Ξαφνικά βρέθηκε ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

Ξαφνικά βρέθηκε ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

Αν και η ποσότητα θεωρείται μικρή και ακίνδυνη, γεννώνται ερωτηματικά για την πηγή προέλευσής της - Μη αναμενόμενο εύρημα λέει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Ξαφνικά βρέθηκε ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας
Ποσότητες ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα της χώρας μας, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ποσότητες θεωρούνται εξαιρετικά μικρές και ανιχνεύθηκαν το χρονικό διάστημα από 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το ισότοπο, ρουθήνιο-106 (Ru-106) και η πηγή του είναι άγνωστη.

Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία, αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσής τους.

Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού δικτύου των συνεργαζομένων με αυτήν εργαστηρίων ανίχνευσαν στην ατμόσφαιρα ίχνη ρουθηνίου-106 σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, κάτω των πέντε χιλιοστών του μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα (mBq/m3).

Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας,
«οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή για το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας».
 
Η ΕΕΑΕ διαβίβασε τα ευρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενώ οι μετρήσεις στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας συνεχίζονται.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ (www.eeae.gr) όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης