ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Διπλή πρόκληση: Τουρκικά F-16 έστησαν «καρτέρι» στον Καμμένο σε Φαρμακονήσι και Στρογγύλη

Διπλή πρόκληση: Τουρκικά F-16 έστησαν «καρτέρι» στον Καμμένο σε Φαρμακονήσι και Στρογγύλη

Τουρκικό μαχητικό «στοχοποίησε» το ελικόπτερο του υπουργού Άμυνας πάνω από το Φαρμακονήσι την ώρα που το Chinook με τον υπουργό Άμυνας και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ προσγειωνόταν στο Φαρμακονήσι - Νέα πτήση πάνω από την Στρογγύλη το απόγευμα ενώ ο Πάνος Καμμένος βρισκόταν στο νησί

Διπλή πρόκληση: Τουρκικά F-16 έστησαν «καρτέρι» στον Καμμένο σε Φαρμακονήσι και Στρογγύλη
Σε μια πολύ σοβαρή -διπλή- πρόκληση προέβη σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία. Το πρωί, ενώ το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πάνο Καμμένο και των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ που τον συνόδευαν προσγειωνόταν στο Φαρμακονήσι, στην περιοχή εμφανίστηκε ένα ζεύγος τουρκικών F-16, ένα εκ των οποίων πέταξε σε ύψος 15.000 ποδών πάνω από το νησί.

Το απόγευμα κι ενώ το Chinook που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας βρισκόταν στη νήσο Στρογγύλη, εμφανίστηκε και πάλι ένα ζεύγος τουρκικών F-16 και ένα από τα τουρκικά μαχητικά έκανε υπέρπτηση σε ύψος 6.000 ποδών πάνω από το νησί.

Κλείσιμο


Με τις επιθετικές ενέργειες από τα τουρκικά μαχητικά, η Άγκυρα επιχειρεί να επαναφέρει τον ισχυρισμό περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.
Το χρονικό των τουρκικών προκλήσεων
Στις 11.13 το πρωί της Παρασκευής, ενώ το ελικόπτερο Chinook που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ βρισκόταν σε φάση προσγείωσης στο Φαρμακονήσι, ένα τουρκικό μαχητικό πέρασε σε ύψος 15.000 ποδών πάνω από το νησί.



Μπορεί -τυπικά- να μην στοιχειοθετείται παρενόχληση του μεταφορικού ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πάνο Καμμένο και την στρατιωτική ηγεσία από το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος, αφού -σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ- το τουρκικό F-16 πέρασε 15.000 πόδια πάνω από το νησί των Δωδεκανήσων, ενώ το Chinook με τον υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Κωσταράκο, τον αντιστράτηγο Τελλίδη και τον αντιναύαρχο Αποστολάκη προσγειωνόταν στο Φαρμακονήσι, όμως το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν ι Τούρκοι είναι σαφές.
 
Το ελικόπτερο που μετέφερε τον κ. Καμμένο και τους τρεις αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ προερχόταν από το Αγαθονήσι το οποίο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε επισκεφθεί προηγουμένως. 



Η πρώτη σοβαρή επιθετική ενέργεια των Τούρκων σημειώθηκε στις 11:14 το πρωί της Παρασκευής και όπως προκύπτει από το χρόνο παραμονής του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους στο FIR Αθηνών, οι Τούρκοι επέλεξαν να περάσουν πάνω από το Φαρμακονήσι γνωρίζοντας ότι εκείνη την ώρα στο νησί προσγειωνόταν VIP ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ.

Ακριβώς στις 11:13, σχηματισμός δύο τουρκικών μαχητικών «εισέβαλε» στο FIR Αθηνών από την περιοχή μεταξύ Σάμου και Κω. Ενα λεπτό αργότερα ένα από τα δύο τουρκικά μαχητικά πέρασε πάνω από το Φαρμακονήσι πετώντας σε ύψος 15.000 ποδών, ενώ εκείνη την ώρα το ελληνικό Chinook προσγειωνόταν στο νησί.



Έπειτα από περίπου ένα λεπτό παραμονής στο FR Αθηνών τα δύο τουρκικά μαχητικά αποχώρησαν από την περιοχή και επέστρεψαν στο τουρκικό FIR. Προηγουμένως, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ζεύος ελληνικών F-16 που βρίσκονταν στην περιοχή «προστατεύοντας» το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο Πάνος Καμμένος μαζί με τον στρατηγό Κωσταράκο, τον αντιστράτηγο Τελλίδη και τον αντιναύαρχο Αποστολάκη.



Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, σήμερα Παρασκευή 6 Μαρτίου επισκέπτεται το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, τη Μεγίστη, τη Στρογγύλη και τη Ρω.



Περίπου στις 14:30 το μεσημέρι το ελικόπτερο που μεταφέρει τον κ. Καμμένο και τους τρεις αρχηγούς προσγειώθηκε στο Καστελόριζο (Μεγίστη).
Η δεύτερη τουρκική πρόκληση
Ηταν 17:27 το απόγευμα της Παρασκευής. Το ελληνικό Chinook είχε προσγειωθεί στη νήσο Στρογγύλη προερχόμενο από το Καστελόριζο. Ο κ. Καμμένος και οι τρεις αρχηγοί βρίσκονταν στο νησί όταν ένα τουρκικό μαχητικό έκανε διέλευση χαμηλά -6.000 πόδια πάνω από την Στρογγύλη. Το τουρκικό F-16 που έκανε την υπέρπτηση συνοδευόταν από ακόμη ένα τουρκικό μαχητικό ομοίου τύπου. Στη συνέχεια και τα δύο τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν από ελληνικά F-16 που βρίσκονταν στην περιοχή.




Αύριο Σάββατο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα παραστεί, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Ρόδο για την 67η επέτειο ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης