Σφυροκόπημα της κυβέρνησης από αντιπολίτευση για τις δηλώσεις Πολάκη

Σφυροκόπημα της κυβέρνησης από αντιπολίτευση για τις δηλώσεις Πολάκη

ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη: Να παραιτηθεί Πολάκης ή Παρασκευόπουλος - «Δεν είμαι ηπιότερος Πολάκης, είμαι ηπιότερος πολλάκις», λέει ο Παρασκευόπουλος


Σφυροκόπημα της κυβέρνησης από αντιπολίτευση για τις δηλώσεις Πολάκη
Σφυροκόπημα δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση στη Βουλή με αφορμή τις δηλώσεις Πολάκη περί ύπαρξης παραδικαστικού κυκλώματος στην Δικαιοσύνη
.

Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Νέας Δημοκρατίας με θέμα την κρίση στον χώρο της Δικαιοσύνης και η παρουσία του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου στην Ολομέλεια έχει μετατρέψει την αίθουσα σε πεδίο σφοδρής κριτικής και αντιπαράθεσης.

Κλείσιμο
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ήδη από την έναρξη της συζήτησης έσπευσε να κρατήσει αποστάσεις και να αδειάσει τον κ. Πολάκη.

«Όσα είπε ο κ. Πολάκης δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα και μου θυμίζει την διδασκαλία του καθηγητή μου που έλεγε ότι η περιύβριση έχει σημασία όταν αντανακλά σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Αν δεν αντανακλά ή είναι δήλωση χωρίς νόημα -και αυτό το λέω κομψά σε σχέση με τον καθηγητή μου που ήταν πιο καυστικός- είτε είναι θεσμική κριτική η οποία όμως έχει ανάγκη επιχειρηματολογίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του υπουργού δεν αρκούν για να αποκρούσουν την θύελλα που έχει σηκωθεί.

Είναι ενδεικτικό πως ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν ζητήσει την αποπομπή του κ. Πολάκη από την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως εάν τελικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «καλύψει» τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, τότε ο κ. Παρασκευόπουλος οφείλει να παραιτηθεί.  

Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Δένδιας είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Παρασκευόπουλο: «Απέχετε πόρρω από το να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες μιας τέτοιας δήλωσης» και τον κάλεσε: «να σταθείτε απόλυτα καταγγελτικός και να ζητήσετε την αποπομπή του από τον πρωθυπουργό, άλλως οφείλετε να παραιτηθείτε εσείς».

Σχολίασε δε ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης «αντιλαμβανόμενη την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης, απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεπερνώντας κάθε θεσμικό ανάχωμα διότι δεν έχει πουθενά πλέον να απευθυνθεί».
 
«Αυτά δεν γίνονται ανεκτά στις Δημοκρατίες. Ο κάθε υπουργός έχει την ευθύνη και τις συνέπειες όσων λέει», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, λέγοντας στον υπουργό Δικαιοσύνης πως πρέπει είτε να παραιτηθεί ο κ. Πολάκης αμέσως είτε να κληθεί για εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό, αλλιώς η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης «δεν στέκεται».

«Να τιμήσετε την ελληνική Δικαιοσύνη και τον εαυτό σας και αν μέχρι το βράδυ δεν παραιτηθεί ο κ. Πολάκης να παραιτηθείτε εσείς», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είπε πως «αν δεν καταδικάσετε ξεκάθαρα τη δήλωση εκτεθειμένος είστε εσείς, και οι δύο δεν χωράτε στην κυβέρνηση». «Οφείλετε ξεκάθαρη απάντηση και όχι δια παραλείψεως. Ο κ. Πολάκης αμφισβήτησε την θέση σας», τόνισε.

Επίσης ο κ. Μάκης Βορίδης (ΝΔ) σημείωσε πως: «Εδώ γεννάται ζήτημα για εσάς. Από τη μία λέτε ότι σέβεστε τους δικαστές και από την άλλη μιλάτε για την παρρησία.  Εδώ τίθεται το δικό σας ζήτημα. Ανέχεστε να συνυπάρχετε με κάποιον συνάδελφό σας που λέει αυτά τα πράγματα; Αν είναι αυτή η θέση σας τότε το ζήτημα παραιτήσεως γυρνά σε εσάς. Εσείς πρέπει να παραιτηθείτε».

Από το Ποτάμι ο κ. Σπύρος Λυκούδης ανέφερε πως η κυβέρνηση πρέπει να τοποθετηθεί «για την κεραυνοβόλο δήλωση Πολάκη».

Το βαρύ κλίμα για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ενισχύθηκε και από τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο Βασίλης Κόκκαλης έσπευσε να δηλώσει ότι το κόμμα του στηρίζει την πλειοψηφία των Ελλήνων δικαστών που βάζει πλάτη στη δύσκολη στιγμή για τη χώρα.


Παρασκευόπουλος «Δεν είμαι ηπιότερος Πολάκης αλλά ηπιότερος πολλάκις»
Πάντως, ο κ. Παρασκευόπουλος έχει βρεθεί σε εξαιρετικά άβολη θέση καθώς επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ της ήπιας αποδοκιμασίας του κ. Πολάκη, του κατευνασμού των δικαστικών και τις απόκρουσης της κριτικής της αντιπολίτευσης.

Η συγκεκριμένη τακτική και η μη ξεκάθαρη καταδίκη των δηλώσεων Πολάκη οδήγησε τον κ. Κώστα Τασούλα (ΝΔ) να χαρακτηρίσει τον υπουργό Δικαιοσύνης ως «ήπιο Πολάκη».

«Δεν είμαι ηπιότερος Πολάκης. Είμαι ηπιότερος πολλάκις», σχολίασε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Ο ίδιος δε σημείωσε ότι η έρευνα που διατάχθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δείχνει ότι «δεν υπάρχει θεσμική εκτροπή αλλά θεσμικά αντανακλαστικά».

Η συζήτηση έκλεισε με τρίτη επιδρομή της αντιπολίτευσης  που ζήτησε από τον κ. Παρασκευόπουλο να καταδικάσει ξεκάθαρα τον κ. Πολάκη και να υπερασπιστεί την τιμή και την ακεραιότητα των δικαστικών.

«Εάν ο κ. Πολάκης εξειδικεύσει την δήλωσή του με τρόπο που να δείχνει ότι αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα το θέμα θα είναι για έρευνα. Αν είναι γενικευμένη τότε μόνο θεσμικά μπορεί να συζητηθεί», είπε αρχικά ο κ. Παρασκευόπουλος για να προσθέσει: «Αναφερόμαστε σε μια υπόθεση που αυτή την στιγμή δεν έχει συζητηθεί πλήρως. Λέω στην Βουλή ότι αποτελεί εδραία πεποίθηση μου ότι εμπιστεύομαι πλήρως την ελληνική Δικαιοσύνη και ότι ο κ. Πολάκης έχει δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα αν όμως οι δηλώσεις του υπερβαίνουν το όριο και αφορούν το σύνολο της Δικαιοσύνης τότε εγώ διαφωνώ απολύτως με την θέση του αυτή. Δεν χρειάζεται να διευκρινίσω περισσότερα. Όσοι βρίσκονται στην αίθουσα καταλαβαίνουν τι εννοώ όταν λέω ότι δεν μπορεί η καταδίκη να προηγείται της διερεύνησης».

Η τελευταία φράση όμως του υπουργού και η επιμονή του να προσπαθεί να δικαιολογεί τον κ. Πολάκη προκάλεσε την οργή της ΝΔ.

«Μας λέτε από την μια ότι η πεποίθησή σας είναι πως δεν υπάρχουν παραδικαστικά και από την άλλη ότι πρέπει να ερευνηθούν οι καταγγελίες του κ. Πολάκη. Στην αντίληψη του Πολάκη έχουμε και την θεσμική τοποθέτηση του κ. Παρασκευόπουλου που λέει ότι «δεν καταδικάζω αν δεν ερευνήσω». Είναι πράγματα αυτά από καθηγητή νομικής επιστήμης;», είπε ο κ. Δένδιας για να επανέλθει: «Τι θα δικάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης; Θα περιμένετε την έρευνα για να τοποθετηθείτε; Τι υπουργός Δικαιοσύνης είστε όταν αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο ότι όλοι οι δικαστές είναι απατεώνες; Μην μας φέρνετε σε δύσκολη θέση. Έχετε μια επιλογή: καταδικάστε την δήλωση.».

Ανταπαντώντας ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι «από την αρχή είπα ότι εμπιστεύομαι την ελληνική Δικαιοσύνη».

«Αν ο κ. Πολάκης αναφέρεται στην πλειονότητα  των Δικαστών εγώ διαφωνώ πλήρως... Είπα ότι δεν μπορώ να καταδικάσω κάτι πριν να έχω λύσει τις απορίες μου για το τι είπε ο Πολάκης. Δεν ξέρω αν αναφέρεται στους πολλούς ή όχι», τόνισε.

Ωστόσο, η απόπειρα του κ. Παρασκευόπουλου να κρατήσει επιφυλάξεις και να μην καταδικάσει τον κ. Πολάκη είναι μάλλον «ασθενική» καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε ξεκάθαρα ότι η καταγγελία του αναφέρεται «στους πολλούς και όχι στους λίγους δικαστές».

«Την οργή του δικαστικού σώματος προκάλεσαν οι συκοφαντίες του Παύλου Πολάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι «ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών, για να το πω κομψά, έχει δεσμεύσεις ή τελοσπάντων να το πω λιγότερο κομψά είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρόντος ή του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης