Για ανάπτυξη 0,4% μιλά τώρα η ΕΛΣΤΑΤ

Για ανάπτυξη 0,4% μιλά τώρα η ΕΛΣΤΑΤ

Ενώ στις 15 Μαΐου είχε ανακοινώσει ύφεση 0,1% - Η στατιστική αρχή αποδίδει την αλλαγή στην «ενσωμάτωση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση»

Για ανάπτυξη 0,4% μιλά τώρα η ΕΛΣΤΑΤ
Αύξηση του ΑΕΠ
κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016 ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αν και στις 15 Μαΐου είχε ανακοινώνει - στην πρώτη εκτίμηση - ότι το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1%.

Σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασε αύξηση κατά 0,4% έναντι της μείωσης 0,5% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 1ου τριμήνου.

Κλείσιμο
Η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της αποδίδει την αλλαγή αυτή στην «ενσωμάτωση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση». «Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Μαρτίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ «οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επανυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά. Συνεπώς τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο».




Διαβάστε όλη την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση: Η πολυπόθητη ανάπτυξη βρίσκεται ήδη εδώ

Σε «πανηγυρισμούς» προχώρησε η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ βάσει των οποίων στο α΄ τρίμηνο του έτους υπήρξε ανάπτυξη 0,4% στην  ελληνική οικονομία αν και ήταν η ίδια αρχή που στις 15 Μαΐου ανακοίνωνε ύφεση 0,1%.

Ενδεικτική η αναφορά σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού: Η πολυπόθητη ανάπτυξη βρίσκεται ήδη εδώ!

Με αφορμή, μάλιστα, την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ η κυβέρνηση απευθύνεται ξανά στους εταίρους και δανειστές λέγοντας ότι «δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να κωλυσιεργούν» καλώντας τους «να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους με μία καθαρή λύση, που θα αντιστοιχεί στις απαιτήσεις της συγκυρίας αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
 
Η αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνει ανάπτυξη 0,4% για το πρώτο τρίμηνο του 2017, για μία ακόμη φορά διαψεύδει την εικόνα ολικής καταστροφής που ενορχηστρώνει η ΝΔ και αναπαράγει μεγάλη μερίδα του συστημικού Τύπου.

Ταυτόχρονα, εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους υποδέχθηκαν χαιρέκακα τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η πολυπόθητη ανάπτυξη βρίσκεται ήδη εδώ. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μομέντουμ για οριστική υπέρβαση της κρίσης.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα είναι καθοριστικές.

Συνεπώς, οι εταίροι και δανειστές μας δεν έχουν πλέον κανέναν λόγο να κωλυσιεργούν. Αναμένουμε να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους με μία καθαρή λύση, που θα αντιστοιχεί στις απαιτήσεις της συγκυρίας αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης