Ραγίζει καρδιές η φωτογραφία του νέου «Αϊλάν»

Ραγίζει καρδιές η φωτογραφία του νέου «Αϊλάν»

Το μικροσκοπικό μωράκι είναι ένα από τα θύματα ενός πολύνεκρου ναυαγίου που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στα ανοιχτά της Σικελίας

Ραγίζει καρδιές η φωτογραφία του νέου «Αϊλάν»
Ένα μικροσκοπικό βρέφος μοιάζει να κοιμάται γαλήνια στην αγκαλιά ενός διασώστη. 

Η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα μία ανθρωπιστική οργάνωση θα μπορούσε να αφηγείται την ιστορία σωτηρίας και ελπίδας για μια καλύτερη ζωή, όμως αυτό που απεικονίζει είναι το τραγικό θέαμα ενός ακόμη νεκρού
προσφυγόπουλου στη Μεσόγειο.

Κλείσιμο
Το μωρό, το οποίο δεν φαίνεται να είναι παραπάνω από ενός έτους, ανασύρθηκε νεκρό από τα βαθιά νερά της Μεσογείου μετά από ένα ακόμη πολύνεκρο ναυαγιο που σημειώθηκε στη Σικελία την περασμένη εβδομάδα, όταν μια ξύλινη βάρκα γεμάτη πρόσφυγες αναποδογύρισε ανοιχτά των ιταλικών ακτών. Η ιταλική ακτοφυλακή ανέσυρε τις σορούς συνολικά 45 προσφύγων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά και κατάφερε να διασώσει 135 επιζώντες από το συγκεκριμένο ναυάγιο, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται δεκάδες ανθρωποι.

Η γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση Sea-Watch, η οποία δραστηριοποιείται στην συγκεκριμένη περιοχή ενισχύοντας με το σκάφος της το έργο των ιταλικών αρχών, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός εκ των θυμάτων της τραγωδίας, αυτού του μικροσκοπικού βρέφους που κείτεται νεκρό στην αγκαλιά ενός διασώστη της οργάνωσης.

Σε ένα email του, ο Μάρτιν (όπως ονομάζεται ο διασώστης, ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό του), αναφέρει ότι εντόπισε ο ίδιος το μωράκι να επιπλέει νεκρό στο νερό, σαν μια άψυχη κούκλα. 

«Έπιασα το χέρι του μωρού και τράβηξα το ελαφρύ κορμάκι του από την θάλασσα με προσοχή. Το πήρα αμέσως αγκαλιά σα να ήταν ζωντανό. Είχε τα χεράκια του στραμμένα προς τον ουρανό και ο ήλιος έπεφτε πάνω στα γλυκά αλλά άψυχα ματάκια του», περιγράφει την τραυματική εμπειρία του ο διασώστης.

Ο διασώστης, πατέρας τριών παιδιών και μουσικοθεραπευτής στο επάγγελμα προσθέτει ότι άρχισε να τραγουδάει στο μωρό, στην προσπάθειά του να συνέλθει από εκείνη τη φρικτή στιγμή της ζωής του. «Μόλις έξι ώρες πριν αυτό το μωρό ήταν ζωντανό», γράφει στο μήνυμά του.

Όπως η φωτογραφία του μικρού Αϊλάν, το άψυχο κορμάκι του οποίου είχε ξεβραστεί πέρυσι στις τουρκικές ακτές, έτσι και το σπαραξικάρδιο θέαμα αυτού το μωρού «προσωποποιεί» την τραγωδία του προσφυγικού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 8.000 ανθρώπους από το 2014 έως σήμερα.

Πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για το μωράκι, η σορός του οποίου παραδόθηκε μετά από λίγο στο Ιταλικό Ναυτικό. Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά αν ήταν αγοράκι ή κοριτσάκι ή αν οι γονείς του τα κατάφεραν...

Η ανθρωπιστική οργάνωση αποφάσισε ομόφωνα να δώσει στην δημοσιοτητα αυτή την φωτογραφία, με σκοπό να αφυπνίσει τον κόσμο σχετικά με την τραγωδία που συντελείται καθημερινά εξαιτίας της αναλγησίας της Ευρώπης και του κλεισίματος των συνόρων.

«Αν δεν θέλουμε να ξαναδούμε τέτοιες φωτογραφίες πρέπει να σταματήσουμε τις συνθήκες που τις δημιουργούν», αναφέρει μεταξύ άλλων η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης