Το ρωσικό εμπάργκο ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Το ρωσικό εμπάργκο ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

«Το κερασάκι στην τούρτα» της έντονης μέχρι τώρα αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση - Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «θέλει μια αλά καρτ συμμετοχή στην ΕΕ»


Το ρωσικό εμπάργκο ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Άγριος καβγάς ξέσπασε ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ γύρω από τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα για το εμπάργκο που κήρυξε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν από τη Μόσχα τα αντίμετρα που πλήττουν και τους Έλληνες αγρότες.

Ο καβγάς αυτός έρχεται να συμπληρώσει τη γενικότερη σύρραξη που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα αυτό και το πώς θα αποζημιωθούν τελικά οι αγρότες, αφού υπάρχει μια γενικότερη αμηχανία σε Αθήνα και Βρυξέλλες για το πρόβλημα.

Η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την διαφοροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης από την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε τον εκνευρισμό και την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και για τον επιπλέον λόγο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για την εφαρμογή και την ένταξη των ευρωπαϊκών επιλογών στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Κλείσιμο
Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «θέλει μια αλά καρτ συμμετοχή στην ΕΕ», τονίζοντας σε ανακοίνωσή της τα εξής: «Τις τελευταίες μέρες οι αγρότες υπήρξαν μάρτυρες της απίστευτης ανευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ, που για μια ακόμα φορά έδειξε ότι έχει σοβαρή κρίση προσανατολισμού σε μείζονος στρατηγικής σημασίας θέματα. Η προτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αλά καρτ συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γνωστή αλλά τούτη τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο υποκρισίας και λαϊκισμού τριτοκοσμικού τύπου. Όπως σε όλα τα θέματα και σε αυτό πολιτεύονται με αντιφατικό και δημαγωγικό τρόπο. Ζητάνε από τη μια ''η Ε.Ε. να αποζημιώσει εδώ και τώρα τους αγρότες" και από την άλλη η Ελλάδα "να διαχωρίσει εδώ και τώρα τη θέση της από την Ε.Ε." στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης!!!».

Λίγο νωρίτερα ο υπεύθυνος αγροτικών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, αλλά και όλες τις τελευταίες ημέρες πολλά στελέχη του κόμματος μιλούν για «στάση υποτέλειας της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την αρχή της ουκρανικής κρίσης, εξαιτίας της οποίας προέκυψε το χάσμα στις σχέσεις των Βρυξελλών με τη Μόσχα, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι κακώς η ΕΕ παίρνει ανερυθρίαστα την πλευρά του νέου καθεστώτος στο Κίεβο, επειδή το τελευταίο βασίζεται σε φασιστικές και νεοναζιστικές δυνάμεις. Η Κουμουνδούρου θεωρεί καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα και την εθνική στρατηγική στην ευρύτερη περιοχή τη σύμπλευση με το Κίεβο και τη σύγκρουση με τη Μόσχα, καθώς διακυβεύεται η σταθερή σχέση με τη Ρωσία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό – ένα από τα αρνητικά αποτελέσματα είναι το εμπάργκο στα αγροτικά αποτελέσματα λένε.

Ωστόσο από την κυβέρνηση, φυσικά και το ΠΑΣΟΚ, δεν γίνεται καν λόγος και δεν υπάρχει καμία διάθεση να διαφοροποιηθεί σε αυτή την κρίσιμη φάση τουλάχιστον από την ΕΕ, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη ο χειρισμός και του ελληνικού οικονομικού προβλήματος. Το τελευταίο που θα ήθελε τώρα η κυβέρνηση είναι να τα «σπάσει»  με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, όταν περιμένει από τον ευρωπαϊκό παράγοντα ουσιαστική βοήθεια στο πρόβλημα του χρέους!

Στη μέση οι αγρότες

Το πρόβλημα των αγροτών με το ρωσικό εμπάργκο ήρθε απλά να τονίζει το τεράστιο χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για τη στρατηγική έναντι της Ρωσίας. Με δεδομένο μάλιστα ότι το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις των αγροτών δεν είναι εύκολο, ούτε η ΕΕ μπορεί να δώσει αμέσως διαβεβαιώσεις για πλήρη αποζημίωση, η κατάσταση περιπλέκεται. Γι’ αυτό οξύνεται και η πολιτική αντιπαράθεση, καθώς το γεγονός ότι βρισκόμαστε ουσιαστικά στα προεόρτια προεκλογικής αντιπαράθεσης, αυξάνει την ένταση και την αγωνία για το πώς θα αντιδράσουν στο τέλος οι ίδιοι οι αγρότες!

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε χαρακτηριστικά στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ως εξής: «Η κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε από την 9η Αυγούστου από τον πρόεδρό του Ευάγγελο Βενιζέλο, που δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της Πολιτείας καλώντας παράλληλα όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αποφεύγουν τις αποσπασματικές και δημοκοπικές προσεγγίσεις». Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ακόμη ότι «η αγροτιά ξέρει καλύτερα από τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ τα συμφέροντά της που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε.» και συμπληρώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί δίπλα στην αγροτιά γιατί έχει μαζί της ακατάλυτους δεσμούς και γιατί πιστεύει ότι πρέπει να στηριχθούν αυτοί που μπορούν να σηκώσουν μεγάλο βάρος στην εθνική προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας και την οριστική έξοδο από την κρίση».

Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «το σίγουρο είναι ότι η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ άργησε να ξυπνήσει από το λήθαργο της υποτέλειας στις επιλογές της Ε.Ε.. Επιχείρησε σήμερα να αναπέμψει το μέγιστο πρόβλημα της αποζημίωσης των παραγωγών μας  από τις επιπτώσεις του εμπάργκο της Ρωσίας στην ίδια την Ε.Ε. που, δυστυχώς, δια του αρμοδίου εκπροσώπου της, του Επιτρόπου Γεωργίας κ. Ντάτσιαν Τσιόλου, δεσμεύτηκε μόνο για την αύξηση του ποσοστού απόσυρσης των ροδάκινων  από το 5% στο 10%. Διεμήνυσε δε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποφασιστεί πόσα από τα 400 εκατ. ευρώ του Ειδικού Κοινοτικού Ταμείου αποζημίωσης θα καταβληθούν για να βοηθήσουν τους παραγωγούς, αν βέβαια  καταβληθεί τελικά κάποιο ποσό».

Κατά τον κ. Αποστόλου «οφείλει άμεσα η Κυβέρνηση να δεσμευτεί  για όλη την αποζημίωση, ακόμη και με εθνικούς  πόρους των παραγωγών και όλων των εμπλεκομένων στο συγκεκριμένο κύκλο εργασιών».

Και καταλήγει επί του γενικότερου θέματος με τη Ρωσία: «Αυτό που δεν έχει  αντιληφθεί η Κυβέρνηση είναι ότι δεν πρέπει να θυσιάσει, στη μυλόπετρα μιας τέτοιας αντιπαράθεσης, τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας μας με τη Ρωσία που ξεπερνούν τα 9,3 δις Ευρώ το χρόνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο βρέθηκε από τη πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα κοντά στους αγρότες με συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και ο Πρόεδρός του στην επίσκεψή του πριν ένα μήνα στην Ημαθία αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κακή διαχείριση του ζητήματος της Ουκρανίας, από πλευράς της ελληνικής  προεδρίας της Ε.Ε., πράγμα  που, όπως είπε τότε, μπορούσε να λειτουργήσει, όπως και τελικά έγινε, και σε βάρος της χώρας μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης