«Ισπανική υποχώρηση» από Πουτζδεμόν: Θέλουμε διάλογο με τη Μαδρίτη

«Ισπανική υποχώρηση» από Πουτζδεμόν: Θέλουμε διάλογο με τη Μαδρίτη

Ζήτησε να του δοθεί εντολή για να προβεί στη διακήρυξη ανεξαρτησίας, η οποία ωστόσο δεν θα έχει άμεση ισχύ - «Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό» απαντά η κυβέρνηση του Ραχόι - Ο πρόεδρος της Καταλονίας και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν έγγραφο διακήρυξης ανεξαρτησίας, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν έχει κάποια νομική ισχύ

«Ισπανική υποχώρηση» από Πουτζδεμόν: Θέλουμε διάλογο με τη Μαδρίτη
Την απόφαση της κυβέρνησής του να αναστείλει την διακήρυξη της ανεξαρτησίας, ως μια «χειρονομία ευθύνης» για την αποκλιμάκωση της έντασης ανακοίνωσε ο Καταλανός πρόεδρος το βράδυ της Τρίτης στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, ο ηγέτης της Καταλονίας πρότεινε να ανασταλεί η κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με την Ισπανία.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ο Πουτζδεμόν ζήτησε αρχικά από το κοινοβούλιο να του δώσει την εντολή για να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος, σεβόμενος όπως είπε τη βούληση του καταλανικού λαού. Συνεχίζοντας όμως, πρότεινε στο κοινοβούλιο να αναστείλει προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες.

Κλείσιμο
Όπως είπε, θα συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας, το οποίο χαρακτήρισε «επιτυχημένο», αλλά πρώτα θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις για την εξεύρευη μιας λύσης με την Ισπανία.

Ο Πουτζδεμόν είπε ότι η «σύγκρουση» με τη Μαδρίτη μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για να αναζητηθεί διεθνής μεσολάβηση.

Υπεγράφη έγγραφο «διακήρυξης ανεξαρτησίας»

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Καταλονίας και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν ένα έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.

«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «Διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας».

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία».




Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Πουτζεμόν


Ξεκινώντας να μιλάει στο περιφερειακό κοινοβούλιο στις 20.00, ώρα Ελλάδος (και όχι στις 19.00 όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα) ο Πουτζδεμόν τόνισε ότι η Ισπανία και η Καταλονία ζουν ιστορικές στιγμές και ξεκαθάρισε ότι η πρόθεσή του σήμερα δεν είναι να προκαλέσει ή να προσβάλλει κανέναν αλλά να αποκλιμακώσει την ένταση. 

 «Οι συνέπειες του δημοψηφίσματος ξεπερνούν τα όρια της χώρας μας. Δεν πρόκειται για μια εσωτερική σύγκρουση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καταλανός πρόεδρος και συνέχισε:

«Δεν θέλουμε να συμβάλουμε στι βία, το αντίθετο. Θέλω να μιλήσω στο λαό, στους πολίτες που βγήκαν στον δρόμο για την ανεξαρτησία και εκείνους που διαδήλωσαν υπέρ της ενωμένης Ισπανίας. Έχουμε διαφωνίες αλλά πρέπει να συνεργαστούμε. Πρέπει να σεβαστούμε τους ανθρώπους που έχουν αντίθετη άποψη με εμάς, χρειάζεται διάλογος».

Στη συνέχεια, ο Πουτζδεμόν δήλωσε ότι η σημερινή του ομιλία δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής του απόφασης ή των στελεχών του κόμματός του, αλλά αποτελεί άμεση απόρροια του δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα υπό «συνθήκες ακραίας βίας». Αναφορικά με το δημοψήφισμα, ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στη διεξαγωγή του και αγωνίστηκαν με κίνδυνο της ζωής τους ώστε να ολοκληρωθεί παρά τις δυσκολίες και τα περιστατικά βίας από την εθνική αστυνομία.

«Στόχος τους ήταν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να τον αποτρέψουν να ψηφίσει, ωστόσο δεν τα κατάφεραν αφού δύο εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα», τόνισε ο Καταλανός πρόεδρος, ενώ στη συνέχεια έκανε μια μακροσκελή ιστορική αναδρομή, παραθέτοντας τους λόγους που η περιφέρεια διεκδικεί την ανεξαρτησία της και γιατί επέλεξε να το κάνει παρά την απαγόρευση του Ραχόι.

Περίπου 20 λεπτά μετά την έναρξη της ομιλίας του, ο Πουτζδεμόν πέρασε από τα καταλανικά στα ισπανικά για να στείλει ένα μήνυμα στον ισπανικό λαό. «Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν είμαστε τρελοί. Είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι που θέλουμε απλά το δικαίωμα να ψηφίσουμε. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Δεν έχουμε τίποτα ενάντια στην Ισπανία, ζητάμε απλώς καλύτερη κατανόηση. Αυτή η σχέση δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια και πλέον δεν είναι βιώσιμη».
Ισπανική κυβέρνηση: O εκβιασμός του Πουτζδεμόν δεν θα γίνει ανεκτός

Η πρώτη αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης ήρθε λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Πουτζδεμόν, την οποία η Μαδρίτη ερμήνευσε ως «εκβιασμό» που δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός. 

«Ηταν ένας εκβιασμός προς το κράτος σε ζωντανή μετάδοση. Η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό, δεν θα τον επιτρέψουμε», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα ABC, ενώ έκαναν λόγο για «σιωπηρή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» από τον Πουτζδεμόν.

«Δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι οι Καταλανοί τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Ούτε είναι επιτρεπτό να γίνεται μία σιωπηρή ανακήρυξη ανεξαρτησίας και μετά να μείνει σιωπηρά σε εκκρεμότητα», τόνισαν οι ίδιες πηγές.


Εικασίες για την αναβολή

Εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Πουτζδεμόν ζήτησε την αναβολή μίας ώρας εξαιτίας επαφών της τελευταίας στιγμής «που αποσκοπούν στη διεθνή μεσολάβηση». «Μια προσπάθεια μεσολάβησης βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ενώ στα διεθνή μέσα οι εικασίες «δίνουν και παίρνουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, παρότι η επίσημη γραμμή της ΕΕ παραμένει ότι η διεκδίκηση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι «εσωτερικό θέμα» της Ισπανίας, τις τελευταίες ώρες ο Πουτζδεμόν είχε επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, πιθανός με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα ισπανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Πουτζδεμόν ζήτησε την αναβολή επειδή ο κυβερνητικός εταίρος του, το αριστερό κόμμα CUP, δεν ήταν ευχαριστημένο με το κείμενο της ομιλίας του.

H καταλανική αστυνομία έχει αποκλείσει εδώ και ώρες το πάρκο μπροστά από το περιφερειακό κοινοβούλιο, όπου πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία ο Καταλανός πρόεδρος, διακηρύσσοντας πιθανώς την ανεξαρτησία της περιφέρειας, σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει ραγδαίες αλυσιδωτές αντιδράσεις.



Η ισπανική αστυνομία είναι έτοιμη να συλλάβει αμέσως τον Πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, αν διακηρύξει ανεξαρτησία στο περιφερειακό κοινοβούλιο, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δύο άτομα εξοικειωμένα με τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ενώ η τελική απόφαση για το αν θα δράσει ή όχι η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ληφθεί, η εθνική αστυνομική δύναμη έχει δώσει εντολή να αναπτυχθούν δυνάμεις στην Καταλονία, με την προοπτική να συμμετάσχουν σε μια επιδρομή εάν η καταλανική αστυνομία προσπαθήσει να προστατέψει τον Πουτζδεμόν, ανέφερε μία εκ των πηγών του πρακτορείου.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ξεκαθάρισε χωρίς αμφιβολίες ότι θα χρησιμοποιήσει αστυνομικές δυνάμεις, ανάλογα με το πόσο σαφώς θα κηρύξει ανεξαρτησία η κυβέρνηση της Βαρκελώνης. Μερικές ώρες πριν την έναρξη της ομιλία του Πουτζδεμόν, η ισπανική κυβέρνηση άρχισε να ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Καταλονίας, ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει περισσότερα για τις διαταγές που έχουν ληφθεί.

Την ίδια ώρα, οι εισαγγελείς διερευνούν κατηγορίες εναντίον άλλων ηγετών υπέρ της απόσχισης, μεταξύ των οποίων ο Jordi Sanchez, επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας.





Η καταλανική αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στο πάρκο μπροστά από το κοινοβούλιο


Η αστυνομία είχε αποκλείσει από νωρίς «για λόγους ασφαλείας», την πρόσβαση στο πάρκο που περιβάλλει το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη. «Για λόγους ασφαλείας, το πάρκο Θιουταδέλα [όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο] θα κλείσει για το κοινό σήμερα», ανακοίνωσαν οι Mossos d’ Esquadra, η καταλανική αστυνομία, στον λογαριασμό τους στο Twitter.

Οι δυνάμεις της τάξης θέλουν να «αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία θα ασκείτο πίεση στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα», διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως την Κυριακή, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, «μια ομάδα εισήλθε διά της βίας στο πάρκο και εκσφενδόνισε αντικείμενα κατά του κοινοβουλίου».

«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις, που προκαλούνται τόσο από ενωτικούς διαδηλωτές όσο και από ριζοσπαστικές αυτονομιστικές ομάδες», υπογράμμισε.

Οι κυριότερες αυτονομιστικές οργανώσεις στην Καταλονία είχαν καλέσει σε διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο «σε υποστήριξη και προάσπιση της κήρυξης της ανεξαρτησίας», όμως, μετά το κλείσιμο του πάρκου, τα μέλη τους θα πρέπει να συγκεντρωθούν έξω από αυτή την περίμετρο.



Το «δημοψήφισμα», η διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορευθεί από την ισπανική δικαιοσύνη, και το σχέδιο για αυτονομία ενέτειναν τις εντάσεις, που ήταν ήδη ισχυρές, με τη Μαδρίτη αλλά και μεταξύ των Καταλανών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Καταλανοί τάσσονται με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της διενέργειας ενός επίσημου δημοψηφίσματος, αλλά η πλειονότητα τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Την Κυριακή 350.000 έως 950.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια τεράστια διαδήλωση στη Βαρκελόνη κατά της ανεξαρτησίας.

Είναι άγνωστο αν ο Κάρλες Πουτζδεμόν υπολογίζει πράγματι να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας απόψε, αν σκέπτεται να κάνει μια κήρυξη ανεξαρτησίας που θα ισχύσει αργότερα ή αν θα περιοριστεί σε μια συμβολική κήρυξη, υπογραμμίζοντας ότι επείγει να γίνει διάλογος και προκαλώντας έτσι το ξεκίνημα μιας διαδικασίας σε στάδια.

Στη Μαδρίτη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε πως σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας, με όποια μορφή, ίσως προσπαθήσει να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής, ένα μέτρο που δεν έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977.


Θυελλώδης συνεδρίαση στη Γερουσία

Η Ισπανία ζει "μια από τις δυσκολότες στιγμές της", υποστήριξε σήμερα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στη Γερουσία, με έναν γερουσιαστή να φωνάζει το σύνθημα "Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία".
Μιλώντας λίγα λεπτά πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του Καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτζδεμόν, η Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διεθνούς μεσολάβησης, όπως επιθυμεί η Βαρκελώνη, για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.
"Δεν υπάρχει θέση για μεσολάβηση μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, μεταξύ του νόμου και της ανυπακοής, μεταξύ της δημοκρατίας και της τυραννίας" είπε η Σανταμαρία, εκτιμώντας ότι η Ισπανία, που έχει βυθιστεί στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 40 ετών, βιώνει "μια από τις σημαντικότερες και δυσκολότερες στιγμές της".
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε με αυτόν τον τρόπο στον Καταλανό εθνικιστή βουλευτή Ζουζέπ Λουίς Κλέριες, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του υπέρ της ανεξαρτησίας, φωνάζοντας: Visca Catalunya lliure! (σ.σ. "Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία" στα καταλανικά).
Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ως μη γενόμενο το "δημοψήφισμα" για την ανεξαρτησία, που είχε απαγορευτεί από τη δικαιοσύνη.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης