Ρωσικά βομβαρδιστικά πέταξαν μέχρι την Ισπανία και αναχαιτίστηκαν από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη

Ρωσικά βομβαρδιστικά πέταξαν μέχρι την Ισπανία και αναχαιτίστηκαν από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη

Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου και δόθηκε στη δημοσιότητα από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας στις 28 του ίδιου μήνα

Ρωσικά βομβαρδιστικά πέταξαν μέχρι την Ισπανία και αναχαιτίστηκαν από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη
Ένα ακόμη σοβαρό επεισόδιο μεταξύ ρωσικών και ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα στη Βόρεια Θάλασσα, αυξάνοντας την ανησυχία για της προθέσεις της Μόσχας. Όπως γνωστοποίησε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας στις 28 Σεπτεμβρίου, στις 22 Σεπτεμβρίου ρωσικά βομβαρδιστικά διέσχισαν τη θαλάσσια περιοχή από τη Νορβηγία μέχρι την Ισπανία και αναχαιτίστηκαν από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη.



Δύο ρωσικά βομβαρδιστικά Blackjack αναχαιτίστηκαν από αεροσκάφη τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών, πετώντας με κατεύθυνση από τη Νορβηγία προς τη Βόρεια Ισπανία, με επιστροφή. Νορβηγία, Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία ανέφεραν παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου τους από τα ρωσικά βομβαρδιστικά, τα οποία δεν είχαν εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια για τη διέλευσή τους.

Κλείσιμο


Το επεισόδιο έμεινε μυστικό μέχρι να αποφασιστεί η δημοσιοποίησή του από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Αρχικώς υπήρξε αναφορά από τη Νορβηγία για την παρουσία δύο ρωσικών βομβαρδιστικών. Αμέσως απογειώθηκαν δύο F-16, τα οποία «συνόδευσαν» τα ρωσικά αεροσκάφη έως την περιοχή βόρεια της Σκωτίας.

Ακολούθησε η αντίδραση από τη βρετανική RAF, η οποία «σήκωσε» αεροσκάφη Typhoon, προκειμένου να αναχαιτίσουν τα ρωσικά βομβαρδιστικά δυτικά του Σέτλαντ. Οι Βρετανοί ξεκαθάρισαν ότι δεν υπήρξε παραβίαση του εναέριου χώρου τους και ότι η παρουσία αεροσκαφών ήταν περισσότερο για προληπτικούς λόγους.



Η πτήση των ρωσικών βομβαρδιστικών TU-160 συνεχίστηκε προς τα σύνορα της Γαλλίας και της Ισπανίας, περνώντας 100 χιλιόμετρα από της ακτές της Ιρλανδίας. Γαλλικά μαχητικά και F-18 από την Ισπανία απογειώθηκαν και αναχαίτισαν τα ρωσικά, τα οποία, επέστρεψαν στη βάση τους.

Την ίδια μέρα, η ισλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν πολύ κοντά σε επιβατική πτήση, η οποία είχε απογειωθεί από το Ρέικιαβικ, με προορισμό τη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης