Τουλάχιστον 1,2 εκατ. Έλληνες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη

Τουλάχιστον 1,2 εκατ. Έλληνες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες- Το κακής ποιότητας φαγητό, γεμάτο κορεσμένα λίπη και υδατάνθρακες, είναι και το φθηνό

Τουλάχιστον 1,2 εκατ. Έλληνες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη
Τουλάχιστον 1,2 εκατ. Έλληνες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, με το 15% αυτών να εκτιμάται ότι δεν γνωρίζουν το νόσημά τους.

Την εκτίμηση ότι ο διαβήτης μετατρέπεται σε επιδημία του 21ου αιώνα, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης στις χώρες όπου επελαύνει η ασθένεια, διατύπωσαν οι ειδικοί με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Δεκεμβρίου) και την ανακοίνωση δράσεων για την πρόληψη της νόσου.
 
Κλείσιμο
Με δεδομένη πάντως τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας, οι Έλληνες ειδικοί δεν είναι αισιόδοξοι για την πορεία της νόσου καθώς ανησυχούν ότι ο επιπολασμός της θα επηρεαστεί από το κακής ποιότητας  -και συνήθως χαμηλής τιμής- φαγητό που καταναλώνεται σε καιρούς κρίσης.
 
«Το κακής ποιότητας φαγητό, γεμάτο κορεσμένα λίπη και υδατάνθρακες, είναι και το φθηνό φαγητό που πολλοί αναγκάζονται να καταναλώνουν, λόγω ένδειας. Έτσι, οδηγούμαστε σε ένα φαινόμενο, χαρακτηριστικό του σύγχρονου κόσμου, με παχύσαρκους άπορους, που συνήθως ταλαιπωρούνται και από Σακχαρώδη Διαβήτη» επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΕΚΕΔΙ), κ. Σωτήρης Ράπτης.
 
Είναι χαρακτηριστικό πως στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ο διαβήτης  είναι το 5ο πιο συχνό νόσημα, ενώ στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Συλλόγου, το 62% των ασθενών λαμβάνει αντιδιαβητικά δισκία ή ινσουλίνη.
 
«Όπλο» στην αντιμετώπιση του διαβήτη είναι, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, η σωστή διατροφή και  η σωματική δραστηριότητα –η τελευταία μάλιστα έχει κρίσιμο ρόλο και στην πρόληψη του. Κατά τους ειδικούς, περπάτημα μισής ώρας την ημέρα είναι δυνατόν να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κατά 35 με 40%.
 
Δράσεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη
 
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, θα πραγματοποιηθεί Ενημερωτική Εκδήλωση τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, ώρες 17:00 – 21:00, στο Αμφιθέατρο του ΕΚΕΠΥ (Λ. Κηφισίας 39, Μαρούσι), μετά το τέλος της οποίας η Υφυπουργός Υγείας θα φωταγωγήσει εξ’ αποστάσεως το κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο μπλε χρώμα της παγκόσμιας εκστρατείας Επιπλέον, στο Κοινωνικό Ιατρείου του ΙΣΑ (Σεβαστουπόλεως 113, Αμπελόκηποι), θα πραγματοποιούνται δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, από τις 09:00 έως τις 17:00.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης