Η κατάθλιψη είναι μια πολύ συχνή και σοβαρή ψυχική διαταραχή. Στην Ελλάδα, δε, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, τείνει να λάβει χαρακτηριστικά… επιδημίας.
Ως νόσος θεωρείται συνυφασμένη με το γυναικείο φύλο. Πράγματι, τα ποσοστά εμφάνισης της κατάθλιψης είναι διπλάσια για τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν όμως ότι οι άνδρες είναι το ίδιο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη με τις γυναίκες, αν όχι περισσότερο. Αυτό που δεν είναι το ίδιο πιθανό για τους άνδρες είναι να ζητήσουν βοήθεια για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι πολύ σημαντικό η κατάθλιψη να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), η κατάθλιψη τείνει να εμφανίζεται σε διαφορετικό στάδιο της ζωής ανδρών σε σύγκριση με εκείνη των γυναικών. Συνήθως προσβάλλει τους άνδρες στην ηλικία μεταξύ 40 και 60 ετών, ενώ το σημείο αιχμής για την εμφάνιση της κατάθλιψης στις γυναίκες εντοπίζεται στην εφηβεία ή στη δεκαετία μεταξύ 20 και 30 ετών. Πολλές φορές η κατάθλιψη δε διαγιγνώσκεται στους άνδρες μέχρι την ηλικία των 60 ή 70 ετών.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης στο «ισχυρό» φύλο
Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, συχνά συγκαλυμμένες, εμφανίζοντας ποικίλα συμπτώματα, ψυχικά και σωματικά, με αποτέλεσμα ακόμα και οι ειδικοί ψυχικής υγείας κάποιες φορές να δυσκολεύονται να την αναγνωρίσουν. Αυτός είναι και ο κυριότερος από τους λόγους για τους οποίους η κατάθλιψη στους άνδρες πολλές φορές δεν ανιχνεύεται.
Επιπλέον, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να διαφέρουν ριζικά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στους άνδρες η δυσθυμία, η μελαγχολική διάθεση, που είναι τυπικό σύμπτωμα της κατάθλιψης στις γυναίκες, δεν είναι τόσο έντονη. Οι άνδρες έχουν την τάση να βγάζουν προς τα έξω το καταθλιπτικό συναίσθημα μετατρέποντάς το σε θυμό, ενώ οι γυναίκες κατά κανόνα το εσωτερικεύουν, στρέφοντας τα αρνητικά συναισθήματα προς τον εαυτό τους.