PROTOTHEMA

Πολιτισμός

Νέα ευρήματα στην Αμφίπολη

Στόχος των αρχαιολόγων η προσεκτική είσοδος στο εσωτερικό του τάφου

Στόχος των αρχαιολόγων η προσεκτική είσοδος στο εσωτερικό του τάφου

Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι κάτω από τη βάση των Σφιγγών - Διακόσμηση με μπλε και κόκκινο χρώμα στο μνημείο

Νέα, σημαντικά ευρήματα έφεραν στο «φως» και σήμερα οι ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο, στον Τύμβο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην Αμφίπολη.


Έπειτα από την απομάκρυνση των μαρμάρινων πλακών από το μνημείο, η οποία αποκάλυψε ολόκληρες τις μαρμάρινες Σφίγγες, που βρέθηκαν στην είσοδο του Τάφου, την Πέμπτη απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή, χώματα τα οποία βρίσκονταν πίσω από τα αγάλματα, σε βάθος περίπου, δυο μέτρων, και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου (4.50 μ).

Ετσι, προχώρησε, στο μεγαλύτερο τμήμα της η αποχωμάτωση του εσωρραχίου της θόλου.Oι αρχαιολόγοι συνέχισαν τις εργασίες τους με την αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων, από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου και μετά την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος.Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου και φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε  και μαύρο χρώμα.

Επίσης, κάτω από το  ιωνικό  επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των  παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα  με τα ίδια χρώματα.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο με προτεραιότητα την στερέωση και συντήρηση των σημερινών ευρημάτων.


    
Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, είπε ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε πλήρη εικόνα για το εσωτερικό του τάφου».

Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες.

«Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να μπούμε στον τάφο» ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μη θιχτεί η στατικότητα του μνημείου.

Όπως επίσης ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ο δημόσιος φορέας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) θα διαθέσει 30.000 ευρώ προκειμένου να συνδράμει τις σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες στο σημείο.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Κάποιοι προσπάθησαν ...................... 23/08/201414:41

........τουλάχιστον να συλλήσουν στο παρελθόν τον τάφο ανοίγοντας τρύπα από την οροφή και προφανώς αυτοί έσπασαν και αφαίρεσαν τα κεφάλια των σφιγγών για να περάσουν στο εσωτερικό ! Είναι πολύ πιθανό όμως να μην τα κατάφεραν γιατί από ότι φαίνετε ο τάφος ήταν καλά σφραγισμένος με μεγάλες και βαριές πλάκες ! Η προσπάθεια πάντως των τυμβορύχων είναι εμφανής !.....Το πιό πιθανό είναι ο τάφος να προοριζόταν για τον Μ. Αλέξανδρο αλλά μάλλον ο Αλέξανδρος δεν τάφηκε ποτέ στον τάφο αυτό λόγω του εμφυλίου που ξέσπασε μετά τον θάνατό του μεταξύ των στρατηγών του που ανταγωνιζόταν μεταξύ τους την κληρονομιά της αυτοκρατορίας ! Ενδέχεται επίσης να είναι κάποιου από τους στρατηγούς του ή τους Ναυάρχους του Μ.Α. ή να έχει ταφεί η γυναίκα του Ρωξάνη με τον γυιό του και νόμιμο διάδοχό του Αλέξανδρο Δ' οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τον Κάσσανδρο . .

Απάντηση
Φωτεινή22/08/201413:01

Μέρα με την ημέρα βλέποντας τα νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, κατανοούμε τις λεπτομέρειες από τα σημαντικά ευρήματα που μας φέρνουν πιο κοντά στην αποκάλυψη του "θαμμένου μυστικού". Άραγε, γιατί οι κύριοι της Κουμουνδούρου από την πρώτη στιγμή, έδειξαν ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου αυτό το γεγονός, τι στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα, περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα των ανασκαφών?

Απάντηση
SAMARAS 4EVER22/08/201411:54

"Διακόσμηση με μπλε και κόκκινο χρώμα στο μνημείο"...ΜΠΛΕ ΓΙΑ ΝΔ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΟΓΩ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ! ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΓΓΡΟΥ, ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΤΗ ΔΕΘ. ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΚΟΣ ΑΦΗΣΕ ΕΝΑΝ ΠΑΠΥΡΟ ΟΠΟΥ ΧΡΙΖΕΙ ΩΣ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΕΝΑΝ ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΛΟ!

Απάντηση
κοσμας22/08/201410:58

στο εσωτερικο γινεται το παιχνιδι που δεν μας λενε τιποτε παρα οτι ειναι σιλιμενος ο ταφος γνωριζανε πριν τον ανοιξουν....λυπαμαι γιατι ολοι παιζουν το παιχνιδι των ελαχιστων που για μια ακομα φορα μας τρωνε ,απο τις σαρκες μας.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία