Ντράγκι: Θέλω περισσότερους πλειστηριασμούς - Τσακαλώτος: Πόσους και πόσα λεφτά την ημέρα;

Ντράγκι: Θέλω περισσότερους πλειστηριασμούς - Τσακαλώτος: Πόσους και πόσα λεφτά την ημέρα;

Ο Σόιμπλε μπορεί να έφυγε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όμως οι δυσκολίες παραμένουν - Παρατηρήσεις της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια αυξήθηκαν λίγες ημέρες μετά το δανεισμό €3 δισ. με επιτόκιο 3,5%

Ντράγκι: Θέλω περισσότερους πλειστηριασμούς - Τσακαλώτος: Πόσους και πόσα λεφτά την ημέρα;
Το επεισόδιο που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο Eurogroup της Δευτέρας σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ξένων δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις Βρυξέλλες μετά τη σύναξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Δημοσιογράφος του Politico ρώτησε αν οι κύριοι Τσακαλώτος και Ντράγκι βγήκαν από το δωμάτιο που συνεδρίαζε το Eurogroup για να συζητήσουν κατ' ιδίαν τη διαφωνία τους για το θέμα των πλειστηριασμών. 

Η
 πληροφορία ότι υπήρξε έντονη ανταλλαγή απόψεων (στα όρια του επεισοδίου) για το θέμα των πλειστηριασμών ανάμεσα στον κ. Τσακαλώτο και τον Μάριο Ντράγκι. Μάλιστα 
Κλείσιμο

Ο κ. Μοσκοβισί αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο περιστατικό (χωρίς να το διαψεύσει κιόλας) ενώ ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μίλησε για έναν «
ζωηρό διάλογο» μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Μάριο Ντράγκι. Όπως είπε ο κ. Σεντένο, αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε ένα Eurogroup και δεν ήταν «κάτι το ιδιαίτερο
». Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε στην αυστηρότητα που επιδεικνύει η ΕΚΤ στο θέμα των πλειστηριασμών κάνοντας και πιο γενικές αναφορές όπως η στάση του Ζαν Κλοντ Τρισέ -προκατόχου του κ. Ντράγκι- για την προτεραιότητα που έδωσε στη στήριξη των Ευρωπαϊκών τραπεζών τα πρώτα χρόνια της κρίσης. 

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ο εριστικός διάλογος ξεκίνησε όταν ο Μάριο Ντράγκι είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι πρέπει να γίνονται περισσότεροι πλειστηριασμοί και αυτοί να πραγματοποιούνται σε περιοχή μεγαλύτερης γεωγραφικής έκτασης απ' αυτή όπου γίνονται σήμερα. 

Να μου πεις ακριβώς πόσους πλειστηριασμούς θέλεις και πόσα λεφτά θέλεις να βγαίνουν κάθε μέρα, εξερράγη κατά πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά τις παρατηρήσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Όπως είναι γνωστό εδώ και λίγες μέρες η καθυστέρηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκαλεί ανησυχία για τα stress test των τραπεζών και επισπεύδει -όπως επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup- την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα αρχής γενομένης με τα τεχνικά κλιμάκια που έρχονται μέσα στη βδομάδα αντί για τον Μάρτιο όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Η ένταση μεταξύ των κυρίων Τσακαλώτου και Ντράγκι μοιάζει ορατή διά γυμνού οφθαλμού ακόμη και στις φωτογραφίες που ελήφθησαν από τους φωτογράφους στο περιθώριο του Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. 

















Το επεισόδιο του υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο της ΕΚΤ δεν περιορίστηκε στους πλειστηριασμούς που έχει δεσμευτεί να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Καβγάς έγινε και για την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ο κ. Ντράγκι φέρεται να ανέφερε από την πλευρά του ότι το επιτόκιο του επταετούς ελληνικού ομολόγου που εκδόθηκε πρόσφατα τις επόμενες ημέρες αντί να υποχωρήσει κινήθηκε ανοδικά... Μάλιστα ο επικεφαλής της ΕΚΤ χρησιμοποίησε τη λέξη «vulnerability», για να εξηγήσει την ευπάθεια των ελληνικών τίτλων στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Τσακαλώτος υπερασπίστηκε τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς και σε τεχνικό επίπεδο εξηγώντας ότι το γεγονός πως η χώρα δανείστηκε σε δύσκολες συνθήκες (εν μέσω κρίσεων στη Wall Street) δείχνει ότι μπορεί να το πετύχει και ότι αυτό ελήφθη υπόψη και από τον οίκο Fitch στην αναβάθμιση της Παρασκευής. Μπροστά στις κάμερες πάντως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε με θετικά λόγια για την τελευταία έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. 
 
Προθεσμία 15 ημερών για επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Παρά τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch θα ληφθεί απόφαση για εκταμίευση μέρους του δανείου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν ενέκριναν τη δόση που εκκρεμεί από τις 2 Δεκεμβρίου, μετά την υποτιθέμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το Eurogroup έδωσε προθεσμία δύο εβδομάδων στην κυβέρνηση για να προχωρήσει τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα, τη γενίκευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το master plan του Eλληνικού, ώστε να αξιολογηθούν στη συνέχεια από το Euroworking Group. Ωστόσο η δόση δεν πρόκειται να δοθεί πριν από τα μέσα του επόμενου μήνα -και συγκεκριμένα πριν τις 14 Μαρτίου- όταν και θα συνεδριάσει η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Γερμανία. Η πληροφορία αυτή έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα επικείμενης εκταμίευσης που μετέδιδαν τόσο η κυβέρνηση όσο και πηγές της Κομισιόν τις προηγούμενες εβδομάδες, όσο κι αν το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν να το παρουσιάσουν ως κάτι το φυσιολογικό

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης