Η περικοπή των συντάξεων στο «τραπέζι» του Brussels Group

Βασικό θέμα των σημερινών συναντήσεων με τους δανειστές αν η περικοπή θα αρχίσει από το 2019 ή το '20 - Απώλειες από 700 ευρώ το χρόνο -Μεγάλη επιβάρυνση και από τη μείωση του αφορολόγητου - Στόχος η τεχνική συμφωνία πριν το Eurogroup της Μάλτας 

Η περικοπή των συντάξεων στο «τραπέζι» του Brussels Group
Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος
, η υπουργός Εργασίας κυρία
Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. 
Γιώργος Χουλιαράκης
Κλείσιμο
αναμένονται σήμερα στις Βρυξέλλες για ένα τελευταίο γύρο επαφών με τους Θεσμούς
λίγο πριν το άτυπο
Eurogroup στην Μάλτα, την προσεχή Παρασκευή το πρωί. 

Η είδηση έγινε γνωστή από ευρωπαϊκές πηγές το βράδυ της Δευτέρας. Στόχος της επανάληψης του Brussels Group, το οποίο «έτρεξε» για τρεις μέρες μετά το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, είναι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ως την Πέμπτη ώστε να «σφραγιστεί» από το Eurogroup της Παρασκευής. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί και με τους Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Κερέ, ωστόσο αυτό δεν έχει ακόμα διασταυρωθεί.


Πού οφείλεται η εμπλοκή
Το βασικό θέμα διαφωνίας ανέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούσε το αίτημα από ελληνικής πλευράς, το οποίο εκφράστηκε με επιστολή του κ. Τσακαλώτου προς την τρόικα (κατόπιν πίεσης του πρωθυπουργού) να μην περικοπούν οι συντάξεις σταδιακά από το 2019, όπως είχαν συμφωνήσει οι κ.κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και η κυρία Αχτσιόγλου με την τρόικα στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου, αλλά η περικοπή να αρχίσει από το 2020, ουσιαστικά δηλαδή μετά από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Παρότι σύμμαχος της ελληνικής πλευράς στο θέμα αυτό παραμένει από την αρχή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δέχτηκε ήδη από τον Φεβρουάριο την περικοπή των συντάξεων σε βάθος χρόνου, με πρώτο έτος εφαρμογής το 2020, η αλλαγή στάσης από την πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται ότι είχε παρενέργειες οι οποίες αποτυπώθηκαν τόσο στη στάση του Δ.Ν.Τ. όσο και στις θέσεις του Βερολίνου. 

Μετά την επιστολή κ. Τσακαλώτου το ΔΝΤ σκλήρυνε την στάση του και στα εργασιακά (ιδίως για την κατάργηση της έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από το κράτος), ενώ το Βερολίνο φέρεται από κάποιες πηγές να ζήτησε στο EuroWorking Group της περασμένης Πέμπτης ολόκληρη η περικοπή των συντάξεων να γίνει το 2019. Παράλληλα η Κομισιόν επιμένει σταθερά στην πώληση του 17% της ΔΕΗ καθώς και λιγνιτικών μονάδων. 

Το ΔΝΤ φέρεται να υποστήριξε ότι στο Eurogroup είχε συμφωνηθεί ότι το 2020 θα υπάρχει ήδη εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από τις συντάξεις, επομένως αν η ελληνική πλευρά θέλει τη σταδιακή περικοπή αυτή θα πρέπει να ολοκληρώνεται και όχι να αρχίζει το 2020. Άρα θα πρέπει να αρχίζει από το 2019. 

Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή όλων των παικτών στο τραπέζι δημιουργεί νέες ελπίδες για τεχνική συμφωνία, παρ' ότι στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup η Ελλάδα είναι το τέταρτο θέμα και αναφέρεται ρητώς ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στα εργασιακά, στα ενεργειακά και στα δημοσιονομικά μέτρα για μετά το 2018. 


Πριν την εμπλοκή η συμφωνία στα βασικά σημεία
προέβλεπε την περικοπή σε δύο φάσεις το 2019 και το 2020 της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις 900.000 συνταξιούχων που εισπράττουν άνω των 600-700 το μήνα. 
Επομένως η μέση σύνταξη αυτού του επιπέδου θα μειωθεί κατά περίπου 10% ενώ η περικοπή θα αγγίξει το 30% στις συντάξεις άνω των 1000-1200 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι περικοπές θα ξεκινούν από 700 ευρώ το χρόνο για τους χαμηλοσυνταξιούχους ενώ η απώλεια πραγματικού εισοδήματος θα ξεπερνάει τα 1000 ευρώ λόγω και της μείωσης του αφορολόγητου στα 5600 ευρώ για τον άγαμο, από 8636 ευρώ που είναι σήμερα. 

Οι μεγαλύτερες «προσωπικές διαφορές» εντοπίζονται στους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ (περίπου 30%) και του Δημοσίου (15%-20%), ενώ στο ΙΚΑ είναι πιο μικρές (4%-5%).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης