Εντολή Τσακαλώτου για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Εντολή Τσακαλώτου για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Χρόνο έναρξης της αξιολόγησης θεωρούν στην κυβέρνηση το άτυπο Eurogroup στο Ταλίν στις 15 Σεπτεμβρίου

Εντολή Τσακαλώτου για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης
«Σήμα» ότι η 3η αξιολόγηση
πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό στέλνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που ξέρει πως ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη χώρα πλέον,
μετά την έκδοση του ομολόγου Τσίπρα.
 
Χρόνο έναρξης της αξιολόγησης θεωρούν στην κυβέρνηση το άτυπο Eurogroup στο Ταλίν στις 15 Σεπτεμβρίου. Ακόμα και αν οι τυχόν γερμανικές εκλογές καθυστερήσουν για Οκτώβριο ή και Νοέμβριο την πρόοδο της αξιλολόγησης, η Αθήνα θέλει να αποδείξει στους θεσμικούς και ιδιώτες πιστωτές της ότι έχεο «δεθεί» πλέον με την πραγματικότητα και τις αγορές, «τρέχει» τις μεταρρυθμίσεις, καλύπτει με νέες εκδόσεις το «βουνό» των πληρωμών που έχει μπροστάς η χώρας για το 2019  και εργάζεται σοβαρά για έξοδο από το
Κλείσιμο
Μνημόνιο.
 
Στο πλαίσιο αυτό
ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες, «ξόρκισε» τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, τονίζοντας πως το μόνο που κάνει το «κατενάτσιο» ορισμένων υπουργών  της κυβέρνησης «είναι να διατηρεί την αβεβαιότητα και να χάνει ευκαιρίες για πειθώ και συμμαχίες».
 
Απομόνωσε μάλιστα τους «αντιρρησίες συνειδήσεως» υπουργούς λέγοντας πως «το παραπάνω αξίωμα το συμμερίζεται η μεγάλη πλειονότητα των μελών της κυβέρνησης» και με ότι «χρειαζόμαστε πράγματι ένα συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο».
 
Το σχέδιο Τσακαλώτου προβλέπει ότι όσο η Αθήνα δείχνει πως εργάζεται για να κλείσει το ταχύτερο η 3η αξιολόγηση, τόσο ταχύτερα θα πέφτει το επιτόκιο των ομολόγων μετα οποία δανείζεται, Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το επιτόκιο στο 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 25 Ιουλίου είναι υψηλό σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» προανήγγειλε ότι «η διαφορά που παρατηρείται σταδιακά θα μειωθεί και θα υπάρξει σύγκλιση στους όρους δανεισμού».
 
Ο κύριος Τσακαλώτος πάντως έδειξε πως έχει η κυβέρνηση κάνει σχέδια... και χωρίς το ΔΝΤ. Παρότι απαντώντας σε ερώτηση του protothema.gr την Τρίτη στην Αθήνα ο Επίτροπος Μσκοβισί δήλωσε ξεκάθαρα πως «το ΔΝΤ είναι ένας απαραίτητος εταίρος», δεν πρέπει να «αυτοσχεδιάζουμε» για να φύγει, «θέλω το ΔΝΤ να μείνει ως το τέλος», ο  κ. Τσακαλώτος τόνισε πως το Ταμείο «δεν γίνεται να συνεχίσει επ' αόριστον με ένα πόδι μέσα και ένα πόδι έξω. Και άρα οφείλει έως τα Χριστούγεννα να πάρει τις τελικές αποφάσεις του».
 
Δήλωσε μάλιστα πως «μπορούμε να δουλέψουμε με το ΔΝΤ μέσα και με το ΔΝΤ έξω», αλλά συντάχθηκε με το Ταμείο στο θέμα του χρέους. «Είναι λογικό να συνεχίζει το ΔΝΤ να πιέζει για ακόμη περισσότερη αποσαφήνιση σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη ρήτρα ανάπτυξης», είπε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης