Ρώσοι «ενεργειακοί» χάκερ βάζουν στο μάτι και την Ελλάδα

Ρώσοι «ενεργειακοί» χάκερ βάζουν στο μάτι και την Ελλάδα

Η ομάδα Dragonfly εκτιμάται ότι έχει στενές επαφές με κυβερνήσεις - Λειτουργεί με ωράριο και μόνο στις εργάσιμες ημέρες και ώρες

Ρώσοι «ενεργειακοί» χάκερ βάζουν στο μάτι και την Ελλάδα
Και η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες που έχουν μπει στο στόχαστρο μιας ρωσικής ομάδας χάκερς γνωστής ως «Dragonfly» ή «Energetic Bear» σύμφωνα με ανάλυση της Symantec.

Η ομάδα αυτή για την οποία οι αναλυτές της εταιρείας ασφαλείας συστημάτων εκτιμούν ότι υπάρχει εμπλοκή κυβερνητικών υπηρεσιών, επιτίθεται σε εταιρείες παροχής ενέργειας σε ΗΠΑ και Ευρώπη και μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ακόμα και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Στο στόχαστρό τους βρίσκονται χειριστές πετρελαϊκών αγωγών, εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού και άλλες «στρατηγικά σημαντικές» ενεργειακές εταιρείες.
Κλείσιμο

Περισσότερες από τις μισές επιθέσεις έχουν γίνει σε ΗΠΑ και Ισπανία αλλά στη λίστα των θυμάτων τους βρίσκονται και χώρες όπως η Σερβία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Τουρκία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Ένα από τα στοιχεία που ενισχύουν την εκδοχή της κυβερνητικής εμπλοκής στην ομάδα, κατά το Bloomberg, είναι και το γεγονός ότι από το 2011 οπότε και εμφανίστηκαν λειτουργούν με ωράριο (9 το πρωί με 6 το απόγευμα) και μόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή.

«Η ομάδα Dragonfly έχει καλές υποδομές και μια σειρά εργαλείων στη διάθεσή της και είναι σε θέση να εξαπολύσει επιθέσεις σε έναν μεγάλο αριθμό θυμάτων» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας ασφάλειας της Symantec Έρικ Τσιέν.

Η Symantec ξεκίνησε να παρακολουθεί τους Ρώσους χάκερ από το 2012 όταν οι επιθέσεις τους έμοιαζαν μόνο με επιθέσεις κατασκοπίας. Ορισμένα από τα «όπλα» που έχουν στη διάθεσή τους εισβάλλουν σε απομακρυσμένο λογισμικό που χρησιμοποιούν εταιρείες και «δίνουν τα κλειδιά» στους χάκερ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Symantec οι επιθέσεις τους έχουν πολλά κοινά σημεία με τον ιο Stuxnet  που είχε ως στόχαστρο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν το 2010.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης