Βρυξέλλες: Στο μηδέν ξανά οι έρευνες για τον τζιχαντιστή με το καπέλο

Βρυξέλλες: Στο μηδέν ξανά οι έρευνες για τον τζιχαντιστή με το καπέλο

Αφέθηκε ελεύθερος ο βασικός ύποπτος Φεϊσάλ Σεφού - Την ίδια ώρα αποκαλύπτονται νέα παρακλάδια των τζιχαντιστικών δικτύων στην Ευρώπη

Βρυξέλλες: Στο μηδέν ξανά οι έρευνες για τον τζιχαντιστή με το καπέλο
Μια εβδομάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες
που στοίχισαν τη ζωή σε 34 ανθρώπους, οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου δράστη του αεροδρομίου, γνωστού και ως «βομβιστή με το καπέλο» άρχισαν και πάλι, καθώς ο μοναδικός ύποπτος που είχε συλληφθεί ως άμεσα εμπλεκόμενος στην υπόθεση, αφέθηκε ελεύθερος τη Δευτέρα μετά από απόφαση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, λόγω έλλειψης επαρκών αποδείξεων που να συνδέουν τον 30χρονο Φεϊσάλ Σεφού με τις επιθέσεις. Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις, όχι μόνο στο Βέλγιο αλλά επίσης στην Ιταλία και την Ολλανδία, αλλά ο Σεφού, ήταν ο μοναδικός στον οποίο είχε απαγγελθεί από το Σάββατο η κατηγορία των "τρομοκρατικών δολοφονιών". Ο ισλαμιστής δημοσιογράφος μάλιστα αφέθηκε χωρίς κανένα περιοριστικό όρο.

Από το 2015 ο Σεφού είχε στρέψει επάνω του την προσοχή των αρχών. Στις Βρυξέλλες, τοπικοί αξιωματούχου τον κατηγορούσαν ότι προσπαθούσε να στρατολογήσει επίδοξους τζιχαντιστές σε ένα πάρκο όπου είχαν εγκατασταθεί πολλοί αιτούντες άσυλο. Ο δήμαρχος Ιβ Μαγιέρ, που τον θεωρούσε "επικίνδυνο", τον είχε καταγγείλει πολλές φορές στις δικαστικές αρχές και τον Σεπτέμβριο κατάφερε να εκδώσει περιοριστικά μέτρα που του απαγόρευαν την πρόσβαση στο πάρκο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir.

Κλείσιμο
Μετά τη σύλληψή του, την περασμένη Πέμπτη, οι αρχές προσπαθούσαν να εξακριβώσουν κατά πόσο ο Σεφού, ο οποίος δηλώνει "ανεξάρτητος δημοσιογράφος", ήταν ο "άνθρωπος με το καπέλο", ο άνδρας που άφησε μια βόμβα στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ και διέφυγε πριν ανατιναχθούν οι δύο συνεργοί του. Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ο Σεφού αναγνωρίστηκε από έναν οδηγό ταξί που είχε μεταφέρει τους τρεις τζιχαντιστές στο αεροδρόμιο.

Η αστυνομία, που είχε δώσει στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του υπόπτου, δημοσιοποίησε και ένα βίντεο, ζητώντας από τους πολίτες που έχουν πληροφορίες για το πρόσωπο αυτό ή μπορούν να το αναγνωρίσουν να επικοινωνήσουν με τις αρχές.

Η μοναδική βεβαιότητα που έχουν μέχρι στιγμής οι βελγικές αρχές είναι ότι οι τρεις καμικάζι – ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί και ο Ναζίμ Λασραουί στο αεροδρόμιο και ο Χαλίντ Ελ Μπακραουί στο μετρό – συνδέονταν άμεσα με τους τζιχαντιστές που συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, τον περασμένο Νοέμβριο. Και, κυρίως, με τον ύποπτο-κλειδί, τον Σαλά Αμπντεσλάμ, που συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες αφού επί τέσσερις μήνες κρυβόταν κάτω από τη μύτη των βελγικών αρχών.

Στο μεταξύ, και σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν πηγές της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia, o ελ Μπακράουι, είχε μεταβεί από την Ιταλία στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015.

Συγκεκριμένα, στις 23 Ιουλίου 2015, σύμφωνα με το δίκτυο Sky Italia, έφτασε στο αεροδρόμιο της ιταλικής πόλης Τρεβίζο με πτήση της εταιρίας Ryanair, προερχόμενος από τις Βρυξέλλες. Την επομένη, στις 6 το πρωί, επιβιβάσθηκε από το αεροδρόμιο Μάρκο Πόλο της Βενετίας σε πτήση Volotea με προορισμό την Αθήνα.

Ο Χαλίντ ελ Μπακράουι, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, χρησιμοποίησε βελγική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica υπενθυμίζει ότι λίγες ημέρες αργότερα, τον Αύγουστο του 2015, και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα στις Βρυξέλλες, πέρασε από την Ιταλία, από το λιμάνι του Μπάρι, με προορισμό την Πάτρα.

Ωστόσο οι Ιταλοί δημοσιογράφοι στη συνέχεια του ρεπορτάζ προχωρούν σε παντελώς αβάσιμες εικασίες, θέτοντας την Ελλάδα στο στόχαστρο, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών μπορεί να σχεδιάστηκαν ακριβώς το καλοκαίρι του 2015. 

Εξάλλου, το Βέλγιο έχει ζητήσει την έκδοση του Τζαμάλ Εντίν Ουάιλι, ενός Αλγερινού που συνελήφθη το Σάββατο στην Ιταλία. Ο άνθρωπος αυτός πιστεύεται ότι κατασκεύασε τα πλαστά έγγραφα ταυτότητας που χρησιμοποίησαν ορισμένοι από τους δράστες των επιθέσεων του Παρισιού και, ενδεχομένως, και ο Σαλά Αμπντεσλάμ.

Παράλληλα, οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ασκήθηκε δίωξη σε τρεις υπόπτους που συνελήφθησαν την Κυριακή σε μια "αντιτρομοκρατική" επιχείρηση που διεξήχθη σε διάφορες πόλεις του Βελγίου. "Δεν υπάρχει άμεση σχέση των υπόπτων αυτών με τις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου", διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα αυτή υπόθεση.

Σε μια άλλη έρευνα αποκαλύφθηκαν νέα παρακλάδια των τζιχαντιστικών δικτύων στην Ευρώπη: ένας Γάλλος που συνελήφθη την Κυριακή στην Ολλανδία φέρεται ότι είχε λάβει εντολή από το Ισλαμικό Κράτος να εξαπολύσει επίθεση στη Γαλλία μαζί με τον Ρεντά Κρικέτ ο οποίος βρίσκεται στα χέρια των γαλλικών αρχών από την περασμένη Πέμπτη. Για την υπόθεση αυτή, της επίθεσης που αποτράπηκε στη Γαλλία, κατηγορούνται στο Βέλγιο δύο άνδρες. Ο ένας τους, ο Αμπντεραμάν Α. γεννήθηκε στην Αλγερία το 1977 και είχε καταδικαστεί το 2005 από γαλλικό δικαστήριο σε κάθειρξη 7 ετών και σε ισόβια απαγόρευση εισόδου στο γαλλικό έδαφος επειδή είχε παράσχει βοήθεια στους δολοφόνους του διοικητή των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Αχμάντ Μασούντ, το 2001.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης