνδρομή τους να αντιμετωπιστεί το μεγάλο μέτωπο.



Δηλώσεις Αντιπεριφερειάρχη

Μιλώντας τα μεσάνυχτα στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, είπε ότι το μεγάλο μέτωπο είναι από την πίσω πλευρά της παραλιακής, προς την Ανάβυσσο. «Είναι δύσβατη περιοχή και ο αέρας είναι δυνατός» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης και τόνισε: Υπάρχουν πολλές επίγειες δυνάμεις όπως επίσης και πολλές υδροφόρες από τους όμορους δήμους. Όταν σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα υπήρξαν πολλές αναζοπυρώσεις» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σοφρώνης σε δηλώσεις του είπε ότι το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται «στην πλευρά του Αγίου Παντελεήμονα, προς την Ανάβυσσο στην παλιά χωματερή. Εκεί είπε είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Είναι μακριά από τον οικισμό της Αναβύσσου περίπου 4 χιλιόμετρα και ευελπιστούμε να την ανακόψουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μην πλησιάσει  στην  κατοικημένη περιοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά. 







Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, η φωτιά ξεκίνησε από ένα οικόπεδο, επί της οδού Τενέδου, που είχε μέσα ελιές και σκουπίδια και πέρασε απέναντι από τη λεωφόρο Αναβύσου, με αποτέλεσμα να αρχίσει να καίει στο βουνό, ενώ είναι ακόμη άγνωστο το πως ξεκίνησε η φωτιά.

Δείτε τη μαρτυρία του κατοίκου που μίλησε στο protothema.gr.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης