Βόμβα αναδρομικών για όσους έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου

Βόμβα αναδρομικών για όσους έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου

Σε ορισμένες περιπτώσεις θα κληθούν να επιστρέψουν έως και 272 ευρώ το μήνα για το διάστημα που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη

Βόμβα αναδρομικών για όσους έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου
Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου, ημερομηνία εφαρμογής του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου.

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος με την έκδοση των οριστικών τους
συντάξεων, οι οποίες θα υπολογιστούν με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι προσωρινές, οι συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν ποσά που μπορεί να φτάνουν και τα 272 ευρώ το μήνα για όσο διάστημα έπαιρναν προσωρινή σύνταξη!

Κλείσιμο
Το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι ενώ η προσωρινή σύνταξη προκύπτει από το 50% του μισθού του τελευταίου 12μηνου με πλαφόν τα 768 ευρώ, η οριστική σύνταξη θα προκύψει από τον υπολογισμό του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 μέχρι το έτος συνταξιοδότησης.

Έτσι εάν οι συντάξιμες αποδοχές από το 2002 έως το έτος συνταξιοδότησης είναι χαμηλότερες από τις αποδοχές του τελευταίου έτους ο ασφαλισμένος θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να επιστρέψει χρήματα στα ταμεία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ΟΑΕΕ καθώς χορηγεί σχεδόν στο 70% των περιπτώσεων συνταξιοδότησης την ανώτατη προσωρινή των 768 ευρώ βάσει της τελευταίας ασφαλιστικής κλάσης ενώ η τελική σύνταξη θα βγει με το μέσο όρο των εισφορών που έχει πληρώσει σε χαμηλότερες κατηγορίες από το 2002 μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης.

Κατά το δημοσίευμα το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έχουν συστήσει άτυπη επιτροπή που καταγράφει τα προβλήματα, τις αδικίες και τις στρεβλώσεις προκειμένου να ενημερώσει στη συνέχεια το υπ. Εργασίας.


Μισθωτοί ΙΚΑ & Δημοσίου 









Ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ & ΕΤΑΑ 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης