Τσίπρας: Βέτο αν το σχέδιο απόφασης για το μεταναστευτικό δεν καλύπτει τις ελληνικές θέσεις

Τσίπρας: Βέτο αν το σχέδιο απόφασης για το μεταναστευτικό δεν καλύπτει τις ελληνικές θέσεις

Τριμερής Ελλάδας με Γερμανία και Γαλλία στις 10 το πρωί της Παρασκευής - Προσφυγικό και αξιολόγηση στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ - Μεταναστευτικό και Brexit τα δύο βασικά θέματα συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής

Τσίπρας: Βέτο αν το σχέδιο απόφασης για το μεταναστευτικό δεν καλύπτει τις ελληνικές θέσεις
Με το μεταναστευτικό να βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
, μαζί βέβαια και με το Brexit, ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Μετά την ματαίωση των συναντήσεων με τον Νταβούτογλου το θέμα των προσφύγων θα συζητηθεί το πρωί της Παρασκευής σε τριμερή Ελλάδας- Γαλλίας- Γερμανίας.
Μέρκελ, Ολάντ και
Τσίπρας
Κλείσιμο
θα συζητήσουν και το θέμα του ελληνικού προγράμματος, με τον πρωθυπουργό να πιέζει τους ομολόγους του προκειμένου να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση. Ήδη στον διεθνή Τύπο κυκλοφορούν σενάρια αποσταθεροποίησης της χώρας μας, σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι απειλές ευρωπαϊκών χωρών για κλείσιμο των συνόρων σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής με κεντρικό θέμα το προσφυγικό και το Brexit, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως είναι απαραίτητο να βρεθεί μία λύση, η οποία θα έχει τη στήριξη και των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι διακινητές προσφύγων.

«Χρειάζεται να βρούμε μία λύση που θα στηρίζουν και οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ. Χρειάζεται να καταπολεμήσουμε τους διακινητές προσφύγων. Να βρούμε νόμιμους τρόπους για να έρχονται στην ΕΕ οι Σύροι πρόσφυγες
», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Στη συνέχεια, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην είσοδο του κτιρίου Justus Lipsius των Βρυξελλών, δήλωσε: «Το θέμα της μετανάστευσης παραμένει πρώτο στην ατζέντα μας και θα πρέπει να φροντίσουμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα».

Αναφερομένη στο μακελειό που συγκλόνισε την Άγκυρα και σκόρπισε το θάνατο σε τουλάχιστον 28 ανθρώπους, η Μέρκελ εξήγησε πως έπειτα από τα γεγονότα στην Τουρκία δεν μπόρεσε να γίνει η συνάντηση των 11 κρατών για το μεταναστευτικό.

Όσο για το ζήτημα της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, η καγκελάριος της Γερμανίας είπε: «Θα προσπαθήσουμε η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, με το χαρακτηριστικό της ύφος και ερωτηθείσα σχετικά με το Brexit, απάντησε: «Όλοι θα "παίξουν το δικό τους δράμα" και μετά θα συμφωνήσουμε».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ, προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ πως «το σημερινό προσχέδιο» για την Μεγάλη Βρετανία «είναι καλύτερο από το χθεσινό» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και «το αυριανό θα είναι ακόμα καλύτερο από το σημερινό».

Όσο για το προσφυγικό και τους συνοριακούς ελέγχους είπε πως η ελεύθερη κυκλοφορία και η έλλειψη διακρίσεων αποτελούν βασικές αξίες της ΕΕ που δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν βρίσκεται στα τείχη

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε 3 διαφορετικές κρίσεις παράλληλα. Έχουμε την χρηματοοικονομική κρίση που συνεχίζεται, την κρίση ασφάλειας και τη μεταναστευτική κρίση».

Τα παραπάνω ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλλυλεγγύη παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης αλλά και στη νοτιοανατολική πλευρά και στη Μεσόγειο».

«Η λύση στο προσφυγικό δεν είναι ο ρατσισμός και τα τείχη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν βρίσκεται στα τείχη και στη ξενοφοβία και οι Ευρωπαικού κανόνες δεν μπορούν να είναι μόνο για κάποιους και για τους υπόλοιπους "α λα καρτ"»,
τόνισε.




Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης διεργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τη παρέμβαση του στους Ευρωπαίους ηγέτες, εστιάζοντας, την επιχειρηματολογία του για τη συμβιβαστική πρόταση σε τέσσερα σημεία.

Καθώς η Μεγάλη Βρετανία εξέφρασε την αντίθεση της προς το δόγμα της «όλο και πιο στενής Ευρώπης», δηλαδή την ενίσχυση της κοινής λήψης αποφάσεων από τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς, προτιμώντας την μεγαλύτερη αυτονομία της, ο πρωθυπουργός τόνισε την αντίφαση της Ευρώπης στην έκκληση της προς ενότητα σε άλλα ζητήματα, όταν στην ανατολική Ευρώπη γίνονται μονομερείς ενέργειες.

Έπειτα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη βοηθηθεί η Μεγάλη Βρετανία, χωρίς όμως να λαμβάνει άδικα πλεονεκτήματα, καταστρατηγώντας το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια των διεργασιών του πρώτο τμήματος της Συνόδου, όπου το κάθε κράτος μέλος εξέφραζε τις ενστάσεις του σε σχέση με τη συμβιβαστική πρόταση για τη Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν πρέπει το κάθε μέλος να βλέπει μόνο το ατομικό συμφέρον του, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε αδιέξοδα.

Τέλος, αναφερόμενος στις χώρες του Βίσεγκραντ, που έχουν πρόβλημα με τη θέση της Μεγάλης Βρετανίας για την κατάργηση των επιδομάτων που δίδονται στους μετανάστες τους, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως η δράση αυτή από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας, αποτελεί έναν «φράχτη», όμως, όπως τόνισε, δεν πρέπει τα κράτη του Βίσενγκραντ να έχουν κάποια ένσταση, «όταν τα ίδια υψώνουν αλλεπάλληλους φράχτες προς τους μετανάστες».

Με το τέλος της εισήγησης του ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε πως υπάρχει ανάγκη για συλλογική λύση και πρότεινε να μην βγάλουν κείμενο συμπερασμάτων, εάν δεν φτάσουν σε συμφωνία.

Με το τέλος της συζήτησης για τη Μεγάλη Βρετανία θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας όπου θα εξεταστεί το θέμα της μετανάστευσης και έπειτα θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση μεταξύ των Τούσκ και Κάμερον έτσι ώστε να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση.

Κάμερον: Δεν θα συμφωνήσω σε κάτι που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Βρετανίας

Μόνο αν κρίνει πως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι θετική για τη Μεγάλη Βρετανία θα έρθει σε συμφωνία με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά την άφιξή του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως «υπάρχει σημαντική εργασία μπροστά μας σήμερα και αύριο. Θα είναι δύσκολα. Θα παλέψω για τη Βρετανία και αν υπάρξει μια καλή συμφωνία, θα τη δεχθώ. Δεν θα συμφωνήσω όμως σε κάτι που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Θεωρώ πως είναι πιο σημαντικό να υπάρχει σωστή συμφωνία, από μια γρήγορη συμφωνία. Με καλή θέληση και σκληρή δουλειά μπορούμε να βρούμε μια καλύτερη συμφωνία για τη Μεγάλη Βρετανία».

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Τάαβι Ρόιβας, ερωτηθείς σχετικά με το Brexit δήλωσε: «Βρισκόμαστε εδώ για να συμφωνήσουμε για μία δίκαιη συμφωνία για τη Βρετανία και πιστεύουμε ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα. Είμαστε εδώ για να δούμε πώς θα κρατήσουμε τη Βρετανία στην ΕΕ. Η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ είναι θετική για τη Βρετανία και την ΕΕ».

Σχετικά με το συριακό, ο Εσθονός πρωθυπουργός δήλωσε πως κάθε φορά που σημειώνονται επιθέσεις από «συριακές και ρωσικές δυνάμεις υπάρχουν νεκροί, πόνος και πρόσφυγες».

Από την άλλη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτωρ Ορμπάν, δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φάιμαν: Εμείς δεχθήκαμε 100.000 πρόσφυγες - Τώρα είναι η σειρά της ΕΕ

Στην προσφυγική κρίση αναφέρθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανόητο» η Αυστρία, η Γερμανία και η Σουηδία να πρέπει να αναλάβουν το βάρος του προσφυγικού ολόκληρης της Ευρώπης.

«Θέλουμε μία ευρωπαική λύση στην προσφυγική κρίση, αλλά πάντα κάποιος αντιτίθεται, αυτό συμβαίνει στη δημοκρατία», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος συμπλήρωσε πως η χώρα του δέχθηκε 100.000 πρόσφυγες και «κανείς δε μπορεί να μας κατηγορήσει ότι είμαστε εγωιστές». Καταλήγοντας, τόνισε: «Τώρα είναι η σειρά της ΕΕ».

Ολάντ: Να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά να σεβαστεί τους κανόνες

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά την είσοδό του για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε πως επιθυμεί η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ, αλλά «εντός του πλαισίου των βασικών αρχών της ΕΕ», επισημαίνοντας πως καμία χώρα δε μπορεί να ξεφύγει από τους κανόνες, καθώς υπάρχουν κοινοί θεσμοί.

«Αυτό που με απασχολεί σήμερα είναι το μέλλον της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά τη Μ. Βρετανία, τους πρόσφυγες, την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αγροτική κρίση», δήλωσε.

«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει. Καμία χώρα δε μπορεί να θέσει βέτο. Η συμφωνία είναι πιθανή γιατί είναι απαραίτητη. Η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ, αλλά πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. Γιατί διαφορετικά και ένα άλλο κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει εξαιρέσεις. Μπορούμε να έχουμε ένα συμβιβασμό, αλλά πρέπει να πηγαίνει την Ευρώπη μπροστά όχι να τη σταματάει», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.Αυτό είναι που επιθυμώ», πρόσθεσε.

Γιούνκερ: Απόψε θα υπάρξει συμφωνία για τη Μεγάλη Βρετανία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν τη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, λέγοντας: «Θα έχουμε συμφωνία απόψε που θα είναι δίκαιη και για τις δύο πλευρές. Απομένουν μόνο μερικά θέματα, στα οποία δε συμφωνούμε».

Ρέντσι: Η Ευρώπη πρέπει να παίξει το ρόλο της για το προσφυγικό

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και μιλώντας για τη συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας: «Είμαι αισιόδοξος πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία. Πιστεύω ότι είναι λογικό πως θα πρόκειται για συμφωνία που θα επιτρέπει στον Κάμερον να κερδίσει το δημοψήφισμα».

Όσο για το προσφυγικό, ο Ιταλός πρωθυπουργός σχολίασε πως μέχρι πριν ένα χρόνιο η μεταναστευτική κρίση αποτελούσε ιταλικό ζήτημα, αλλά χρόνο με το χρόνο «πείσαμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ασχοληθούν με ένα ιστορικό θέμα που θα διαρκέσει μήνες ή χρόνια που απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική».

Όσο για τη στάση της αυστριακής κυβέρνησης, ο Ρέντσι τη χαρακτήρισε «κατανοητή», προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεργαστούν όλα τα κράτη-μέλη ώστε να υπάρξει μία κοινή στρατηγική, με διεθνείς επενδύσεις, για παράδειγμα στη καρδιά της Αφρικής.

«Ξεκινούν να βλέπουν ότι δεν είναι μόνο ιταλικό θέμα. Οι απαντήσεις υπάρχουν αλλά θα δούμε αν πρακτικά θα υπάρξει ένα ακόμα βήμα. Είναι εμφανές ότι πρέπει να εργαστούμε για να μην υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Ρέντσι.

Στη συνέχεια, όμως, διερωτήθηκε: «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να παίξει το ρόλο της;», και συμπλήρωσε: «Πρέπει να καταλάβουμε αν περνάμε από μία τακτική στην πράξη για ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα».

Επιμένοντας στις ευθύνες της ΕΕ τόνισε: «Η πραγματική απάντηση είναι ότι πρέπει η Ευρώπη να χειριστεί την τοποθέτηση των προσφύγων αλλά και τον επαναπατρισμό τους. Εμείς κάναμε τους περισσότερους επαναπατρισμούς. Αν το κάνει όχι μόνο η Ιταλία αλλά όλη η Ευρώπη και παράλληλα προχωρήσει σε επενδύσεις, τότε τα πράγματα θα λειτουργήσουν καλύτερα. Το Δουβλίνο απέτυχε μπροστά στα μάτια όλων. Αν υπάρχουν συνάδελφοι που θέλουν να πουν το αντίθετο εξαιτίας εσωτερικών λόγων, το καταλαβαίνω. Το Δουβλίνο δεν λειτουργεί πια και το ξέρουν όλοι».

Το πλάνο των θέσεων των ηγετών στη Σύνοδο




Ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι


Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης