Πούτιν: Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική βία, αλλά μπορούμε να το κάνουμε

Πούτιν: Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική βία, αλλά μπορούμε να το κάνουμε

«Μας ζήτησε ο Γιανουκόβιτς να προστατεύσουμε τον ουκρανικό λαό», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος 

Δημήτρης Ρέππας: «Δε θα γίνουν απολύσεις»
Πούτιν: Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική βία, αλλά μπορούμε να το κάνουμε
Δείτε παρακάτω LIVE

Η χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία θα αποτελούσε για τη Ρωσία την ύστατη επιλογή.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια ζωντανών του δηλώσεων το μεσημέρι της Τρίτης από την κατοικία του στα περίχωρα της Μόσχας.

Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι για την ώρα η Ρωσία δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τον στρατό της στην Κριμαία, όμως τόνισε ότι έχει αυτή την επιλογή.

Είπε ακόμη ότι δεν εξετάζει προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά τόνισε οι πολίτες της έχουν το ίδιο δικαίωμα αυτοδιάθεσης στα πρότυπα του Κοσσυφοπεδίου.

«Ο Κριμαϊκός λαός έχει ίσα δικαιώματα στη διαμόρφωση του ουκρανικού μέλλοντος» σημείωσε. 

«Δεν θέλουμε να εμπλακούμε, όλοι οι πολίτες πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, όσον αφορά στη διαμόρφωση της τύχης της χώρας τους», είπε και πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει τους Ρώσους στην Κριμαία.

Κλείσιμο
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και πως η χρήση των στρατιωτικών του δυνάμεων στην Κριμαία, θα αποτελούσε μια «νόμιμη κίνηση», αφού
-όπως εξήγησε- με αυτόν τον τρόπο θα προστάτευε τους ανθρώπους οι οποίοι συνδέονται τόσο πολύ με τη Ρωσία, κοινωνικά, ιστορικά, οικονομικά».

Μάλιστα τόνισε ότι δεν θα μείνει αδιάφορος, βλέποντας τους πολίτες της Κριμαίας να καταστρέφονται αν και σημείωσε πως δεν ανησυχεί μήπως ξεσπάσει πόλεμος αφού, «η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία και δεν θα προκαλέσει αποσχιστικά κινήματα.

Όσον αφορά στις απειλές εναντίον της Ρωσίας, τις χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές», είπε ότι θα προκαλέσουν «αμοιβαίο πλήγμα» και ανέφερε ότι η δυτική πολιτική έναντι της Ουκρανίας είναι σαν να «πειραματίζεται με αρουραίους».

Ακόμη, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, που απειλούν τη Ρωσία με «αποχή» από τη Σύνοδο των G8, ο Πούτιν είπε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για αυτή και ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Αν θέλουν να έρθουν έχει καλώς».

Μεταξύ, άλλων, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε ότι θα ήταν κυνικό εκ μέρους της Δύσης, αν επιχειρούσε να μποϊκοτάρει τους παραολυμπιακούς στο Σότσι.


«Αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία»

Ο Πούτιν έκανε επίσης λόγο για ένα «αντισυνταγματικό πραξικόπημα» στην Ουκρανία καθώς -όπως είπε- η κατάληψη της εξουσίας έγινε δια των όπλων.

Μιλώντας για τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ανέφερε ότι ποτέ δεν είχε δώσει εντολή να πυροβολήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις τους διαδηλωτές.

Όπως είπε, αν και δεν έχει πια καθόλου δύναμη, ο Γιανουκόβιτς είναι ακόμη ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας και ξεκαθάρισε ότι δεν αναγνωρίζει τον νέο πρωθυπουργό, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί στην Ουκρανούς πολίτες το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Μάλιστα, είπε ότι δεν νομίζει ότι ο Γιανουκόβιτς έχει κάποιο πολιτικό μέλλον και τόνισε ότι το ενδιαφέρον της Ρωσίας για αυτόν είναι καθαρά «ανθρωπιστικό».

«Θα τον σκότωναν εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πούτιν είπε ακόμη ότι ο ίδιος ο Γιανουκόβιτς ζήτησε από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το στρατό της για να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των Ουκρανών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης