Οργή στους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το «κάζο» με τον ΕΝΦΙΑ

Οργή στους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το «κάζο» με τον ΕΝΦΙΑ

Απειλούν να καταψηφίσουν την τροπολογία που αλλάζει την αρχική ρύθμιση των 100 δόσεων - Διαβάστε τι λένε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις - Παραιτήσεις ζητά ο Γιώργος Βλάχος της ΝΔ

Οργή στους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το «κάζο» με τον ΕΝΦΙΑ
Εσωτερικούς κραδασμούς προκαλεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο η αλλαγή της ρύθμισης για τον ΕΝΦΙΑ και η εξαίρεσή του από τις 100 δόσεις, με την κατάσταση στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων να χαρακτηρίζεται «εκρηκτική».

Το κυβερνητικό επιτελείο αμήχανα λέει ότι “έγινε ένα λάθος, που τώρα το διορθώνουμε”. Στο παρασκήνιο, βέβαια, υπάρχει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, η οποία πολύ απλά απαίτησε να αλλάξει η ρύθμιση, διαφορετικά δεν επιστρέφει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ωστόσο, η εξήγηση ότι “πρόκειτα απλά για ένα λάθος”, δεν κρίνεται επαρκής από τους βουλευτές. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι την τροπολογία “που διορθώνει το λάθος”, δεν την έφερε στη Βουλή ο υπουργός κ. Γκίκας Χαρδούβελης, παρότι έχει την υπογραφή του, αλλά ο αναπληρωτής, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι το θέμα είχε χειριστεί ο κ. Χαρδούβελης και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Μαυραγάνης, ενώ την εκτέλεση είχε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία όμως δεν μετείχε στη λήψη της απόφασης και την οποία κάποιοι θέλησαν να χρησιμοποιήσουν σαν αποδιοπομπαίο τράγο.

Βουλευτής εξηγούσε: “Ο Χαρδούβελης δεν τόλμησε να έρθει, ο Σταϊκούρας είναι πιο φιλικός και πιο προσηνής και δεν ευθύνεται, γι' αυτό τον έβαλαν να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά”. Ο ίδιος βουλευτής έλεγε: “Αν έγινε ένα λάθος, να μας πουν ποιος το έκανε και να αποδοθούν ευθύνες. Δεν μπορεί η αυστηρότητα του πρωθυπουργού να εξαντλείται στον Στύλιο. Είναι θέμα αξιοπιστίας ημών των βουλευτών, δεν μπορεί να μας ζητάνε να ψηφίσουμε και μετά από τρεις ημέρες να αλλάξουμε την ψήφο μας”.

Οι περισσότεροι βέβαια συμφωνούν ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων από την αρχή θα έπρεπε να αφορά μόνο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν έχουν διαφωνία με την ουσία, αλλά με το χειρισμό.

Τη δυσαρέσκειά τους για το “μπρος-πίσω” της κυβέρνησης εξέφρασαν βουλευτές όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Γιάννης Μιχελάκης, ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο κ. Χρήστος Δήμας και ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης από το ΠΑΣΟΚ, απηχώντας όμως το γενικό κλίμα.

Κριτική για τις προωθούμενες αλλαγές στην αρχική ρύθμιση άσκησε και ο κ. Μιχάλης Κασσής από το ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα δεχθούμε να βγει από την ρύθμιση ο φόρος εισοδήματος» επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχει πρόβλημα με την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ.

Η κυβέρνηση θέλει το θέμα να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα και γι' αυτό η ψηφοφόρία στη Βουλή θα γίνει σήμερα. Μέχρι στιγμής, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, για να φέρει σε δύσκολη θέση τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

Πάντως, παρά τη δυσαρέσκεια που εκφράζουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης για το χειρισμό που τους αφήνει εκτεθειμένους, θα ψηφίσουν τη διάταξη -δεν είναι βέβαιο τι θα κάνει ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης.

Πρόκειται για ένα ακόμη «αυτογκόλ» της κυβέρνησης στο ευαίσθητο θέμα του ΕΝΦΙΑ, που ήδη της έχει κοστίσει πολιτικά πάρα πολύ.

Το κλίμα όμως στη συμπολίτευση επιδεινώνεται, σε μία συγκυρία που οι βουλευτές θα κληθούν να “καταπιούν κι άλλα”, όπως προκύπτει από τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να επιστρέψουν, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα. 

Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, να εκμεταλλευτεί την έντονη δυσφορία που επικρατεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετά την άτακτη οπισθοχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και της ρύθμισης των 100 δόσεων, θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας που αλλάζει την αρχική ρύθμιση των 100 δόσεων.

Υπό αυτά τα δεδομένα, αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις ενέργειες του υπουργείου Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι ήδη ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης στην Ολομέλεια ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει, ενώ αυστηρές παρατηρήσεις έκανε και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου προτίμησε να στείλει στη Βουλή τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να υποστηρίξει τις αλλαγές, προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις της «γαλάζιας» ΚΟ.

Παραιτήσεις ζητά ο Γιώργος Βλάχος της ΝΔ

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι ο κ. Γιώργος Βλάχος (ΝΔ) ζήτησε επί της ουσίας την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, λέγοντας ότι «επιτέλους, κάποιος να πάει σπίτι του».

«Να έρθει ο κ. Χαρδούβελης να ζητήσει συγγνώμη από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και να μας εξηγήσει τι έγινε. Επιτέλους, κάποιος να πάει στο σπίτι του. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Κανείς δεν ανέδειξε το θέμα. Κανείς δεν μίλησε για χρέη που θα προκύψουν το 2015. Ολοι θέσαμε το ζήτημα των ληξιπόθεσμων οφειλών» είπε, φανερά οργισμένος, ο βουλευτής στην Ολομέλεια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης