31 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες σε νέα επεισόδια στην Αίγυπτο

31 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες σε νέα επεισόδια στην Αίγυπτο

«Πυροβολούν για να σκοτώσουν» δηλώνει εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας – Υπ. Εσωτερικών: Οι διαδηλώσεις θα λάβουν τέλος σύντομα – Εκπνέει το απόγευμα το τελεσίγραφο του στρατού

31 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες σε νέα επεισόδια στην Αίγυπτο
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Αίγυπτο από τις ολονύχτιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και οπαδούς του Μόρσι κυρίως στην Αλεξάνδρεια και την πόλη Ναρς.
Για 31 νεκρούς κάνουν λόγο στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των τραυματιών μπορεί να ανέβει δραματικά καθώς υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες. «Δεν πυροβολούν για να τραυματίσουν, πυροβολούν για να σκοτώσουν» δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας, Γκεχάντ Ελ-Χαντάτ, προσθέτοντας ότι διαδηλωτές χτυπήθηκαν στο κεφάλι και το στήθος.

Τα πιο σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην πόλη Νασρ όπου υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους τραυματίες να ανέρχονται σε τουλάχιστον 500. «Η κατάσταση είναι χαοτική. Υπάρχει παντού αίμα», αναφέρουν στο AlJazeera αυτόπτες μάρτυρες.  
Κλείσιμο

Πολλοί από τους νεκρούς έχουν χτυπηθεί με μαχαίρι ενώ υπάρχει και τουλάχιστον ένας που έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι.

Την ίδια ώρα εκπνέει σήμερα το τελεσίγραφο που έχει στείλει ο Στρατός για να τερματιστούν οι διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι που πραγματοποιούνται στη σκιά της σύλληψης του έκπτωτου προέδρου για συνεργασία με τη Χαμάς το 2011. Δείγμα των προθέσεων του νέου καθεστώτος της Αιγύπτου έδωσε ο υπουργός Εσωτερκών της χώρας, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, που δήλωσε ότι οι «οι καθιστικές διαδηλώσεις στο Κάιρο από τους υποστηρικτές του Μόρσι θα λάβουν τέλος σύντομα και με νόμιμο τρόπο».

Από την πλευρά της όμως η Μουσουλμανική Αδελφότητα απορρίπτει το τελεσίγραφο συμμετοχής στον οδικό χάρτη του στρατού για τη διενέργεια εκλογών και καλεί σε νέες διαδηλώσεις σήμερα και αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι άλλοι επτά από τους νεκρούς καταγράφηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Αλεξάνδρεια  κατά τη διάρκεια συγκρούσεων οπαδών και αντιπάλων του Μόρσι.



Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, βάφονται ξανά με αίμα, καθώς μόνο στην Αλεξάνδρεια, όπου και σημειώνονταν χθες εκεί τα σοβαρότερα επεισόδια, έχουν ήδη καταγραφεί επτά νεκροί σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Την ίδια ώρα σε 247 ανέρχονται οι τραυματίες από τις συγκρούσεις στις υπόλοιπες πόλεις.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει αυτή την ώρα το AlJazeera, τουλάχιστον 200 άτομα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, παραμένουν από αργά τη νύχτα μέχρι και αυτή την ώρα εγκλωβισμένα σε τζαμί στην Αλεξάνδρεια. Οπλισμένοι οπαδοί σπάνε τα τζάμια, με τους ανθρώπους να εκλιπαρούν για βοήθεια. Η αστυνομία βρίσκεται στο σημείο, προσπαθώντας να βγάλει τους πολίτες έξω από το κτήριο ασφαλείς. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι μάχες στους δρόμους και στην πλατεία Ταχρίρ εντάθηκαν, με την αστυνομία να προσπαθεί να περιορίσει την ένταση με χρήση δακρυγόνων. 

Όσο για τον Μόρσι, πληροφορίες θέλουν να έχει μεταφερθεί από τη μυστική τοποθεσία όπου κρατείτο από τις 3 Ιουλίου που πραγματοποιήθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα, σε φυλακή της χώρας.

Νωρίτερα την Παρασκευή δύο πορείες με χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ και κατά του Μοχάμεντ Μόρσι ξεκίνησαν με τους υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου να κρατούν μαύρες σημαίες και φωτογραφίες του Μόρσι και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων άνδρες της αιγυπτιακής αστυνομίας εθεάθησαν να μοιράζουν αιγυπτιακές σημαίες στους διαδηλωτές, ενώ τρεις υποστηρικτές του Μόρσι συνελήφθησαν καθώς είχαν παρανόμως στην κατοχή τους όπλα. Από την άλλη αντίπαλοί του συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αρμπαεέν στην πόλη του Σουέζ ώστε να συμμετάσχουν στην διαδήλωση διαμαρτυρίας «Όχι στην τρομοκρατία», που προγραμμάτισαν οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Αλ Σίσι. Οι διαδηλωτές ακούγονται, μάλιστα, να τραγουδούν: από απόψε δεν θα υπάρχει η Μουσουλμανική Αδελφότητα. 

Παράλληλα, όπως αναφέρει το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο Mena, το δικαστήριο του Καΐρου έδωσε εντολή να προφυλακιστεί ο αποπεμφθείς Μοχάμεντ Μόρσι για συνωμοσία στην οποία φέρεται να είχε εμπλακεί με τη Χαμάς. Ανάμεσα στις κατηγορίες που αναμένεται να του επιρριφθούν είναι και η εμπλοκή του σε δολοφονίες στρατιωτικών, κρατουμένων και η απαγωγή στρατιωτών. 

Μετά το σύνθημα που έδωσε ο αλ Σίσι να ξεχυθούν στους δρόμους οι πολίτες της χώρας και προειδοποιώντας ότι πρόκειται να αναλάβει δράση ο στρατός αν οι Ισλαμιστές δε συμμορφωθούν, εκπρόσωπος του ΟΗΕ κάλεσε τον αιγυπτιακό στρατό να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ο κόσμος έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει ειρηνικές διαδηλώσεις. Τα μέτρα που παίρνουν οι τοπικές αρχές πρέπει να σέβονται τη νομοθεσία και τις διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.


Γιατροί παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένο στην πόλη Nasr














Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης