Λιγότεροι θα πληρώσουν φέτος «μισό» ΕΝΦΙΑ παρά τις υποσχέσεις Τσίπρα

Λιγότεροι θα πληρώσουν φέτος «μισό» ΕΝΦΙΑ παρά τις υποσχέσεις Τσίπρα

Μειώθηκαν κατά 11.732 οι ιδιοκτήτες που απαλλάσσονται κατά 50% - Χαράτσι και στο «Χαμόγελο του Παιδιού» - «Γολγοθάς» στις ουρές για όσους έλαβαν λανθασμένα εκκαθαριστικά που δεν περιλαμβάνουν τη μείωση φόρου που δικαιούνται - Αναλυτικά οι προϋποθέσεις για απαλλαγή ως 100%

Λιγότεροι θα πληρώσουν φέτος «μισό» ΕΝΦΙΑ παρά τις υποσχέσεις Τσίπρα
Δεν αποτυπώνεται στα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
η «επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα» την οποία είχε υποσχεθεί στην περυσινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες που απαλλάχθηκαν κατά 50% από τον φόρο των ακινήτων είναι φέτος λιγότεροι κατά 11.732 σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το 2016 απαλλάχθηκαν από τον μισό ΕΝΦΙΑ 1.251.944 ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ εφέτος ο αριθμός υποχώρησε σε 1.240.212. 

Κλείσιμο
Το ποσό που γλίτωσαν όσοι απαλλάχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 50% παραμένει ουσιαστικά σταθερό, καθώς το 2016 ήταν 80,4 εκατ. ευρώ ενώ το 2017 είναι οριακά αυξημένο σε 80,5 εκατ. ευρώ. 


Στην ουρά για νέα εκκαθάριση
Όσοι εκ των ιδιοκτητών έλαβαν λανθασμένα εκκαθαριστικά στα οποία δεν υπάρχει η έκπτωση 50% δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή από το να στηθούν στην ουρά της εφορίας για να υποβάλουν αίτημα νέας εκκαθάρισης του φόρου. 

Την απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες όταν καλύπτουν όλες τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2016 δεν ξεπέρασε τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον (ή την) σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

2. Η επιφάνεια των κτισμάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά τα 150 τ.μ..

3. Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.


Λίγοι απαλλάσσονται πλήρως
Οριακή είναι η αύξηση των δικαιούχων στην πολύ μικρότερη δεξαμενή των ιδιοκτητών που δικαιούνται απαλλαγής κατά 100%. Το 2016 ο αριθμός τους ήταν 64.474 και φέτος αυξήθηκε σε 66.236. Αντίστοιχα το ποσό αυξήθηκε από  8,1 εκατ. ευρώ σε 8,4 εκατ. ευρώ.
 
Ακόμη και στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και πάνω η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δίδεται μόνο όταν πληρούνται και οι δύο ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2016 δεν ξεπέρασε τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. 

2. Η επιφάνεια των κτισμάτων δεν υπερβαίνει αθροιστικά τα 150 τ.μ..

 
Χαράτσι και στο «Χαμόγελο του Παιδιού»
Το ποσό των 70.335,24 ευρώ καλείται φέτος να πληρώσει το «Χαμόγελο του Παιδιού» παρά τις εκκλήσεις προς την Πολιτεία. Ο εθελοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέρει εδώ και 22 χρόνια στέγη, φαγητό και ιατρική περίθαλψη σε εκατοντάδες απροστάτευτα παιδιά ανά την Ελλάδα.  

Προφανώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ είναι ανίκανη να κατανοήσει ότι κάθε 1 ευρώ φορολογίας στερείται ουσιαστικά από τα παιδιά που έχουν ανάγκη και όλα αυτά την ίδια στιγμή που «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κάνει καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα για να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους και να συνεχίσει το έργο του.

Πέρυσι, τέτοια εποχή, σε αντίστοιχη κινητοποίηση του οργανισμού για την άδικη φορολογία, δυο παιδιά που μεγάλωσαν στην οικογένεια του «Χαμόγελου», ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος, αποφάσισαν να στείλουν ανοικτές επιστολές προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διεκδικώντας το δίκιο του «Χαμόγελου» με την ελπίδα ότι κάποιος θα τους απαντήσει. Κανένας όμως δεν απάντησε. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης