PROTOTHEMA

Τεχνολογία

Τα σπουδαία μυαλά της χώρας μας

Μαθητής 16 ετών από την Ημαθία κατασκεύασε το πρώτο «έξυπνο μπαστούνι» για τυφλούς

Μαθητής 16 ετών από την Ημαθία κατασκεύασε το πρώτο «έξυπνο μπαστούνι» για τυφλούς

Το μπαστούνι, μέσω ενός αισθητήρα υπερήχων αντιλαμβάνεται τις αποστάσεις, εντοπίζει τα εμπόδια κατά την κίνηση και στέλνει ηχητικό μήνυμα στο κινητό του χρήστη για να μην πέσει πάνω τους

Η Ελλάδα γεννά μεγάλα μυαλά και καθημερινές ιστορίες επιβεβαιώνουν την έφεση των Ελλήνων στην τεχνολογία.


Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο 16χρονος μαθητής της δευτέρας τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξάνδρειας, Αθανάσιος Μπαμπαλής, με τη βοήθεια του καθηγητή του, εκπαιδευτικού πληροφορικής, Γιάννη Σιταρίδη, κατασκεύασαν ένα έκυπνο μπαστούνι για τυφλούς, που έκανε άισθηση στον επιστημονικό κόσμο, και αναμένεται να λύσει πολλά προβλήματα.

Το μπαστούνι, μέσω ενός αισθητήρα υπερήχων αντιλαμβάνεται τις αποστάσεις, εντοπίζει τα εμπόδια κατά την κίνηση και στέλνει ηχητικό μήνυμα στο κινητό του χρήστη για να μην πέσει πάνω τους. Αυτό παρέχει μια ελευθερία στη κίνηση, και μπορεί να εντοπίσει εμπόδια πολύ πριν φτάσεις σε αυτά.

«Το μπαστούνι διαθέτει επίσης έναν αισθητήρα RFID, ο οποίος ουσιαστικά χρησιμοποιεί την τεχνολογία που εφαρμόζεται στις πιστωτικές κάρτες για τις ανέπαφες συναλλαγές και την αναγνώρισή τους από απόσταση. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε ένα σενάριο που θα προέβλεπε την ενσωμάτωσή της στα ανάγλυφα ριγωτά πλακίδια που τοποθετούνται στον δρόμο ώστε να διευκολύνονται οι τυφλοί στο να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές. Με τον τρόπο αυτό το μπαστούνι θα μπορούσε να "διαβάσει" πληροφορίες από τα πλακίδια που προσεγγίζει και να κατευθύνει τον χρήση δεξιά ή αριστερά καθώς και να τον πληροφορεί για την απόσταση που έχει να διανύσει μέχρι κάποιο σημείο ενδιαφέροντος, όπως ένας σταθμός του μετρό ή μια διάβαση» διευκρινίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Σιταρίδης.

Ο 16χρονος δεν είναι πρώτη φορά που ασχολείται με τις κατασκευές, και στοχεύει ιδιαίτερα στη λύση προβλημάτων που αντιμετώπιζουν άτομα με ειδικές ανάγκες. Ήδη ετοιμάζει το επόμενο του βήμα, ενώ ένα από τα πλεονεκτήματα του μπαστουνιού, είναι το πολύ χαμηλό κόστος του, το οποίο δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ.


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

θα πρέπει να πάρει επιδότηση...02/05/201712:57

από τούς Ζακυνθυνούς! Το έχουν τόση ανάγκη με τόσους τυφλούς.....ειδικά τώρα που τα σκουπίδια στο νησί έχουν κατακλύσει δρόμους και πεζοδρόμια, γίνεται πλέον απαραίτητο!

Απάντηση
...02/05/201709:53

Καλή η προσπάθεια αλλά η συγκεκριμένη ιδέα είναι γνωστή εδώ και χρόνια και εύκολα μπορεί κάποιος να βρει τα υλικά και τον κώδικα για να το συναρμολόγηση. Ο καθηγητής του θα έπρεπε να είναι ενημερωμένος ή, τουλάχιστον, να έχει συμβουλευτεί κάποιον συνάδελφο του με εμπειρία σε τέτοιο θέματα προτού προβεί σε ανακοινώσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να εκθέσει τον μαθητή και το σχολείο. Τουλάχιστον αποδεικνύεται ότι ο μαθητής έχει μια έφεση σε τέτοια θέματα και αν πραγματικά τον ενδιαφέρει θα πρέπει να αφοσιωθεί στα μαθήματά του για να σπουδάσει αργότερα σε μια καλή σχολή, αλλιώς όλο αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Απάντηση
oti nanai 02/05/201701:28

οκ το εκανα στην πτυχιακη μου το 2010 (αν και υπηρχε ηδη κατι παρομοιο απο το οποιο εμπνευστικα κιολας) απλα υπηρχε δονηση στο μπαστουνι που αυξομιωνοταν αναλογα με την αποσταση. μπραβο στο παιδί αλλα οχι και πρωτοτυπο. Το να στελνει μνμα δεν ειναι καν ευχρηστο....δηλαδι θα περπαταω και θα με ειδοποιει με μνμ οτι τι? οτι πλησιαζω καπου? ακυρο.

Απάντηση
Κουλης02/05/201700:27

Σιγα το ωα, ο αλλος κατασκευασε την εξυπνη παντοφλα.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία