Συναγερμός για τα «κόκκινα δάνεια» - Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών

Συναγερμός για τα «κόκκινα δάνεια» - Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών

Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους - Από υπουργούς στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν οι Στουρνάρας, Χατζηδάκης και Βρούτσης

Συναγερμός για τα «κόκκινα δάνεια» - Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών
Τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών, που προκαλούν πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης -λόγω απουσίας του υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου- ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννης Παπαδάκης και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς.

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Reuters, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των εγχώριων τραπεζών ανήλθαν στο 31% του συνολικού χαρτοφυλακίου τους στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2013, από 29,3% στο πρώτο εξάμηνο.

Κλείσιμο
Τα «κόκκινα δάνεια» βρίσκονται στο επίκεντρο των stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες για να απορροφήσουν πιθανούς κραδασμούς πιθανή περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας.

Τι αλλάζει στα «κόκκινα δάνεια»

Πάντως, στην πρώτη επίσημη σύσκεψη της Επιτροπής Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο περίπου εβδομάδες, αποφασίστηκε ένα περίγραμμα της έννοιας των όρων «συνεργάσιμος δανειολήπτης» και «ελάχιστο αποδεκτό όριο εισοδήματος».

Κατασχέσεις σπιτιών και άλλων ακινήτων περιμένουν όσους δεν φορέσουν τη... γραβάτα τους, για να πάνε ως καλοί και «συνεργάσιμοι» οφειλέτες στις τράπεζες και να αποδείξουν πως ζουν πλέον κάτω και από το «ελάχιστο αποδεκτό όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Αν και οι λεπτομέρειες και τα σχετικά ποσά εισοδήματος θα καθοριστούν μελλοντικά, από το νέο μόνιμο μηχανισμό ρύθμισης των κόκκινων δανείων, θα καλύπτονται όλοι όσοι σπεύσουν να εμφανιστούν οικειοθελώς στις τράπεζες και να δώσουν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι με τα εισοδήματά τους και την περιουσία τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανεικές υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο νέος μηχανισμός θα «κουρεύει» τις δόσεις των δανείων ώστε το εισόδημα που θα απομένει στο νοικοκυριό δεν θα είναι κατώτερο από το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης που θα οριστεί μελλοντικά. Όπως όλα δείχνουν, αν κάποιο νοικοκυριό ζει ήδη με εξαιρετικά μικρό εισόδημα και δεν έχει άλλες πληγές πλουτισμού, θα προστατεύεται αν δεν πληρώσει τις δόσεις του, εφόσον όμως δεχθεί και τυχόν άλλη συμφωνία που θα του προτείνει η τράπεζα.

Παράλληλα συζητιέται και η καταβολή του 1/4 του ετήσιου ποσού του δανείου.

Oρισμός συνεργάσιμου δανειολήπτη


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, ένας οφειλέτης είναι συνεργαζόμενος με το δανειστή όταν:

-Να είναι διαθέσιμος σε  επικοινωνία με τον δανειστή, παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας προς το δανειστή (αριθμούς σταθερού και κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονική διεύθυνση, αριθμό τηλεμοιοτυπίας, διεύθυνση κατοικίας και εργασίας) και προβαίνει σε ορισμό, συγγενικού ή φιλικού προσώπου, ως αντικλήτου επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

-Να απαντά σε ανακοινώσεις και επιστολές του δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο, εντός μίας εβδομάδας

-Να προβαίνει σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, αναφορικά με τη τρέχουσα οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα μεταβολής τους

-Να προβαίνει εκουσίως, σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, οι οποίες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην μελλοντική οικονομική του  κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα που θα περιέλθουν σε γνώση του. (πχ πλήρωση προϋποθέσεων λήψης επιδόματος, εμφάνιση νέων περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στην κυριότητά του[κληρονομιά κλπ], ανακοινώσεις απόλυσης, καταγγελίες μισθώσεων κλπ)

-Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, (λ.χ. αποδεδειγμένη σοβαρή ασθένεια ή φυσικής καταστροφής), η οποία αποδεδειγμένα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική του κατάσταση,  γνωστοποιεί αμελλητί την κατάστασή του αυτή στο δανειστή. Σε αυτή την περίπτωση του χορηγείται τρίμηνη περίοδος χάριτος.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης