PROTOTHEMA

Περιβάλλον

Τι λέει το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος

Σάμος: Πυροβόλησαν και σκότωσαν φώκια- Είναι η «Αργυρώ»;

Σάμος: Πυροβόλησαν και σκότωσαν φώκια- Είναι η «Αργυρώ»;

Η μεσογειακή φώκια εντοπίστηκε νεκρή την Κυριακή- Εικάζεται ότι μπορεί να πρόκειται για τη μασκότ της Σάμου, τη φώκια που καθόταν στις ξαπλώστρες στις παραλίες

Μία νεκρή μεσογειακή φώκια, με εμφανή σημάδια δολοφονίας από κυνηγετικό όπλο, εντοπίστηκε την περασμένη Κυριακή το πρωί από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».
 
Όπως έγινε γνωστό, αρχικά εντοπίστηκε να επιπλέει νεκρή στη θαλάσσια περιοχή ΝΔ της Σάμου, ενώ λόγω των ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή, εκβράστηκε σε ακτή, νότια του νησιού.
 
Για μία ακόμα φορά οι ερευνητές του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα ειδεχθές έγκλημα σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου, η φώκια έφερε σημάδια από πολλαπλές βολές με κυνηγετικό όπλο στη ράχη της. Με βάση τη φορά που είχαν τα σκάγια, εκτιμάται ότι η φώκια δέχτηκε τις βολές κατά την προσπάθειά της να απομακρυνθεί από το σημείο. Επίσης, έφερε εμφανές τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο που είχε διαπεράσει τη δεξιά πλευρά της ράχης της και έφτανε έως το στομάχι.
 
Εκτιμάται ότι η φώκια δολοφονήθηκε κατά τις προηγούμενες 24-36 ώρες πριν από τον εντοπισμό της και σύμφωνα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες εκείνων των ημερών, εκτιμάται ότι η θανάτωση έγινε στη θαλάσσια περιοχή ΝΔ της Σάμου ή ανατολικά των Φούρνων.
 
Σε δήλωσή του ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής
στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», αναφέρει ότι «για άλλη μία φορά οφείλουμε να τονίσουμε ότι εγκλήματα όπως και το συγκεκριμένο, προκαλούνται από μία μικρή μειοψηφία ψαράδων και σε καμία περίπτωση αυτές οι ειδεχθείς πρακτικές δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο των αλιέων ή των νησιωτικών κοινωνιών».
 
Προσθέτει δε, ότι «τα ίχνη αυτών των εγκληματιών είναι γνωστά, τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στις τοπικές αρχές. Όμως εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχει υπάρξει ποτέ καμία ουσιαστική και αποτελεσματική πρωτοβουλία, έτσι ώστε να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται αυτοί οι εγκληματίες που περιφέρονται στις ελληνικές θάλασσες και συμβάλλουν στον αφανισμό της θαλάσσιας ζωής! Αυτονόητο αποτέλεσμα είναι ότι όσοι γνωρίζουν τους δράστες αυτών των περιστατικών, σιωπούν».
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «από τη στιγμή που δεν διώκονται οι δράστες, όποιος τολμήσει να καταγγείλει αντίστοιχα περιστατικά, βρίσκεται να απολογείται σαν να είναι αυτός ο κατηγορούμενος, αλλά επίσης βρίσκεται και εκτεθειμένος, αυτός και η οικογένειά του».
 
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, «το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε έπειτα και από αυτό το νέο έγκλημα σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού, είναι οι νησιώτες, αλλά και οι επαγγελματίες της θάλασσας γενικότερα, να συνδράμουμε έτσι ώστε να γίνει ξεκάθαρο ότι αυτά τα εγκλήματα δεν είναι πλέον ανεκτά από τις κοινωνίες των νησιών αλλά και τους πολίτες αυτής της χώρας γενικότερα».
 
Για το περιστατικό αυτό έχει ήδη ανοίξει δικογραφία από το Λιμεναρχείο Καρλοβάσου, ενώ επίσης είναι ενήμερες και οι εισαγγελικές αρχές του Νομού Σάμου. Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες του ώστε να εντοπιστούν αυτοί οι εγκληματίες της θαλάσσιας ζωής, αλλά και να εξασφαλιστεί ότι αυτοί οι άνθρωποι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά και θα πάψουν να έχουν πρόσβαση στους θαλάσσιους πόρους.
 
Όπως επισημαίνεται, «σε μία ευνομούμενη πολιτεία όμως, για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, είναι αναγκαίο να υπάρξει και πραγματική βούληση των αρχών αλλά και πολιτική βούληση για την πραγματική προστασία των σπάνιων ειδών - κάτι που μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει».
 
Σημειώνεται τέλος, ότι δεδομένων των δερματικών χαρακτηριστικών, του φύλου και του μήκους της φώκιας, είναι πιθανό, αλλά όχι ακόμα επιβεβαιωμένο, ότι αποτελεί τη γνωστή φώκια που οι κάτοικοι της Σάμου αποκαλούν «Αργυρώ». Καθώς όμως η νεκρή φώκια είχε μεγάλη αλλοίωση στο δέρμα της δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν τα χαρακτηριστικά σημάδια ταυτοποίησής της.
 


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Samos Konstantinos24/05/201712:27

Εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός, ανεξάρτητα αν είναι η πολυαγαπημένη αλλά και για ορισμένους μισητή φώκια "Αργυρώ". Πρέπει να γίνει αισθητό ότι τέτοια φώκια είναι ένα μεσογειακό είδος υπό εξαφάνιση. Τι σημαίνει αυτό ανίδεε και υπαίτιε ψαρά; Ότι μονάχα λιγοστά άτομα αυτού του είδους έχουν παραμείνει στη Μεσόγειο. . . Εάν εκλείψουν, τότε θα διαταραχθεί το οικοσύστημα με άγνωστα αρνητικό οικολογικό αντίκτυπο. Άτομα σαν κι αυτούς τους αδιάντροπους, αδιάφορους και άνανδρους ψαράδες, πρέπει οπωσκαιδήποτε να τιμωρούνται μετά από τέτοιες πράξεις βίας και ανηθικότητας. Δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτοι στις ελληνικές θάλασσες ή οποιεσδήποτε θάλασσες διότι πολύ απλά δεν διαφέρουν και πολύ από κοινούς εγκληματίες-γκάνγκστερ. Πρέπει "άνθρωποι" σαν κ αυτούς να συνειδητοποιήσουν το μερίδιο ευθύνης που φέρουν για την παράλογη καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Ευελπιστώ να έρθει σύντομα η ώρα που θα τιμωρηθούν και αυτοί που ξέρουν τους υπαίτιους να λύσουν επιτέλους τη σιωπή τους γιατί είναι ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ. Κλείνοντας, λυπηρά είναι και τα σχόλια ορισμένων σχολιαστών που θέλουν να καταδικάζουν ολόκληρο το νησί και τους Σαμιώτες για αυτό το θλιβερό περιστατικό. Είναι μάλλον αδιάφορα γιατί αυτοί οι υποκριτικοί τύποι έτσι κι αλλιώς δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για τη Σάμο, τους ανθρώπους (στο σύνολο) και τον συναρπαστικό φυσικό πλούτο που διαθέτει. Για την ακρίβεια, μάλλον δεν έχουν επισκεφτεί ούτε μια φορά τη Σάμο στη ζωή τους. Αφού ποτέ λοιπόν δεν είχαμε την ευχάριστη επίσκεψη ή τη γενική "στήριξη" από εσάς, να μην έρθετε και ποτέ στο μέλλον. Καλή συνέχεια σε όλους.

Απάντηση
dimitri24/05/201710:35

Εσύ του ΠΘ Σαμιώτης είσαι, που δεν εγκρίνεις τα σχόλιά μας? Άλλοι γράφουν χειρότερα και τα βάζεις.

Απάντηση
Τα κτήνη24/05/201710:05

Οι ψαράδες,νομίζετε διαφέρουν απ τους κυνηγους θηλαστικών ;

Απάντηση
Νινα24/05/201709:57

ΤΕΛΟΣ η Σάμος από τουριστικός προορισμός για εμένα και την οικογένεια μου. Κανένας συγγενής και φίλος δεν θα ξανά πατήσει στο νησί σας αγαπητοί Σαμιώτες και μείνετε εκεί μοναχοί σας με τα δίκτυα σας που θα δεν θα αγοράζει άνθρωπος την πραμάτια σας και με ιστορίες της χαλιμάς για φώκιες με σαγόνια καρχαρία. Ντροπή και πάλι ντροπή! Πολύ μάγκας ο κυνηγός με την καραμπίνα, για να εμφανιστεί δημόσια εάν έχει τα @@ και να μας πει γιατί σκότωσε ένα ανυπεράσπιστο πλάσμα και μάλιστα πισώπλατα που προσπαθούσε να ξεφύγει. Θα το κάνει και στην φαμίλια του αυτό? Και επειδή είναι κρίμα να στιγματίζεται ολόκληρο το νησί εξαιτίας ενός άχρηστου, οι κάτοικοι να ενημερώσουν τις αρχές ποιος το έκανε και να τιμωρηθεί υποδειγματικά. Τότε ίσως αλλάξουμε γνώμη για τους κατοίκους του νησιού...

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία